REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne tik britų vežėjai piktinasi milžiniškomis degalų kainomis. Netrukus protestuodami į gatves išriedėti gali ir Lietuvos sunkvežimiai, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies didmiesčių gatves jau netrukus gali užtvindyti sunkvežimiai.  Tokią protesto formą šiandien svarstys Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ prezidiumas.

REKLAMA

Svarstys įvairius variantus

Šiandienos „Linavos“ prezidiumo posėdyje tolesnis vežėjų elgesys dėl kuro kainų bus vienas pagrindinių klausimų. Tarp svarstomų variantų - ir protestai, pvz., kelių į didmiesčius ar bent jau sostinę blokavimas, degalinių darbo paralyžiavimas ir pan.

„Linavos“ sekretorius transporto politikai ir informacijai Algirdas Baranauskas „Respublikai“ patvirtino, kad vežėjai svarstys protesto galimybes, tačiau konkrečių veiksmų, pasak jo, asociacija dar nepasirinko.

REKLAMA
REKLAMA

„Vyks išplėstinis prezidiumo posėdis, vežėjai galvos, ką daryti. Svarstys, kaip čia elgtis, kokios galimybės, ar dar galima laukti“, - sakė A.Baranauskas.

Į rytojaus posėdį žiniasklaidos atstovai nekviečiami. Esą priėmus vienokius ar kitokius sprendimus bus išplatintas pranešimas spaudai.

Degalinės - niekuo dėtos

UAB „Lietuva Statoil“ Pardavimo ir tiekimo departamento direktorius Skirmantas Mačiukas „Respublikai“ sakė, esą degalinės neturėtų tapti vežėjų taikiniu. Mat jeigu „Linava“ nuspręs imtis drastiškų priemonių, protestus esą verčiau nukreipti į valdžios institucijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Degalinės neturi jokios įtakos, mes tik atspindime tai, kas vyksta rinkoje. Juolab kad Lietuvoje yra per 600 degalinių - visų neužblokuosi.  Jeigu jau tikrai norima blokuoti, reikėtų rinktis įstaigas, pvz., susijusias su Vyriausybe, kurios turi galimybę ką nors pakeisti“, - svarstė S.Mačiukas.

Tačiau jeigu vežėjai nuspręs, pvz., blokuoti pagrindinius kelius į Vilnių, milžiniškus nuostolius patirs daugelis verslo sektorių.  „Problemų turėtų daug kas. Pavyzdžiui, mes negalėtume nuvežti kuro į degalines, būtų paralyžiuoti prekybos tinklų tiekėjai.  Nuostolių būtų daug, ypač tiems, kurie veža greitai gendančius produktus“, - pripažino pašnekovas.

REKLAMA

Lietuva - kol kas be pozicijos

Užvakar Prancūzijos, kurioje analogiškus protestus vykdo žvejai, prezidentas Nicolas Sarkozy užsiminė, kad Europos Sąjunga (ES) turi imtis griežtų priemonių kovodama su kylančiomis naftos kainomis. Kaip vieną tokių priemonių Prancūzijos vadovas paminėjo pridėtinės vertės mokesčio (PVM) ar akcizo degalams atšaukimą.

Lietuvos finansų ministerija kol kas tokių N.Sarkozy pareiškimų nekomentuoja. Esą tai kol kas yra tik žodžiai, o kalbėti apie oficialią Lietuvos poziciją bus galima tik kai prancūzai suformuluos konkrečius pasiūlymus ir pateiks juos atitinkamoms ES institucijoms.

REKLAMA

Prieš degalų kainas jau protestuoja ne tik prancūzai ir britai, bet ir Ispanijos žvejai. Jų kolegos Belgijoje praėjusią savaitę nemokamai dalijo žuvį, o dabar, kaip ir portugalai bei italai, planuoja tolesnius protestus.

Norint panaikinti PVM arba akcizą degalams, būtinas vienbalsis visų ES šalių pritarimas.

Šarūnas ČERNIAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų