REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius prezidento siūlymuose, kai gerai besimokančiais studentais laikomi aštuonetais besimokantieji ir pažangesni, mato problemų.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tai jis pareiškė ketvirtadienį, Vyriausybės valandos metu.

„Prezidento siūlomose pataisose yra labai rimta problema. (...) Mes žinome, kad kai kurie fakultetai net neturi tokių balų, kaip 10. Vadinasi, viskas yra pasistūmę link blogesnių ir ten iš tikrųjų už 8 ir žemiau atsidurs didžioji dalis studentų, ir jie turės mokėti įmoką“, - kalbėjo ministras.

REKLAMA

Seimas ketvirtadienį nutarė, jog prezidento veto Aukštojo mokslo įstatymo pataisoms yra svarstytinas ir jau anksčiau priimtą teisės aktą, kuriuo turi būti nustatyta, kas yra gerai besimokantis studentas, nagrinės iš naujo.

A.Monkevičiaus teigimu, vertėtų pamąstyti apie tai, kad šalies vadovo Valdo Adamkaus siūlymai studentų tarpe sukels dideles „įtampas“, todėl žada siūlyti ateityje sulyginti visus studentus ir gerai besimokančiais laikyti tuos, kurie yra pažangūs - tai yra mokosi be akademinių skolų.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu lėšas, prarandamas aukštųjų mokyklų, kai nebeliktų dalinai valstybės finansuojamų vietų (kai per semestrą mokama 520 litų), kompensuotų valstybė. Preliminariais duomenimis, ši suma galėtų siekti apie 30 mln. litų per semestrą.

Šiuo metu egzistuoja trys studentų kategorijos: nemokantys už mokslą visiškai, besimokantys dalinai valstybės finansuojamose vietose (moka 520 litų) ir mokantys už studijas visą kainą. A.Monkevičius kelia klausimą, kad mokančiųjų po 520 litų už semestrą galėtų visai nelikti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galbūt verta pasvarstyti tą variantą, jis nuimtų visas įtampas. Gal galimi ir kiti variantai, aš nematau geresnio sprendimo. Jeigu mes 8 paliksime, nepasikeis staigiai vertinimo sistema, mes turėsime protestus“, - sakė ministras.

Šalies vadovas šią savaitę vetavo Aukštojo mokslo įstatymo pakeitimus ir pasiūlė nustatyti, kad gerai besimokančiu laikomas studentas, turintis 8 balų vidurkį ir didesnį.

Birželio 5 dieną parlamento priimtos minėto įstatymo pataisos nustatė, kad gerai besimokančiais studentais laikomi asmenys, kurių semestro vidurkis yra „gerai“.

Tačiau įstatyme nebuvo įvardijama, koks balas atitinka vertinimą „gerai“, todėl aukštosios mokyklos gavo teisę pačios spręsti, kas yra geras studentas (turintis aštuonių ar devynių balų vidurkį) ir kuriems studentams nereikės mokėti už mokslą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų