REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Lietuvą parvežtas Afganistane žuvęs karys (papildyta)

Į Lietuvą sekmadienį popiet pargabenti Afganistane žuvusio Lietuvos kario Arūno Jarmalavičiaus palaikai.

REKLAMA
REKLAMA

Žuvusysis iš Goro provincijos buvo atskraidintas į Vokietiją, o iš ten Lietuvos karinių oro pajėgų lėktuvu „An-26“ - į Vilnių.

REKLAMA

Pasitikimo ceremonijoje Vilniaus oro uoste dalyvavo prezidentas Valdas Adamkus, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas, kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus ir žuvusiojo artimieji.

Nusileidus lėktuvui Vilniuje, karo kapelionas pašventino karstą, velionį ginklu pagerbė keturiasdešimt Garbės sargybos kuopos karių, garbės sargybos orkestras atliko Juozo Naujalio pjesę „Svajonė“.

REKLAMA
REKLAMA

Paskutinėje kelionėje namo iš Afganistano Goro provincijos sostinės Čagčarano seržantą A.Jarmalavičių lydėjo jo kovos draugas, artimas bičiulis, šiuo metu Lietuvos vadovaujamoje Goro provincijos atkūrimo grupėje tarnaujantis puskarininkis Valdas Kamandulis.

Sekmadienį vakare žuvusysis bus pašarvotas Alytaus šv. Kazimiero bažnyčioje.

Velionio lankymas prasideda pirmadienį, 10 valandą. Antradienį, gegužės 27 dieną, 12 valandą, už žuvusįjį bus aukojamos šventosios mišios. Karstas išnešamas 13 valandą.

Arūno Jarmalavičiaus paskutinė poilsio vieta – Alytaus miesto „Klevų gatvės“ kapinės.

Po pasitikimo ceremonijos V.Adamkus žurnalistams sakė, jog A.Jarmalavičiaus žūtis yra didelis nuostolis šeimai, tačiau pažymėjo, kad reikia „būti laimingais“, jog tai yra tik pirmoji Lietuvos netektis Afganistane.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes dalyvaujame su ta rizika, kad galime netekti šimtų ir tūkstančių (...). Vienas įvykis nėra kažkoks precedentas, kuris turi nutraukti viską, ką mes iki šiol esame darę. Aš žinau, kad tai yra sunkus sprendimas, skaudus šeimai, skaudus bendruomenei ir visai tautai“, - kalbėjo V.Adamkus.

V. Tutkus, paklaustas, ar po šios nelaimės pasikeis Goro provincijos atkūrimo grupės darbas, sakė, jog „iš principo niekas nepasikeis“.

„Kariai Irake, Afganistane, Kosove žino, kad yra atvykę į neramų tašką. (...) Jeigu būtų viskas ramu ir gerai, ko gero važiuotų iš Švietimo ar Kultūros ministerijos. Deja, šiandien ten yra kariai“, - konstatavo kariuomenės vadas.

REKLAMA

Žuvusiojo kovos draugas V.Kamandulis žurnalistams sakė, jog ir po A.Jarmalavičiaus žūties nepakeitė savo nuomonės ir pasiryžimo vykti tarnauti į Afganistaną.

„Šiuo metu žmonės tikrai yra prislėgti, bet reikia judėti į priekį, nes tai yra misija, tai yra užduotis. Mes visi žinojome, kur važiuojame, kad gali kažkas atsitikti“, - kalbėjo karys.

Visuose Lietuvos kariuomenės daliniuose paskelbtas gedulas. Užuojautą pareikšti gali ir kiekvienas šalies gyventojas Krašto apsaugos ministerijos interneto tinklapyje www.kam.lt.

REKLAMA

Lietuvių karys žuvo ketvirtadienį nuo šautinio sužeidimo, kai afganai mėgino veržtis į NATO bazę, kurioje tarnauja Lietuvos kariai. Tai  – pirmoji lietuvio žūtis misijoje Afganistane.

Anot Krašto apsaugos ministro Juozo Oleko, A. Jarmalavičius buvo patyręs karys, kariuomenėje tarnavo nuo 1993 metų, perėjo visas pakopas nuo eilinio iki seržanto. Misija kariui buvo pirmoji.

Gilią užuojautą Afganistane žuvus A. Jarmalavičiui pareiškė prezidentas Valdas Adamkus.

„Lenkiu galvą ir gedžiu kartu su žuvusio kario Arūno Jarmalavičiaus šeima – mama Vida, žmona Danguole, dukra Greta, sūnumi Justu, artimaisiais, draugais, kariais ir bendražygiais, su visa Lietuva. Reikšdamas gilią užuojautą suprantu, kad ir patys nuoširdžiausi žodžiai negali numalšinti Jūsų netekties skausmo“, - buvo rašoma prezidento pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Arūnas Jarmalavičius žuvo gindamas mums brangius ir suprantamus laisvės, taikaus sugyvenimo idealus tolimame Afganistane, kuriam reikia Lietuvos karių ir civilių patirties bei paramos. Žūti taikos ir laisvės sargyboje – skaudi, tačiau garbinga kario mirtis. Didžiuojuosi Seržanto Arūno Jarmalavičiaus atsidavimu ir tikiu, kad netektis Lietuvos taikdarių gretose nesusilpnins mūsų pasiryžimo tarnauti pavojingose misijose, karštuose taškuose, ten, kur mūsų reikia ir kur esame laukiami“, - teigė V. Adamkus.

Užuojautą dėl Afganistane žuvusio Lietuvos kario pareiškė ir NATO generalinis sekretorius Jaapas de Hoopas Schefferis.

REKLAMA

34-erių A. Jarmalavičius tarnavo Lietuvos Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotajame pėstininkų batalione Alytuje. Tarnybą Lietuvos kariuomenėje pradėjo 1993 m. Septintojoje Goro provincijos atkūrimo grupės pamainoje, ėjo Štabo kuopos pėstininkų apsaugos būrio kulkosvaidininko pareigas.

A. Jarmalavičius - antras tarptautinėje taikos misijoje žuvęs Lietuvos karys. Prieš 12 metų Bosnijoje visureigiui užvažiavus ant minos žuvo vyresnysis leitenantas Normundas Valteris.

Goro provincijos sostinėje Čagčarane esančioje provincijos atstatymo misijos bazėje tarnauja 130 lietuvių karių.











News Bridgepix nuotr.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų