REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NASA mokslininkai pranešė Marso paviršiuje aptikę ledo. Tai patvirtina planetos Šiaurės ašigalio rajone nusileidusio zondo „Phoenix“ perduotos naujos nuotraukos, skelbia „Daily Mail“.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkų teigimu leidimosi metu įsijungę zondo raketiniai varikliai „nušlavė“ paviršinį dulkių sluoksnį, po kuriuo aptiktas sąlyginai nemažas ledo plotas.

REKLAMA



NASA/JPL nuotr.

Pagal misijos programą „Phoenix“ mechaninis manipuliatorius su vaizdo kamera turėjo apžiūrėti apatinę zondo dalį, kad būtų galima išsiaiškinti, ar jis stovi stabiliai. Pasak Vašingtono universiteto (JAV) mokslininko Rayaus Arvidsono, iš naujųjų nuotraukų galima spręsti, kad zondo raketiniai varikliai „nupūtė“ ledą dengusį žemės sluoksnį, po kuriuo iš visko sprendžiant matyti ledo sluoksnis.

Išnagrinėjus zondo perduotas nuotraukas buvo nustatyta, kad viena iš trijų jo atramų stovi ant didelio gruoblėto maždaug 0,9 m skersmens grunto darinio, greičiausiai ledo.

REKLAMA
REKLAMA

Ši naujiena pradžiugino NASA mokslininkus, skelbia dienraštis. „Mes nuogąstavome, kad ledas gali būti 30, 40 ar 450 centimetrų gylyje, tad reikės daug darbo, kad jį pasiektume. Dabar esame beveik tikri, kad lengvai galėsime pasiekti ledo dangą“, - sakė Arizonos universiteto mokslininkas Peteris Smithas.

Tikimasi, kad po kelių dienų, atlikus numatytus manipuliatoriaus bandymus, jis pradės gręžti gruntą keliose šalia „Phoenix“ mokslininkų parinktose vietose. Paimti sušalusio grunto pavyzdžiai bus kaitinami specialiuose zondo šildytuvuose, o matavimo įranga fiksuos cheminę skysčių ir dujų sudėtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų