REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar per kitą LTV televizijos sezoną išliks  laida „Be pykčio“? Šį klausimą uždavėme laidos kūrėjui, filosofijos profesoriui Leonidui Donskiui.

REKLAMA
REKLAMA

Taip klausti paskatino įvairiose žiniasklaidos priemonėse pasirodę LRT direktoriaus Audriaus Siaurusevičiaus teiginiai, jog laidos gali nelikti, nes esą jos rengėjai pateikė pernelyg didelį laidos biudžetą.

REKLAMA

Ar galima viltis, kad laida „Be pykčio“ neišnyks iš LTV?

Šiuo metu derinamos paskutinės sutarties su LRT detalės, tai daro mūsų laidos prodiuseris ir LTV direktorius Rimvydas Paleckis, dar liko sutarties pasirašymo procedūra, tačiau, regis, jau galima teigti, kad laida išliks.

Gal jau žinoma, kokiu laiku ji bus rodoma? Ar keisis pats laidos formatas?

Kiek žinau, laidą planuojama rodyti sekmadieniais 17.30 val. Tai, mano įsitikinimu, gana geras laikas. Aišku, ne idealus, ypač, kai atšyla orai, ir žmonės savaitgalį dažniau išvyksta iš namų. Tačiau šiaip laidos laikas geras.  Kiek liūdniau tai, jog liko neįgyvendintos laidos formato atnaujinimo idėjos. Apie tai, kad norėtume keisti laidos struktūrą, LRT vadovybę informavome seniai, kai tik ji buvo išrinkta. Informavome, jog ketiname laidą pagyvinti specialiais reportažais, įvairiais intarpais. Visa tai, žinoma, reiškė, jog laidos parengimas būtų buvęs brangesnis. Sulaukėme gana palankios reakcijos, buvo pasakyta, kad mūsų siekiai suprantami ir pagrįsti. Deja, po to, kai aš „Bernardinuose“ atvirai išdėsčiau savo poziciją, palaikančią  Darių Kuolį ir išsakiau kritines pastabas LRT vadovybės atžvilgiu, visas rodytas geranoriškumas išgaravo, ir reakcija jau buvo visai kita.  Laidos biudžeto didinimą turėjome pamiršti, tad ir toliau lieka pasikliauti mano, kaip laidos vedėjo, pasirengimu bei laidos dalyvių atranka.



Tačiau apie laidos struktūros keitimą A. Siaurusevičius nieko nesakė, jis tik viešai išreiškė apgailestavimą, jog didėja laidos rengėjų finansiniai reikalavimai...

REKLAMA
REKLAMA

Belieka tik apgailestauti dėl tokio netiesos sakymo ir, drįstu teigti, moralinio šantažo – negi po to, kai tave apkaltina noru tik pasipelnyti, pulsi teisintis ar demonstratyviai išeisi iš LRT? Tada jau belieka tik darbais įrodyti, dėl ko pasilieki ir kas tau svarbiausia. Deja, laidos vedėjo ir LRT vadovo asmeninis konfliktas šiuo atveju tapo išpuolių prieš visą laidą priežastimi.



Kiek suprantu, po Jūsų teksto, kurį paskelbė "Bernardinai.lt",  susilaukėte kritinės LRT vadovybės reakcijos?

Turiu kalbėti labai konkrečiai. Tai buvo ne vadovybė, bet tiesiogiai pats A. Siaurusevičius, kuris paskambino ir iškoneveikė mane. Tai buvo itin nemalonus pokalbis. Džiaugiuosi, jog sugebėjau nenusiristi iki jo lygio. Aš jam tik pasakiau, kad mes nesame draugai, giminės, nesu jo pavaldinys ir nesiruošiu toleruoti tokio bendravimo lygio. Po šio pokalbio iš karto tapo aišku, jog būsime puolami. Buvome provokuojami konfliktui – visų pirma nekorektiškomis kalbomis apie esą išaugusį mūsų „finansinį apetitą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei laidos „Be pykčio“ kūrybinė grupė siektų pasipelnyti, rengtume kitokią laidą ir tikrai su kitokiais honorarais. Kiekvienas televizijos laidų vadybininkas, sužinojęs, koks kuklus yra laidos „Be pykčio“ biudžetas, tik gūžteltų pečiais ir nusistebėtų, kaip apskritai mes sugebame tokią laidą parengti. Mano paties honoraras už laidą yra daug mažesnis nei tai, kiek už savo viešą paskaitą gaunu vakarietiškame universitete.

Prisipažįstu, pirmoji reakcija po LRT vadovo išpuolio buvo numoti ranka ir pasitraukti. Tačiau mes supratome, jog esame provokuojami. Buvo norima mus įžeisti, kad įsiveltume į konfliktą ir patys pasitrauktume. Mes pasukome kitu keliu, nes laidą kuriame  žiūrovams, o ne LRT generaliniam direktoriui. Nejaugi turime bausti savo žiūrovus už LRT vadovo norą mus pažeminti ir jo bendravimo stilių bei žodyną?

REKLAMA

Ar galite būti tikri, kad laida „Be pykčio“ nebus kaip nors cenzūruojama?

Tai jau aptarta su LTV vadovu Rimvydu Paleckiu. Beje, bendravimas su juo buvo visai kitoks. Tikrai noriu padėkoti LTV vadovui, nes jis tapo tuo žmogumi, kuris padėjo mums grįžti prie dalykiškų pokalbių ir tęsti konsultacijas dėl laidos.

Ir seniau būta bandymų kištis į laidos dalyvių atranką bei daryti spaudimą. Tačiau mes visada reagavome principingai ir žaibiškai. Tvirtai pareiškiu, jog niekada neleidau ir neleisiu, kad mano rengiamos laidos būtų kaip nors cenzūruojamos. Jei pajusiu spaudimą, apie tai iš karto informuosiu visuomenę per visas žiniasklaidos priemones.

REKLAMA

Kitas dalykas, jei vadovybė bus nepatenkinta laidos lygiu arba jei mes, jos akimis, patirsime kūrybinę nesėkmę – tada LRT taryba galės pašalinti laidą kaip nepateisinusią vilčių. Neatmetu tokios galimybės, tačiau tai visai kas kita nei cenzūra ir nurodinėjimai, ką turėtume daryti.

Kalbino Andrius Navickas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų