• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien kalendoriuje pažymėta Žvejų diena. Ji Lietuvoje nešvenčiama. Nelinksma šio amato atstovams ir kitose šalyse. Grėsmingai kylančios kuro kainos sukėlė žvejų protestus visoje Europos Sąjungoje. Lietuvoje kol kas jie nerengiami, bet taip pat sprendžiamas išgyvenimo klausimas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos Seimo sprendimu, Žvejų diena bus minima paskutinį liepos sekmadienį, t. y. bus švenčiama kartu su Jūros švente. Prie šventės žvejams organizavimo žada šiek tiek prisidėti ir Žemės ūkio ministerija.

REKLAMA

Žvejybos Baltijos jūroje departamento direktoriaus Vaclovo Petkaus teigimu, Lietuvos žvejus šiandien kamuoja ta pati problema, kaip ir visos Europos Sąjungos bei viso pasaulio šios profesijos atstovus. Žuvies kainos nekyla, o kuro kaina per pastaruosius metus išaugo du kartus. Tiesa, Lietuvos žvejai naudojasi beakciziu kuru, tačiau jis pigesnis tik litu.

Pasak V. Petkaus, mūsų žvejai protestų nekelia, nes yra protingi ir supranta, kad nieko čia nepadarysi, jeigu net portugalų ir italų žvejybos laivynai, kur dirba tūkstančiai žmonių, patiria sunkumų.

REKLAMA
REKLAMA

Susitikusi su Lietuvos žvejais žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė žadėjo kartu su kitų šalių atstovais kuro brangimo klausimą kelti Briuselyje.

Šiuo metu Baltijos jūroje žvejoja 37 laivai. Per pastaruosius kelerius metus buvo nurašyti ir supjaustyti kaip metalo laužas apie 30 jūroje dirbusių laivų.

Priekrantės žvejyba šiuo metu užsiima apie 80 įmonių. Šiemet iki metų pabaigos bus priimamos paraiškos dėl priekrantės ir Atlanto vandenyne žvejojančių laivų atidavimo į metalo laužą norint už tai gauti ES kompensacijas. Pasak V. Petkaus, galės nurašyti savo laivus ir Baltijos jūros žvejai, tačiau šiemet prioritetas teikiamas ne jiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar Baltijos jūros žvejai dirba paskutinę savaitę, nes nuo liepos 1 d. iki rugpjūčio 31 d. menkes žvejoti bus draudžiama. Per tą laikotarpį jie galės pailsėti, susiremontuoti laivus. Lietuvos menkių žvejybos kvota jau išnaudota apie 70 proc.

Žvejai nenorėjo vykdyti ministrės įsakymo ir parduoti jūroje sugautos menkės Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcione. Iki šiol ne visi jie naudojasi aukciono paslaugomis. Kai kurie jų ieškojo brangiau mokančių už žuvį supirkėjų Latvijoje, Lenkijoje ar Švedijoje. O Klaipėdos aukcionas dirba toliau. Kai kuriomis dienomis jame buvo parduota ir 30, ir 40 t žuvies.

Dalia Bikauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų