REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV aeronautikos ir kosmoso agentūros (NASA) vadovo teigimu, Kinijos astronautai gali išsilaipinti Mėnulyje greičiau už į jį ketinančius sugrįžti amerikiečius, skelbia BBC.

REKLAMA
REKLAMA

NASA planuoja pilotuojamą skrydį į Mėnulį 2020 m., kai bus sukurtas naujos kartos kosminis laivas „Orion“.

REKLAMA

Tačiau, pasak NASA direktoriaus Michaelo Griffino, Kinija turi visas technines galimybes pasiųsti savo astronautus į Mėnulį jau kitą dešimtmetį, jei tik to panorės.

„Jei tik Kinija norės nuskraidinti savo žmones į Mėnulį anksčiau už JAV, ji galės tai padaryti. Techniniu požiūriu tai visiškai įmanoma“, - sakė NASA vadovas.

Oficialūs Kinijos atstovai tvirtina neturintys pilotuojamos ekspedicijos į Mėnulį plano ir teigia abejojantys, kad toks skrydis galėtų būti surengtas iki 2020 m.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Kinijos nacionalinės kosmoso tyrimų agentūros vadovas Sun Laiman pernai žurnalistams buvo pareiškęs, kad pilotuojama ekspedicija į Mėnulį yra „neišvengiama“.

Paklaustas, ar, jo manymu, svarbu, kokios šalies atstovai pirmieji po amerikiečių vėl išsilaipins Mėnulyje, NASA vadovas atsakė nesąs psichologas ir negalįs spręsti, svarbu tai ar ne.

Kai kurių kosmoso pramonės atstovų manymu, ilgai trukusiam JAV dominavimui kosmose meta iššūkį kitų valstybių kosminės programos, pastebi BBC. JAV konsultacijų bendrovės „Futron“ teigimu, sparčiai didėjantis kitų šalių kosmoso tyrimų potencialas „kelia pavojų JAV pirmavimui“.

Kinija per 5 pastaruosius metus du kartus buvo išsiuntusi savo astronautus į orbitą aplink Žemę. Pirmasis kinas į kosmosą pakilo 2003 m. Orbitoje jis išbuvo 21 val. Antrasis Kinijos kosminis laisvas „Shenzhou 6“ su dviem astronautais pakilo 2005 m. spalį. Skrydis truko beveik 5 paras. Dar vienas pilotuojamas skrydis planuojamas šį spalį, po Olimpinių žaidynių Pekine pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų