REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva sveikintų tokį Rusijos Federacijos Valstybės Dūmos pareiškimą dėl santykių su Lietuva, kuriame būtų aptartos realios dvišalių santykių aktualijos, pavyzdžiui, pateikti atsakymai dėl naftotiekio "Družba", lietuvių verslininko dingimo Kaliningrade ar Medininkų bylos tyrimo.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, kaip BNS sakė aukšto rango Lietuvos diplomatas, "būtų nesusipratimas", jei "Rusijos parlamentas savo pareiškimais imtųsi komentuoti suverenios kaimyninės valstybės vidaus politiką".

REKLAMA

Anot diplomato, norėtųsi, kad "tai būtų pareiškimas, kuriame atsispindėtų reali esama dvišalių santykių būklė: pastaraisiais metais beveik dvigubai išaugusi prekybos apyvarta, 85 proc. padidėjusios Rusijos investicijos Lietuvoje, 40 proc. padidėję lankytojų iš Rusijos srautai į Lietuvą".

"Be abejo, šiame pareiškime tikriausiai būtų oficialiai atsakyta ir į kitus aktualius dvišalių santykių klausimus - pavyzdžiui, kodėl 2006 metais buvo nutrauktas naftos tiekimas "Družbos" vamzdynais, kokia dingusio verslininko Stanislovo Juciaus bylos tyrimo eiga, kaip vykdoma teisinio bendradarbiavimo sutartis kriminalinėse bylose dėl Medininkų ir Sausio 13-osios žudynių ir kiti Rusijos įsipareigojimai", - kalbėjo diplomatas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžė, kad "jei Rusijos valstybės institucijos pagaliau atsakytų į šiuos joms seniai užduotus klausimus ir imtųsi juos spręsti, Rusijos prezidentui Dmitrijui Medvedevui nebereikėtų raudonuoti Europos Sąjungos ir Rusijos vadovų susitikimuose bei komentuoti Europos Sąjungos vidaus reikalų".

Tačiau, pasak diplomato, "būtų nesusipratimas, jei Rusijos parlamentas savo pareiškimais imtųsi komentuoti suverenios kaimyninės valstybės vidaus politiką, ar juo labiau bandytų primesti tam tikrus užsienio politikos sprendimus".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Tai būtų vienareikšmiškai įvertinta kaip grubus mėginimas kištis į Europos Sąjungos ir NATO valstybės vidaus reikalus ir nepasitarnautų pastangoms puoselėti dvišaliuose santykiuose abipusio pasitikėjimo bei geros kaimynystės dvasią", - sakė Lietuvos diplomatas.

Apie tai, BNS žiniomis, buvo kalbėta ir šią savaitę Maskvoje įvykusiame Lietuvos parlamentarų susitikime su kolegomis iš Rusijos Valstybės Dūmos.

Rusijos Valstybės Dūma kitą savaitę gali apsvarstyti pareiškimą dėl Lietuvos ir Rusijos santykių.

Kalbėdamas su žurnalistams apie tokio pareiškimo galimybę, Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto vadovas Konstantinas Kosačiovas priminė, kad Lietuva mėgino užblokuoti Rusijos ir ES derybas dėl naujos bendradarbiavimo sutarties, Seimo priimtą įstatymą, kuriame sovietinė simbolika faktiškai prilyginta fašistinei simbolikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų