REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Ūkio ministerijoje surengtas steigiamasis nacionalinio investuotojo bendrovės „Leo LT“ akcininkų susirinkimas.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar dviejų akcininkų atstovai - ūkio ministras Vytas Navickas ir „NDX energijos“ generalinis direktorius Ignas Staškevičius - pritarė bendrovės „Leo LT“ įstatams ir steigimo ataskaitai. Tą pačią dieną išrinkti ir patvirtinti įmonės vadovai, o pati įmonė įregistruota Juridinių asmenų registre.

Stebėtojų taryba - beveik pagal planą.

REKLAMA

Iškart po steigiamojo akcininkų susirinkimo prasidėjo pirmasis „Leo LT“ stebėtojų tarybos posėdis. Akcininkai išrinko beveik tos pačios sudėties stebėtojų tarybą, kaip skelbta anksčiau. Keturi jos nariai atstovauja „NDX energijai“, septyni - Vyriausybei. Šios tarybos pirmininku išrinktas buvęs bankininkas, dabar Vilniaus universiteto (VU) Tarptautinės mokyklos vadovas Julius Niedvaras. 11 narių stebėtojų taryboje „NDX energijai“ atstovauja jos vadovas I.Staškevičius, darbuotojai Petras Jašinskas, Vita Markevičiūtė ir Marijus Kriščiūnas, Vyriausybei - Vilniaus universiteto prorektorius mokslo reikalams Juras Banys, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas ir „Achemos grupės“ vadovas Bronislovas Lubys, Skandinavijos alaus daryklų valdymo koncerno padalinio „BBH Baltic“ vadovas Tomas Kučinskas, buvęs energetikos ministras Leonas Ašmantas, „Lietuvos energijos“ Sistemų patikimumo skyriaus viršininkas Daivis Virbickas ir Ūkio ministerijos sekretorius Artūras Dainius.

REKLAMA
REKLAMA










Valdybai vadovaus R. Juozaitis

Nacionalinio investuotojo bendrovei „Leo LT“ vadovaus dabartinis valstybinės įmonės „Lietuvos energija“ generalinis direktorius Rymantas Juozaitis. Antradienį jis buvo išrinktas „Leo LT“ valdybos pirmininku ir paskirtas vyriausiuoju vykdomuoju pareigūnu.  

Premjeras Gediminas Kirkilas vakar suskubo viešai pareikšti, kad R.Juozaitis yra tinkamas eiti šias pareigas, nes „vis dėlto svarbiausias dalykas yra jo paties kompetencija“, nors praėjusių metų rudenį „Lietuvos energijos“ direktorius buvo kritikuojamas dėl to, kad pratęsė sutartis dėl lietuviškos elektros eksporto ir importo su Rusijos kapitalo įmonėmis. O gruodžio pabaigoje Vertybinių popierių komisija R.Juozaičio šeimos nariams priklausančią įmonę „RNI Property“ nubaudė 8 tūkst. litų bauda už tai, jog ši nepaskelbė informacijos apie prekybą „Lietuvos energijos“ akcijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjero patarėjas pakeitė darbą

Penkių narių „Leo LT“ valdyboje yra premjero patarėjas Saulius Spėčius, „NDX energijai“ atstovaujanti Eglė Daunienė, „Lietuvos energijos“ Energetikos plėtros departamento direktorius Dalius Šulga ir bendrovės „Kalnapilio-Tauro grupė“ finansų direktorius Ramūnas Bičiulaitis. Visi jie nuo antradienio paliko savo darbus ir tapo samdomais „Leo LT“ darbuotojais.

Anksčiau buvo skelbta, kad E. Daunienė yra kandidatė į „Leo LT“ stebėtojų tarybą, tačiau dabar ją taryboje pakeitė nuo antradienio „NDX energijos“ organizacijų vystymo direktore paskirta V. Markevičiūtė - buvusi Vyriausybės atstovė „Mažeikių naftoje“, vėliau dirbusi SEB banke.

REKLAMA

„Lietuvos energijai“ nuo antradienio laikinai vadovauja jos finansų direktorius Rimantas Šukys. Gegužės 27-ąją šios valstybės valdomos įmonės akcijos bus perduotos bendrovei „Leo LT“, tad „Lietuvos energija“ taps antrine „Leo LT“ įmone.

„Vėluojame pusvalandį“

Vakar nacionalinio investuotojo bendrovė „Leo LT“ buvo ne tik įsteigta - jau tą pačią dieną, antradienį, ji įregistruota Juridinių asmenų registre.

Šalys jau pasirašiusios sutartį dėl nacionalinio investuotojo sukūrimo ir du iš 12 jos priedų - steigimo sutartį bei susitarimą dėl „VST“ akcijų pirkimo ir pardavimo sutarties pripažinimo pasibaigusia. Ši sutartis įsigalios šalims baigus sandorį, kai bus pasirašomi ir visi kiti priedai. Sandorį planuojama baigti gegužės 27 dieną.

REKLAMA

Vyriausybė bendrovėje „Leo LT“ valdys 61,7 proc., „NDX energija“ - 38,3 proc. akcijų. Įmonė nuomos patalpas sostinėje, Žvejų g. 14a. Šiuo adresu Vilniuje yra įsikūrusios kelios bendrovės, taip pat Lietuvos energetikos muziejus.

Ūkio ministras V.Navickas pasibaigus akcininkų susirinkimui sakė, kad „Leo LT“ valdytojų atlyginimai priklausys nuo finansinių įmonės išteklių. „Manome, lems du principai: vienas - finansiniai ištekliai, antras - kompetencija, pasirengimas dirbti. Taip pat darbo rinkos situacija - kiek tokios kompetencijos žmogus gali uždirbti“, - kalbėjo V. Navickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot ministro, darbai rengiantis statyti atominę elektrinę nėra sustoję - juos šiuo metu atlieka „Lietuvos energija“. V.Navicko teigimu, įkūrus „Leo LT“ bus „darbų pasiskirstymas“, tad projektą įgyvendinanti komanda gali pasikeisti.

„Kol kas tik pusvalandį vėluojame steigti bendrovę, šiaip laikomės grafiko. Man irgi atsiranda optimizmo, kad vėliau „Leo LT“ galės veikti ir įgyvendinti nacionalinius projektus numatytu tempu“, - vakar kalbėjo I. Staškevičius.

Bendrovė kuriama sujungiant valstybės valdomas „Lietuvos energijos“ ir Rytų skirstomųjų tinklų akcijas bei „NDX energijos“ valdomas „VST“ akcijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų