REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Lietuvą atvyko Nyderlandų karalienė

Į Lietuvą trijų dienų valstybinio vizito atvyko Nyderlandų karalienė Beatrix. Tai pirmasis Nyderlandų monarchės vizitas Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį popiet specialiu reisu iš Amsterdamo atskridusią karalienę Beatrix Vilniaus oro uoste pasitiko Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas, užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas.

REKLAMA

Iš oro uosto karalienė išvyko į Prezidentūrą, kur ją pasitiko prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma, premjeras Gediminas Kirkilas, kiti Vyriausybės nariai, parlamentarai, diplomatinio korpuso atstovai.

Nyderlandų monarchė į Lietuvą atvyko apsirengusi raštuota suknele ir ruda skrybėlaite. Nors antradienį Vilniuje švietė saulė, tačiau pūtė stiprus vėjas, nuo kurio karalienė gobėsi rudos spalvos skraiste. Pirmoji Lietuvos ponia A.Adamkienė buvo pasipuošusi žydros spalvos kostiumėliu ir balta skrybėle.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentūros Didžiajame kieme svečius sutiko ir pagerbė 14 amžiaus šarvais ir ekipuote vilkintys Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai bei tradicinė Garbės sargybos kuopos rikiuotė.


Atvykstančią į Prezidentūrą karalienę stebėjo ir susirinkę dešimtys vilniečių.

Po sutikimo ceremonijos įvyko dvišalis prezidento ir monarchės susitikimas, po kurio apsikeista apdovanojimais ir dovanomis.

Prezidentas karalienei įteikė aukščiausią Lietuvos valstybinį apdovanojimą - Vytauto Didžiojo ordiną su aukso grandine, o iš karalienės rankų gavo aukščiausią Nyderlandų valstybinį apdovanojimą - Liūto ordino Didįjį kryžių. A.Adamkienei įteiktas Karūnos ordinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Monarchei buvo padovanotas mažosios plastikos kūrinys "Tiltai" iš sidabro, granito ir gintaro, kurio autorė - Rūta Ničajienė.

Vėliau karalienė Beatrix padėjo gėlių prie paminklo žuvusiesiems už Lietuvos laisvę Antakalnio kapinėse, apsilankė Vilniaus dailės akademijoje. Vakare monarchė dalyvaus jos garbei rengiamoje vakarienėje, po kurios Prezidento rūmų kieme viešnią planuojama supažindinti su Joninių šventės papročiais, parodyti lietuvių liaudies dainas ir šokius.

Trečiadienį karalienė Beatrix Vilniaus universiteto bibliotekoje su studentais kalbėsis apie Lietuvos ateitį Europos Sąjungoje bei dalyvaus diskusijoje su Lietuvos ekonomikos ekspertais apie pokyčius šalies ekonomikoje, Lietuvai tapus ES nare.

REKLAMA

Vėliau monarchė apžiūrės Vilniaus senamiestį, susitiks su Lietuvoje gyvenančių olandų bendruomenės nariais, lankysis Trakų pilyje, kur socialinės srities specialistai karalienei pristatys socialinių tinklų veiklą Lietuvoje.

Vakare prezidentą V.Adamkų ir A.Adamkienę Nyderlandų karalienė pakvies į kvarteto „Loeki Stardust“ koncertą ir priėmimą Nacionalinėje filharmonijoje.

Paskutiniąją vizito dieną karalienė Beatrix išvyks į Kauną. Ten ji lankysis įmonėje „Elinta“, kuri, be kitų produktų, kuria ir erdvinius lazerinius skenerius bei intelektualiąsias kompiuterines sistemas, apžiūrės Japonijos diplomato Chiunės Sugiharos namus. Japonijos diplomatas 1940 metų birželį kartu su Nyderlandų garbės konsulu Janu Zwartendijku tūkstančiams žydų išdavė vizas ir taip jiems padėjo pasitraukti iš karo paliesto regiono.

Karalienės valstybinis vizitas baigsis kvarteto „Loeki Stardust“ meistriškumo pamoka Kauno J.Naujalio muzikos gimnazijos moksleiviams, kurioje dalyvaus ir monarchė.











REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų