REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl dukters kovojančią Ingą Rinau palaikančios moterys stengsis atkreipti valdžios dėmesį ir į kitas savo problemas.

Šiandien vidurdienį prie visų didžiųjų Lietuvos miestų savivaldybių rinksis įvairių šalies moterų organizacijų narės, remiančios klaipėdietės I.Rinau kovą dėl teisės auginti dukterį, rašo pirmadienio "Lietuvos žinios" (LŽ).

REKLAMA
REKLAMA

Šia solidarumo akcija į koaliciją „Moters teisės - visuotinės žmogaus teisės“ susibūrusios aktyvistės mėgins atkreipti visuomenės ir valdžios institucijų dėmesį į moterų padėtį mūsų šalyje. Akcija prie Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Alytaus, Marijampolės, Šiaulių ir Tauragės savivaldybių truks valandą. Koalicijos atstovės parengė kreipimąsi į aukščiausios Lietuvos valdžios institucijas.

REKLAMA

„I.Rinau atvejis parodė, kad valstybės institucijos yra nemotyvuotos arba nekompetentingos ginti moterų teisių. Lietuvos moterys jaučiasi nesaugios, nes skyrybų atveju tokioje apverktinoje situacijoje kaip Ingos gali atsidurti bet kuri iš mūsų. Mažesnės finansinės galimybės neleidžia mums gauti brangiai kainuojančios teisinės pagalbos“, - vakar LŽ sakė koalicijos prezidentė Daiva Baranauskienė. Jos nuomone, kai šalyje neapsaugotos moterys, nesaugūs jaučiasi ir jų vaikai. „Ingos klausimus gali išspręsti tik teismas, mes tikrai nesiekiame daryti jam spaudimo“, - tikino D.Baranauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo praėjusių metų veikianti koalicija jau yra surengusi tarptautinę konferenciją, per kurią svarstytos smurto prieš moteris mažinimo galimybės. Rugsėjį, kai į sesiją susirinks parlamentarai, ketinama išsakyti savo požiūrį į ketinimą uždrausti abortus. „Ši problema kelia labai didelį nerimą. Uždrausti - ne sprendimas, tokiu būdu moterims užkraunamos dar didesnės bėdos. Mes tikrai netylėsime“, - kalbėjo D.Baranauskienė.

Jau šią savaitę Aukščiausiasis Teismas (AT) pradės nagrinėti dvi bylas, kurios nulems I.Rinau dukters Luisos likimą. Paskelbus sprendimus paaiškės, ar trejų metų mergaitė bus grąžinta tėvui į Vokietiją, ar liks gyventi su mama Lietuvoje. Pirmąją bylą numatyta svarstyti jau šiandien. AT sprendimai bus galutiniai ir neskundžiami. Kada teisėjai juos paskelbs, nežinoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismo procesai dėl mažosios Luisos likimo Vokietijoje ir Lietuvoje vyksta jau dvejus metus. I.Rinau su Vokietijos piliečiu Michaeliu Rinau susituokė 2003 metais. Vėliau jiems gimė dukra. Kartu su vienuolikmečiu sūnumi iš pirmosios santuokos klaipėdietė apsigyveno Vokietijoje. Kai Luisai sukako du mėnesiai, vyras šeimą paliko. Dukrą jis pasiimdavo kas trečią savaitgalį. 2006-ųjų liepą I.Rinau iš Vokietijos išvyko su vaikais atostogauti į Lietuvą ir dėl sūnaus ligos nusprendė atgal nebevažiuoti. Tačiau vyras pareikalavo, kad ji su vaikais grįžtų į Vokietiją.

REKLAMA

Šių metų kovo mėnesį Lietuvos apeliacinis teismas patenkino M.Rinau prašymą ir nusprendė grąžinti į Vokietiją mažąją Luisą. Vėliau šis procesas buvo sustabdytas, vyko ilgas bylinėjimasis dėl jo atnaujinimo.

Europos teisingumo teismas (ETT) liepą paskelbė, kad Lietuvos teismai nepagrįstai ilgai delsė ir nevykdė savo sprendimų grąžinti mažametę Luisą jos tėvui Vokietijos piliečiui. ETT nusprendė, jog I.Rinau, kovojanti dėl teisės auginti dukrą, privalo vykdyti vokiečių teismo sprendimą ir grąžinti mergaitę tėvui.

Ieva ALŠĖNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų