REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimui nepritarus prezidento Valdo Adamkaus siūlytam Vytauto Greičiaus atleidimui iš Aukščiausiojo Teismo (AT) pirmininko pareigų, vėl laukiama prezidento veiksmo.

REKLAMA
REKLAMA

„Manyčiau, kad dabar turėtų būti prezidento ėjimas. Greičiausiai bus naujas prezidento teikimas dėl Aukščiausiojo Teismo pirmininko atleidimo“, - BNS penktadienį sakė Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas

REKLAMA

Kitą savaitę Seimas neposėdžiaus, keli plenariniai posėdžiai numatyti paskutinėmis pavasario sesijos dienomis - liepos 14 ir 15-ąją. Anot Č.Juršėno, būtent šiomis dienomis Seimas dar gali svarstyti prezidento teikimą, jei toks būtų.

Prezidento patarėja teisės klausimais Aušra Rauličkytė penktadienį sakė, jog galimą savo sprendimą šalies vadovas svarstys kitą savaitę.

„Tam, kad Seimas grįžtų prie šio klausimo, iš tiesų reikalingas prezidento dekretas dėl AT pirmininko atleidimo. Tačiau, kada prezidentas tai darys ir ar darys - nuspręs įvertinęs visumą aplinkybių ir situaciją“, - BNS teigė A.Rauličkytė.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidento patarėja neigė žiniasklaidoje svarstytą prielaidą, jog prezidentas esą gali vienašališkai savo dekretu atleisti V.Greičių iš AT pirmininko pareigų.

„Jokiu būdu tai neįmanoma, nes tai prieštarautų Konstitucijai ir prezidentas tikrai to nedarytų“, - sakė A.Rauličkytė.

V.Adamkus ketvirtadienį pareiškė, kad Seimas, nepritaręs teikimui atleisti V.Greičių iš AT pirmininko pareigų, pateko į aklavietę ir pats Seimas turi rasti išeitį iš šios padėties.

Seime opozicijos atstovų nuomonės priešingos - teigiama, jog pats prezidentas pateko į keblią padėtį ir turi ieškoti sprendimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimas ketvirtadienį ženklia balsų persvara nepritarė V.Adamkaus teiktam V.Greičiaus atleidimui iš AT pirmininko pareigų, kurio devynerių metų kadencija baigiasi liepos 8 dieną.

Dauguma parlamentarų pasipiktino antradienį prezidento patarėjos A.Rauličkytės pasakytais žodžiais, jog Seimas negalėtų balsuoti kitaip, kaip tik pritarti V.Greičiaus atleidimui, nes kadencijos laiką riboja Konstitucija.

Pagal pagrindinį šalies įstatymą, AT pirmininką prezidento teikimu skiria ir atleidžia Seimas. Dėl šios priežasties parlamentarai diskusijoje ketvirtadienį pabrėžė, jog, nepaisant kadencijos trukmės, tik Seimas sprendžia, ar atleis V.Greičių, ar ne.

Žibalo į ugnį dar įpylė dienraštyje „Lietuvos žinios“ ketvirtadienį pasirodžiusi informacija, jog Lietuvos teismuose gausu teisėjų, likusių eiti savo pareigas ir pasibaigus kadencijai. Straipsnyje paminėti daugiau nei 10 atvejų, kai teisėjai vadovauja teismams ir pasibaigus kadencijai, o kai kurie teisėjai teismams vadovauja jau net trečiąją kadenciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų