REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV mokslininkai pasiekė proveržį gydydami vieną agresyviausių vėžio formų – melanomą, skelbia dienraštis „Guardian“.

REKLAMA
REKLAMA

Gydydami odos vėžiu sergantį 52 metų vyrą, F. Hutchinsono Vėžio tyrimų centro (Sietlas, JAV) mokslininkai pirmą kartą panaudojo imunoterapiją, paremtą klonuotomis imuninėmis ląstelėmis. Pacientui buvo sušvirkšti keli milijardai klonuotų tam tikro tipo leukocitų, kurie klonavimui buvo paimti iš jo paties organizmo.

REKLAMA

Nors pacientas sirgo 4 stadijos melanoma, o metastazės jau buvo pasiekusios jo plaučius ir kirkšnį, po 2 mėnesių gydymo klonuotomis ląstelėmis jis visiškai pasveiko: augliai išnyko ir neatsinaujino po gydymo praėjus jau dvejiems metams.

Naujasis vėžio gydymo klinikinis bandymas aprašytas žurnale „New England Journal of Medicine“. Publikacijoje pažymima, kad tyrėjai iš viso klonavo apie 5 milijardus imuninių ląstelių. Vos tik suleistos į paciento organizmą jos pradėjo kovoti su vėžinėmis ląstelėmis. Medikus nustebino ir tai, kad paciento imuninė sistema taip pat ėmė stipriau kovoti su liga, atakuodama auglių ląsteles visame organizme. Po dviejų mėnesių atlikus tyrimus paciento organizme nebuvo aptikta jokių vėžio požymių.

F. Hutchinsono Vėžio tyrimų centro mokslininkų manymu toks gydymo būdas gali būti efektyvus maždaug ketvirtadaliu melanomos gydymo atvejų, kai pacientų imuninėje sistemoje yra su vėžiu kovoti pasirengusių ląstelių. Nors melanomos gydymas minėtu atveju buvo sėkmingas, medikai ruošiasi patikrinti šio metodo efektyvumą didesnės aprėpties bandymais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų