• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujasis švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius teigia, jog dabartinė situacija, kuomet 90 proc. abiturientų mokslus tęsti nori universitetuose - nenormali. Pasak ministro, kokybiškas studijas užtikrinti turėtų ir kitos aukštojo mokslo, profesinio rengimo institucijos, tai, be kita ko, turėtų numatyti ir aukštojo mokslo reforma.

REKLAMA
REKLAMA

A. Monkevičius žada spartinti aukštojo mokslo sistemos reformą, spręsti pedagogų problemas, greitinti mokslo, studijų ir verslo centrų steigimą.

REKLAMA

Pasak ministro, būtina paspartinti Aukštojo mokslo įstatymo pataisų priėmimą, užtikrinti, kad visiems gerai besimokantiems būtų prieinamos nemokamos ir kokybiškos studijos.

„Po Konstitucinio Teismo išaiškinimo reikia daug padirbėti, kad per tą trumpą laiką iki rudens būtų priimtos Aukštojo mokslo įstatymo pataisos, jeigu įmanoma, sieksime integruoti jas į Mokslo ir studijų įstatymą, kad šitos pataisos leistų įgyvendinti svarbiausią konstitucinį principą - garantuotų kokybiškas ir prieinamas studijas gerai besimokantiems studentams. Idant būtų kokybės ir prieinamumo dermė“, - pristatydamas savo planus spaudos konferencijoje pirmadienį kalbėjo A.Monkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Anot ministro, politinis susitarimas dėl aukštojo mokslo reformos pasiektas, tačiau dar reikia nustatyti šios reformos gaires, formą ir vizijas.

„Yra labai daug įdirbio, tad visą didelį strateginių dokumentų paketą, visus tyrimus, studijas pasiūlymus rekomendacijas reikia sujungti į dokumentą, kuris nubrėžtų gaires, kokią mes turime mokslo ir studijų sistemos viziją, kad atsirastų dokumentas, kuriame būtų numatyta, kaip transformuosis aukštojo mokslo sistema, kad būtų numatyta, kokiom formom tai vyks“, - kalbėjo A.Monkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministro teigimu, nenormali yra ir dabartinė situacija, kuomet 90 proc. abiturientų mokslus tęsti nori universitetuose. Pasak jo, kokybiškas studijas užtikrinti turėtų ir kitos aukštojo mokslo, profesinio rengimo institucijos.

„Turi būti sistema taip sutvarkyta, kad būtų prestižas mokytis visur, o aukštasis mokslas, ypač universitetai, turėtų savo standartą. Jis turi būti aukštas ir atitikti tarptautinį standartą, priešingu atveju, mūsų universitetai nebus konkurencingi“, - kalbėjo A.Monkevičius.

Ministras žada, jog aukštojo mokslo institucijų tinklo pertvarkos gaires numatys Aukštojo mokslo reformos strategija bei Mokslo ir studijų vystymo koncepcija, kurias numatoma parengti iki rudens.

REKLAMA

A.Monkevičius pažymėjo, kad būtina tobulinti ir Seimo priimtas bei prezidento vetuotas Aukštojo mokslo įstatymo pataisas, numatančias, kas yra gerai besimokantis studentas. Anot ministro, vertinimas turėtų būti kuo objektyvesnis, o tai turėtų nustatyti įstatymai ar kiti teisės aktai, o ne pati aukštoji mokykla.

„Kaip ir visame pasaulyje, kiekviena aukštoji mokykla turi savo vertinimo kriterijus, yra ir diplomo priedėlis, ir vertinimo metodikos, ir vertinimo kriterijai. Mes turime neišradinėti dviračio, bet dar kartą pažiūrėti, kaip tai daroma europinėje praktikoje ir priartėti prie europinės praktikos. Turi būti poįstatyminiais aktais reglamentuotos metodikos, kriterijai, kaip aukštoji mokykla turėtų daryti“, - kalbėjo A.Mokevičius.

REKLAMA

Ministras žada spręsti ir pedagogų problemas bei pasirūpinti, kad naujieji mokslo metai prasidėtų sklandžiai.

„Mokytojai į darbą turi ateiti ramūs, pailsėję, gavę visą atlyginimą, negali niekas čia vėluoti. Laiku turi būti išmokėti atostoginiai, turi laiku būti priimti visi sprendimai, kaip mokytojams atlyginimai bus didinami nuo rugsėjo 1 dienos, kokia bus darbo struktūra. Kalbama, kad gali būti protesto akcijos, mano uždavinys - padaryti viską, kad būtų kalbamasi, randami sprendimai tokie, kad minimizuoti tokias protesto formas“, - kalbėjo A.Mokevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministras taip pat žada spartinti integruotų mokslo, studijų ir verslo centrų (slėnių), kūrimą, šį rudenį patvirtinti ir pradėti įgyvendinti penkių slėnių programas. Į šią septynerių metų programą Švietimo ir mokslo ministerija iš europinių struktūrų lėšų ketina investuoti apie milijardą litų.

Pirmadienio spaudos konferencijoje A.Mokevičius pristatė ir savo naująją komandą. Svarbiausius darbus atlikti ministrui padės viceministrė Virginija Būdienė. Taip pat ministro komandoje dirbs du patarėjai: Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) atstovė Gaja Bartusevičiūtė kuruos bendradarbiavimo su mokinių, studentų, jaunimo organizacijomis sritį. Kitas patarėjas prie komandos turėtų prisijungti artimiausiu metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų