REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos negali nejaudinti aplinkybė, kad Baltieji Rūmai Lietuvą gali svarstyti kaip alternatyvą Lenkijai įrengiant JAV priešraketinės gynybos sistemos elementus, tvirtina Rusijos Valstybės Dūmos Užsienio reikalų komiteto vadovas Konstantinas Kosačiovas.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų nuogąstavimai dėl „pilkosios Baltijos zonos“ pasitvirtina. Jais mes motyvavome savo dalyvavimo Įprastinės ginkluotės Europoje sutartyje (ĮGES), kurios neratifikuoja Vakarai, sustabdymą (2007-ųjų gruodį - BNS)“, - trečiadienį, pasak naujienų agentūros Interfax, pareiškė K.Kosačiovas.

REKLAMA

Pasak Dūmos atstovo, anksčiau Rusijos pusė buvo įtikinėjama, kad Baltijos šalyse neketinama dislokuoti net ir įprastinės - ĮGES reglamentuojamos - ginkluotės jau nekalbant apie rimtesnius ginklus.

„Tokius įtikinėjimus mes girdėjome Baltijos šalims prisijungus prie NATO. Kai šių valstybių teritorijose pasirodė pirmieji lėktuvai mums taip pat sakė, jog tai daroma tik simboliškai. Panašu, jog mažais žingsneliais norima peržengti „raudoną liniją“, už kurios prasideda mūsų šalies saugumo problemos. O mūsų natūralų nerimą kaip paprastai vadins agresyvumu kaimynų atžvilgiu“, - pasakojo parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak K.Kosačiovo, būtent dėl šios priežasties pagarsinamos idėjos apie galimybę priešraketinės gynybos elementus dislokuoti Baltijos šalyse. Taip, anot jo, iš anksto parengiama dirva idėjos pavertimui neišvengiamu projektu, apie kurį su Rusija bus pradėta kalbėti jau priimtų sprendimų stadijoje.

K.Kosačiovo teigimu, nebūtų nieko stebėtino jei Lietuvos valdžia pati būtų pasisiūliusi JAV įgyvendinti šį projektą, nes, anot jo, taip Lietuvai būtų siekiama dėmesio Europoje, o priešingu atveju ji esą rizikuotų likti Europos užkampiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lenkijos užsienio reikalų viceministras Witoldas Waszczykowskis (Vitoldas Vaščykovskis) pareiškė, kad JAV kalbasi su Lietuva dėl galimybių jos teritorijoje dislokuoti antiraketinio skydo elementus, jeigu nutrūks derybos su Lenkija, pranešė Lenkijos spaudos agentūra PAP.

Lietuvos UR ministras Petras Vaitiekūnas naujienų agentūrai „Reuters“ atsisakė komentuoti šį pranešimą.

Tuo tarpu JAV valstybės departamento atstovas spaudai Tomas Casey (Tomas Keisis) teigė, jog su lietuviais vyko tik bendri pokalbiai, o Pentagonas paneigė, jog jie iš viso buvo. Pasak T.Casey, kai gegužės mėnesį vyriausiasis amerikiečių derybininkas Johnas Roodas (Džonas Rudas) lankėsi Lietuvoje, jis Lietuvos vadovus informavo apie derybų su Lenkija eigą.

REKLAMA

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas BNS paneigė pranešimus, jog Lietuva derasi su JAV dėl priešraketinės gynybos skydo sistemos įrengimo Lietuvoje.

Užsenio reikalų ministerijos Informacijos ir viešųjų ryšių departamento direktorė Violeta Gaižauskaitė BNS sakė, jog tai labai svarbus projektas, Lietuva juo domisi, tačiau jokios derybos dėl projekto įgyvendinimo Lietuvoje nevyksta.

Pagal Jungtinių Valstijų inicijuotą priešraketinės gynybos Europoje planą Čekijoje turėtų būti dislokuotas antiraketinis radaras, o Lenkijoje gaudomųjų raketų bazė. Čekija jau yra paskelbusi, kad leis dislokuoti radarus savo teritorijoje, tačiau su lenkais vis dar yra deramasi dėl raketų bazės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų