REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Yra įrodymų, kad Rusija rėmė Litvinenkos žmogžudystę?

Buvusio Rusijos agento Aleksandro Litvinenkos nužudymas buvo įvykdytas turint Rusijos valstybės paramą, praneša britų nacionalinis transliuotojas BBC, neįvardindamas savo šaltinių.

REKLAMA
REKLAMA

Aukštas Britanijos specialiųjų institucijų darbuotojas BBC laidai “Newsnight” teigė, kad “yra svarus pagrindas manyti, kad tai buvo valstybės įvykdytas aktas”.

REKLAMA

A. Litvininenko, kuris buvo aršus buvusio Rusijos Federacijos Prezidento Vladimiro Putino kritikas, 2006 m. buvo nunuodytas radioaktyviu poloniu Londone.

Didžiosios Britanijos tyrėjai nužudymu įtarė buvusį KGB agentą Andrėjų Lugovojų, tačiau jis neigia bet kokias sąsajas.

BBC žiniomis, Federalinė Saugumo Tarnyba (Federalnaja sluzba bezopasnosti, FSB) veikė su V. Putino žinia ir su žymiai platesne autonomija nei dažniausiai yra suteikiama panašioms organizacijoms.

REKLAMA
REKLAMA

Neįvardinti šaltiniai Didžiosios Britanijos specialiosiose tarnybose teigė, kad yra “tvirtai įsitikinę, kad Litvinenkos byloje neapsieta be valstybės dalyvavimo”.

Newsnight duomenimis, Britų žvalgyba MI5 mano praėjusią vasarą sutrukdžiusi surengti pasikėsinimą į dar vieną Rusijos disidentą Borisą Berezovskį.

Berezovskio incidentas esą parodė, kad FSB galvoja apie “operacijas, nukreiptas prieš žmones Vakaruose”, teigė tas pats šaltinis.

Lapkritį MI5 vadovas Jonathanas Evansas išreiškė susirūpinimą, kad nuo Šaltojo karo pabaigos nematyti “jokio sumažėjimo” kalbant apie Rusijos žvalgybininkus, veikiančius Jungtinėje Karalystėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2007 metų gegužę Karališkoji Baudžiamoji Tarnyba (Crown Prosecution Service) Maskvai oficialiai pateikė ekstradicijos prašymą dėl A. Lugovojaus – siekta, kad jis stotų prieš teismą Britanijoje.

Rusija atsisakė bendradarbiauti motyvuodama tuo, kad tai pažeistų šalies Konstituciją.

Manoma, kad Didžiosios Britanijos Ministras Pirmininkas Gordonas Brownas kėlė šį klausimą G-8 susitikime Japonijoje, kur buvo surengtas pirmasis Premjero ir naujojo Rusijos Prezidento Dimitrijaus Medvedevo susitikimas akis į akį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų