• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naftos kaina jau beveik 144 JAV dolerių už statinaitę (barelį), o naftos eksportuotojų kartelis – OPEC tiki šiemet ją išaugsiant iki 170.  George Sorošas „mato“ spekuliacinį burbulą, o  George Bushas ir „British Petroleum“ – ne.

REKLAMA
REKLAMA

Žudikiškas aplinkybių kokteilis – silpstantis JAV doleris, didėjanti paklausa ir susirūpinimas esamais bei būsimais Afrikos bei Vidurio Rytų naftos tiekimo pertrūkiais šiemet pabrangino naftą daugiau nei 40 proc.

REKLAMA

Dar pavasarį G. Bushas maldavo OPEC padidinti gavybą, kad kainos nebedidėtų. 70 JAV dolerių už barelį – praėjusį rudenį buvusi kaina esanti „protinga“. Dar praeitą rudenį Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas grasino Amerikai ir G. Bušui asmeniškai, kad nafta pabrangs iki 200 dolerių.

Karo šešėliai

Politikos naujienų mėgėjai pastebėjo, kad Iranas ir JAV draugas Izraelis nemėgsta vienas kito. Irano revoliucinės armijos vadas pagrasino, kad Izraeliui atakavus Iraną, Iranas užims Ormuzo sąsiaurį. Šiuo sąsiauriu transportuojama daugiau nei 60 proc. pasaulio naftos.

REKLAMA
REKLAMA

JAV kruopščiai renkasi pretekstą pamokyti pasaulinėje naftos-dolerių sistemoje skylę išmušusį Iraną (neparduoda naftos už dolerius, įsteigė atskirą Azijos naftos biržą) – galbūt gins mažąjį Izraelį, o galbūt ieškos masinio naikinimo ginklų.

Spekuliantai patys save gąsdina

Spekuliantai krūpčioja nuo kiekvieno pranešimo apie naftos tiekimo sutrikimus. Ar Nigerijos sukilėliai eilinį kartą sprogdina naftotiekį, ar Chavezas pagrasina užsukti kranelį, – kiekvienu tokiu atveju naftos pirkliai automatiškai spaudžia kompiuterio mygtuką – „pirkti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spekuliacinio kapitalo naftos rinkoje šiuo metu daug kaip niekada ligi šiol. Iš akcijų ir vertybinių popierių rinkų čia atklydę investuotojai dabar sudaro apie 70 proc. naftos pirkimo sandorių. Prekiauti nafta šiandien gali bet kas. Internete rasite malonius kvietimus prisijungti ir bandyti laimę.

Paklausa – ne mitas

Kinija ir Indija tikrai auga. Augant šių šalių ūkiams, 200 milijonų žmonių kasmet pakyla socialiniais laiptais. Perėję į vidurinę klasę jie pradeda daugiau vartoti, dažniausiai ne ypač saikingai. Jiems tuoj pat reikia milijonų naujų automobilių, naujo būsto, tūkstančių naujų parduotuvių.

REKLAMA

„Energetinių išteklių sąnaudos išaugo fenomenaliai“ – sako Randy Gossenas, Pasaulio naftos tarybos prezidentas. Pirmadienį Madride susirinkusi Pasaulio naftos taryba vėl mėgins įtikinti naftos tiekėjus didinti gavybą.

Jei paklausa yra pagrįsta, tuomet „kainų burbulo“ tarsi ir nėra. Paradoksas, bet OPEC šalių ministrai atsisakinėja didinti naftos gavybą tikindami, kad paklausa tenkinama pakankamai, o dėl didelių kainų kalti spekuliantai, t. y. „burbulas“ lyg ir yra. OPEC nenustato naftos kainų, tai  yra besivaržančių pirkėjų veiklos rezultatas.

REKLAMA

Kol jie ten ginčijasi, lietuviai griežia dantį ant vyriausybės.

Beje „protinga“ 70 JAV dolerių už statinaitę kaina numatyta ir Rusijos vyriausybės tolimos ateities planuose. Interviu žiniasklaidai ekonomikos ministerijos atstovas aiškindamas komunalinių paslaugų (dujų) tiekimo kainų didinimo etapus nurodė 2013 metų sudedamosios kainos dalies – naftos kainą būtent 70 dolerių.

Daugiau:

G. Sorošas: Formuojasi naftos burbulas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų