REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo komitetas nusprendė, kad du kartus teikti politinių kampanijų finansavimo ataskaitas – beprasmiškas darbas ir nereikalingas formalumas, tačiau visuomenininkai tokį sprendimą vertina kaip būdą manipuliuoti rinkėjais ir kaip galimybę partijoms nuslėpti gaunamus pinigus. Deja, taip ir lieka neaišku, kas bus daroma, po rinkimų paaiškėjus, jog kampanijos metu būta pažeidimų.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės valdymo ir  savivaldybių komitetas (VVSK) pritarė siūlymui, kad politinių kampanijų finansavimo ataskaitos būtų teikiamos tik po to, kai bus paskelbti galutiniai rinkimų rezultatai. Nors tikėtina, kad tokiu būdu visuomenė iki pat rinkimų pabaigos liktų neinformuota apie partijų finansavimą ir toks siūlymas pačių komiteto narių pernelyg nežavi, vis dėl to trečiadienį jam buvo pritarta. „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovo Ryčio Juozapavičiaus teigimu, pritarimu tokiam siūlymui bus užkertamas kelias visuomenei gauti duomenų apie tai, kas finansuoja partijų politines kampanijas.

REKLAMA

VVSK pirmininkas Jonas Jagminas mano, jog tikrinti finansines ataskaitas jau įvykus rinkimams yra prasminga. „Ataskaitų rašymas yra tiesiog nereikalingas formalumas. „Susirenka kalnai ataskaitų, kurių po to niekas neskaito“, - sakė J.Jagminas.

Pasak jo, iki šiol buvo daromas didžiulis, beprasmiškas ir nereikalingas darbas.  „Visi ataskaitas krovė į lentynas ir niekas jų neskaitė“, - aiškino J.Jagminas.

Klausimas, kas bus daroma po rinkimų paaiškėjus, jog kampanijos metu būta pažeidimų, lieka neatsakytas. J.Jagminas tikino, jog tokiu atveju bus numatytos labai griežtos sankcijos, kurių metu „galima netgi nueiti iki teismo“. Pasak Seimo nario, jeigu pažeidimai bus grubūs, tada rinkimų komisija turės teisę rinkimų nepripažinti.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu bus pažeidimų, už juos reikės atsakyti“, - sakė J.Jagminas.

Tiesa,  komiteto pirmininkas tikino, jog šis sprendimas pritarti  siūlymui, kad politinių kampanijų ataskaitos būtų pateikiamos tik įvykus rinkimams, buvo priimtas bendru komiteto sutarimu, ir sakė, jog pats pernelyg šios minties nepalaiko. „Aš nesu didelis šalininkas to, toks yra komiteto sprendimas, visi vakar pasisakė. Šitaip pasisakė ir rinkimų komisijos pirmininkas Z.Vaigauskas“, - portalui „Balsas.lt“ teigė J.Jagminas.

Politinių partijų finansavimo įstatymas, pasak  Seimo nario, yra veikiantis ir „tvarkoj“, nebent reikia jį tobulinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Jagminas neigė, jog tokio siūlymo įgyvendinimas tik prisidėtų prie korupcijos. „Oi, Dieve mano... korupcija prasideda ir baigiasi nuo visokių kitokių aplinkybių... <...> ne vien tik nuo partijų“, - sakė jis.

Tačiau komiteto narys Antanas Valionis portalui „Balsas.lt“ teigė, jog reikėtų palikti partinę ataskaitą, nes tik dažnas kampanijų finansavimo tikrinimas užtikrintų didesnę  skaidraus finansavimo tikimybę.

A.Valionis sakė, jog nepritarė siūlymui, kad politinės kampanijos finansavimo ataskaitos būtų teikiamos tik po galutinių rinkimų. „Aš balsavau kitaip, negaliu atspindėti tos bendros nuomonės“, - teigė parlamentaras.

REKLAMA

Pasak A.Valionio, reikalavimas pateikti dvi ataskaitas, kaip ir buvo iki šiol, yra geresnis, negu kad siūlymas teikti vieną. „Dvi užtikrina didesnį finansavimo skaidrumą, nei viena. <...> tačiau komitetas nusprendė kitaip“, - sakė komiteto narys.

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Rytis Juozapavičius sako, jog pritarimu tokiam siūlymui yra užkertamas kelias visuomenei gauti duomenų apie politinių kampanijų finansavimą.

R.Juozapavičiaus teigimu, siūlymas, kad politinės kampanijos finansavimo ataskaitos būtų pateikiamos tik po rinkimų, yra būdas  manipuliuoti. Jo teigimu, visuomenė turėtų iš anksto žinoti, už kieno lėšas yra dalyvaujama rinkimuose. „Bendruomenė balsuodama  jau turėtų žinoti, kieno pinigais rėmėsi šie vaikinai ir merginos, ir ar čia viskas yra teisinga“, - sakė R.Juozapavičius.

Siūlymas dėl politinių kampanijų finansavimo ataskaitų bus dar svarstomas plenariniame Seimo posėdyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų