• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NASA kosminis zondas „Phoenix“ sėkmingai atliko pirmąją savo manipuliatoriaus paruošimo operacijos dalį, pranešė tyrimų misijai vadovaujantys JAV Arizonos universiteto mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Mechaninės „Phoenix“ „rankos“, kuri turės prasigręžti į Marso grunto paviršių ir paimti tyrimams skirtus mėginius, paruošimo darbui procedūra trunka dvi dienas. NASA skelbia, kad pirmoji iš jų praėjo sėkmingai.

REKLAMA

Vakar „Phoenix“ toliau fotografavo nusileidimo vietos prieigas. Apdoroję zondo perduotas nuotraukas, kurias padarė „Phoenix“ „Surface Stereo Imager“ kamera, NASA vaizdo technikai sudarė trijų pirmųjų dienų Marse spalvotų nuotraukų mozaiką, skelbiama „Phoenix“ misijos svetainėje.

Zondas fotografuoja aplinką, kad mokslininkai galėtų sukurti erdvinį nusileidimo vietos ir jos apylinkių modelį. Pranešama, kad trečdalis panoramos jau parengta. Mokslininkai planuoja likusias nuotraukas padaryti šiandien ir rytoj. Tada bus sukurta 360 laipsnių panorama.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Phoenix“ tyrimų programos atstovų, zondui pasisekė nusileisti labai tinkamoje vietoje. Mechanizuota zondo ranka galės gręžti tarpe tarp „daugiakampių“, tiesiai per vieną iš jų ir jo centre. „Daugiakampiais“ mokslininkai vadina specifinius Marso ašigalio rajonų paviršiaus darinius, kuriuos, kaip manoma, formuoja po gruntu reguliariai ištirpstantis ir vėl užšąlantis ledas.

Manipuliatorius, kuris nusileidimo į Marsą metu buvo suglaustas, ruošiamas darbui atliekant 7 judesių ciklą. Iš pradžių buvo pasuktas „riešas“, kad būtų galima išlaisvinti prispaustą „dilbį“. Tolimesniais judesiais iš tvirtinimo pozicijos bus pasukta ir aukštyn pakelta „alkūnė“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Phoenix“ mechaninė ranka yra pats svarbiausias zondo įrankis. Jis turės paimti ledo, kuris, kaip manoma, yra po šio planetos regiono paviršiumi, pavyzdžius, kad būtų galima nustatyti mėginių cheminę sudėtį ir įvertinti prielaidas apie šiaurinių Marso platumų sąlygų tinkamumą gyvybei.

Manipuliatoriaus paruošimo darbai buvo vieną dieną sustoję dėl sutrikusio Marso palydovo „Mars Reconnaissance Orbiter“ UHF siųstuvo, kuris negalėjo retransliuoti į „Phoenix“ iš Žemės perduodamų komandų. Tačiau NASA inžinieriams pavyko atkurti ryšį pasitelkus kitą aplink Marsą skriejantį palydovą – „Mars Odyssey“. Kol technikai išsiaiškins „Mars Reconnaissance Orbiter“ ryšių įrangos sutrikimo priežastis, „Mars Odyssey“ bus naudojamas kaip pagrindinis ryšio su „Phoenix“ retransliatorius, praneša NASA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų