REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar savižudis, vairuojantis pilną sprogmenų automobilį, atakavo Indijos ambasadą Kabule. Mažiausiai 41 žmogus žuvo – Afganistano pareigūnai tai įvardino kaip daugiausiai aukų pareikalavusią ataką nuo Talibano nuvertimo 2001 m.

REKLAMA
REKLAMA

Afganistano vidaus reikalų ministras nedelsdamas apkaltino „regioninę žvalgybos agentūrą“ išpuolio organizavimu. Neabejojama, kad ministras omenyje turėjo Pakistano žvalgybos organizaciją „Inter Services Intelligence“ – ISI. Jos agentai jau anksčiau buvo apkaltinti kaip esantys susiję su teroristinėmis atakomis Afganistane.

REKLAMA

Tarp žuvusiųjų yra Indijos gynybos atašė, vyresnysis diplomatas ir du ambasados sargybiniai. Bomba sprogo žmonėms būriuojantis prie ambasados dėl vizų. Taip pat daug žmonių sužeista prie šalia esančio turgaus. Pranešama, kad sprogimas sužeidė maždaug 140 žmonių.

Liudininkų teigimu, sprogdintojas įsirėžė į du ambasados automobilius, kai jie važiavo pro ambasados vartus.

Afganistano Prezidentas Hamidas Karzai teigia, kad „tokia bailia ataka taikos Afganistane priešai norėjo pakenkti besivystantiems draugiškiems Afganistano santykiams su likusiu pasauliu, ypač su Indija“. H. Karzai pabrėžė, kad tokios atakos netrukdys šalies santykiams su kitomis valstybėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot Manmohano Singho, Indijos Ministro Pirmininko, šis išpuolis „turi būti pasmerktas aukščiausiu laipsniu“. „Tie, kurie yra tiesiogiai ar netiesiogiai atsakingi už šią teroristinę ataką, yra ne geresni nei patys blogiausiai nusikaltėliai“, teigė M. Singhas.

BBC praneša, kad vienas Talibano atstovas paneigė galimas sąsajas su išpuoliu.

Pakistanas pasmerkė šį aktą ir atmetė Afganistano įtarimus, jog ISI agentai galėjo padėti planuojant ataką.

Analitikai teigia, kad vakar dienos įvykis parodė Pakistano nerimą artimais Indijos ir Afganistano ryšiais. Indija yra viena iš didžiausių Afganistano donorų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Didelė tikimybė, kad ši ataka dar padidins įtampą – Pakistanas jau kaltina Afganistaną leidžiant Indijai plėsti savo įtaką šalyje. Išpuolis taip pat aptemdys Indijos ir Pakistano atstovų susitikimą, įvyksiantį šią savaitę“, - teigė Farzana Shaikh, „Chatham House“ think tank‘o ekspertė.

„Naujoji Pakistano Vyriausybė labai stengiasi sumažinti įtampą. Jeigu atsirastų įrodymų, kad karinės Pakistano grupės yra susijusios su vakarykšte ataka Kabule, tai sustabdytų šį procesą“, - pridūrė F. Shaikh.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų