REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maskvos Chamovnikų teismas atsisakė nagrinėti 1940 metais Katynėje sušaudytų Lenkijos karininkų giminaičių skundą dėl nutraukto vadinamosios Katynės bylos nagrinėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

Advokatė Ana Stavickaja ketvirtadienį paaiškino, jog teismas motyvavo bylos medžiagoje esančių žinių prilyginimu valstybinei paslapčiai. Ji taip pat pareiškė, kad rajono teismo sprendimas bus apskųstas Maskvos miesto teismui, o jei reikės, ateityje ketinama kreiptis ir į Europos Žmogaus Teisių Teismą.

REKLAMA

Šiemet sukako 65 metai, kai J.Stalino įsakymu NKVD sušaudė 22 tūkst. lenkų, tarp jų - 15 tūkst. lenkų karininkų, kurie pateko į nelaisvę 1939 metų rugsėjo 17 dieną, SSRS klastingai užpuolus Lenkiją, kuri tuo metu kovojo su hitlerine Vokietija.

2004 metų rugsėjo 21 dieną Rusijos karinė prokuratūra užbaigė beveik 14 metų trukusį Katynės žudynių tyrimą, pripažindama, kad tai nebuvo masinės žudynės ir todėl nieko negalima teisti. Rusija nuslėpė net 116 iš 183 tyrimo bylos tomų.

Aukų artimieji siekia, kad vėl būtų atnaujintas tyrimas, kuris buvo pradėtas 1990-aisiais - tuometinio Sovietų Sąjungos lyderio Michailo Gorbačiovo valdymo metais. Jis buvo nutrauktas ir medžiaga paskelbta slapta Vladimiro Putino prezidento kadencijos metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų