• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio biržos antradienį

Šiandien biržoje prekyba nebuvo aktyvi, o rinkoje vyravo pesimistinės nuotaikos. OMXV indeksas nukrito 0,63 proc. iki 412,94 punkto ribos. Bendra VVPB apyvarta siekė 2,1 mln. litų, buvo sudaryti 522 sandoriai. Brangusių ir pigusių pozicijų santykis atitinkamai buvo 5/14.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar prekybos sesija JAV biržose prasidėjo kilimo tendencijomis. Tačiau vėliau investuotojų nerimas dėl nekilnojamojo turto kreditų krizės pasekmių JAV ekonomikai ir bankų sektoriaus perspektyvų visgi nusvėrė vyravusį entuziazmą, kurį buvo sukėlę vyriausybės planai padėti būsto paskolų bendrovėms „Fannie Mae“ (-5,1 proc.) ir „Freddie Mac“ (-8,3 proc.). Investuotojai vakar JAV biržose išiminėjo lėšas iš akcijų rinkų ir investavo jas į valstybines obligacijas ir auksą. Visi pagrindiniai JAV biržų indeksai prekybos sesiją baigė su minusu: S&P 500 nukrito 0,70 proc., Dow Jones – 0,41 proc., Nasdaq – 1,17 proc.

REKLAMA

Azijos regione šiandien visų biržų indeksai taip pat smigo žemyn. Investuotojų būgštavimai dėl JAV finansų sistemos stabilumo ir sustiprėjusi JAV dolerio atžvilgiu Japonijos jena kirto per akcijų kursus. Žemiausiai šiandien nukrito Indijos (-4,91 proc.), Taivano (- 4,51 proc.) ir Honkongo (-3,81 proc.) biržų indeksai. Didžiausios regione Tokijo biržos indeksas Nikkei 225 smuktelėjo 1,96 proc. Japonijos investuotojai baiminasi, kad gali bankrutuoti daug JAV regioninių bankų, be to, jie abejoja būsto paskolų bendrovių „Fannie Mae“ ir „Freddie Mac“ ateities perspektyva. Japonijos biržoje šiandien labiausiai krito bankų akcijų kainos, tačiau kritimo tempais nuo jų neatsiliko ir nekilnojamojo turto vystytojų akcijos.

Kaip ir reikėjo tikėtis, panašios nuotaikos šiandien pirmoje dienos pusėje vyravo ir Europos šalių biržose. Kritimo rekordus čia šiandien pasiekė Norvegijos (-4,57 proc.), Belgijos (-4,10 proc.) ir Austrijos (-3,89 proc.) biržų indeksai. Labiausiai biržose smunka bankų sektoriaus akcijų kainos. Be to, pasirodė daug neigiamų analitikų rekomendacijų kai kurioms bendrovėms. Būtent dėl jų Šveicarijos dažų gamintojo „Ciba Holding AG“ akcijos pigo 11 proc., o Suomijos mažmeninio prekybos tinklo „Kesko Oyj“ – 4,4 proc. Europos akcijų indeksas Dow Jones Stoxx 600 pirmoje dienos pusėje buvo nukritęs 2,91 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų