• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Taikia eisena nuo Vyriausybės iki Seimo grupė studentų reikalavo nepritarti Seime svarstomiems aukštojo mokslo pertvarkos projektams, numatantiems, kad mokesčius už studijas galėtų nustatyti patys universitetai. Tuo metu keletas radikaliai nusiteikusių jaunuolių Seimo priimamajame įteikė prašymą leisti statyti barikadą Seimo rūmų restorane.

REKLAMA
REKLAMA

„Esmė yra pastatyti barikadą prie Seimo restorano tam, kad užblokuotume kelią Seimo nariams į valgyklą. Tam, kad jie badautų lygiai taip pat, kaip badaus studentai“, - užregistravęs prašymą Seimo priimamajame ketvirtadienį sakė vienas iš barikadų akcijos iniciatorių Stanislovas Tomas.

REKLAMA

Jis bei dar vienas studentas gegužės pabaigoje jau bandė užsibarikaduoti Vilniaus universitete, tačiau tuomet buvo sulaikyti policijos.

Tuo metu į eiseną, organizuotą piliečių grupės „Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą Lietuvoje“, susirinkę daugiau kaip pusė šimto studentų savo reikalavimus dėstė taikiai - skanduodami šūkius „Mokestis ne reforma, mokestis - apiplėšimas“, „Jei jaunimo nemylėsite, tai senatvėje kentėsite“, „Mes tikrai nepasiduosime, už reformą mes kovosime“, „Nesigrumsime mes jėga, nugalėsim idėja“, „Leiskite studijuoti, neverskite emigruoti“.

REKLAMA
REKLAMA

Tie patys studentai akciją rengė ir gegužės pabaigoje.

„Norime akcentuoti, kad mes tol organizuosime protesto akcijas, kol bus atsižvelgta į mūsų reikalavimus. Tiesiog, kad nepamirštų, nes žmonių trumpa atmintis“, - BNS sakė viena iš piliečių grupės „Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą Lietuvoje“ narių Olga Suprun.

Ji pažymėjo, kad barikadų iniciatyva yra grupelės radikalų idėja, kuri siekia „šokiruoti ir atkreipti dėmesį“.

„S.Tomas iš partijos „Tvarka ir teisingumas“ ir jis kandidatuos į Seimą Klaipėdos apskrityje. Čia yra paprastas kelias išgarsėti - šokiruoti. Mes nepritariame šokui, o teikiame konstruktyvius siūlymus“, - pažymėjo O.Suprun.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Rolandas Paksas BNS patvirtino, kad S.Tomas priklauso jo vadovaujamai partijai ir ketina kandidatuoti į Seimą. Kartu R.Paksas pažymėjo, kad barikadų akcijomis S.Tomas atstovauja studentams ir gina jų interesus ir tai nesąs reklaminis projektas.

Seime šiuo metu po pateikimo yra pritarta dviem alternatyviems reformą turintiems įgyvendinti Mokslo ir studijų įstatymo projektams. Vieną jų ruošė konservatorių lyderis Andrius Kubilius bei liberalsąjūdietis Gintaras Steponavičius, kitą - Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).

REKLAMA

Mokesčio už mokslą klausimas panašiai apibrėžiamas abiejuose projektuose: tiek ministrų kabineto, tiek parlamentarų siūlymai studijų kainą leidžia nustatyti aukštosioms mokykloms, tačiau valstybės nustatytuose rėmuose.

Nustatytojo mokesčio abiem atvejais nemokėtų gerai besimokantys studentai, tačiau jų skaičiaus nustatymas procentais sukėlė diskusijas, mat Konstitucinis Teismas neseniai yra išaiškinęs, kad gerai besimokančiojo studentų skaičius neturi būti nustatomas konkrečiais procentais - esą neįmanoma iš anksto tiksliai numatyti, kiek studentų iš tikrųjų mokysis

gerai, o kiek - ne.

Dėl mokslo ir studijų pertvarkos principų dar pernai birželį susitarė socialdemokratų, konservatorių, liberalcentristų, Liberalų sąjūdžio, valstiečių liaudininkų ir Pilietinės demokratijos partijos, tačiau galutinis sutarimas dėl konkrečių įstatymų nepasiektas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų