REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pašokus importuojamų iš Rusijos dujų ir naftos kainoms, Minskas pamėgins išlaikyti ekonomikos stabilumą, pasinaudodamas tranzitine padėtimi, ieškodamas alternatyvinių tiekėjų ir taupydamas, pranešė prezidentas Aleksandras Lukašenka.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas, kurio žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra "BelTA", vėl pažadėjo imti iš Rusijos mokestį už žemės po eksporto vamzdynais mokestį, o vyriausybė pavadino galima alternatyva Rusijos žaliavai tiekimus iš Baltijos šalių.

REKLAMA

"Dirbkime suvereniteto, nepriklausomybės sąlygomis. Tai brangiausia kiekvienam iš mūsų", - pareiškė prezidentas, anksčiau kaltinęs Maskvą pakėlus naftos ir dujų kainas siekiant prisijungti Baltarusiją.

Jis pažadėjo toliau ieškoti alternatyvinių tiekėjų.

"Suraskime rimtus projektus ir spręskime šiuos klausimus, net nutiesdami naujus vamzdžius iki uostų, kur mes pirksime naftą", - sakė jis.

Pasak vicepremjero Vladimiro Semaškos, Minskas nagrinėja galimybę gauti naftos iš Baltijos uostų naftotiekiu Ventspilis-Novopolockas, kuris šiandien dirba tik viena kryptimi - į Ventspilį.

REKLAMA
REKLAMA

Šio projekto drauge su vamzdyno patobulinimu vertė bus 15-30 mln.ir jis gali būti įgyvendintas per maždaug dvejus su puse metų, sakė V.Semaška.

Oficialiuose pranešimuose nenurodoma, kur Baltarusija ketina pirkti naftą, skirtą gabenti per Baltijos šalių uostus. Anksčiau Minskas sakė ketinąs jos pirkti Venesueloje, Irane ir Azerbaidžane.

"Šiandien pasaulyje yra pakankamai naftos, metalų. Eik ir pirk. Bet skiriasi kaina", - sakė A.Lukašenka.

Sausį Rusija įvedė naftos žaliavos tiekimo į Baltarusiją mokestį, kurio dydis - 53 doleriai už toną. Ji taip pat išsireikalavo, kad Baltarusija padidintų išvežamų naftos produktų eksporto muitą iki lygio Rusijoje, todėl Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklos darosi nebe tokios patrauklios Rusijos naftos kompanijoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl to ekspertai prognozuoja rimtus Baltarusijos biudžeto sunkumus, manydami, kad prekyba iš Rusijos naftos pagamintais naftos produktais buvo viena Baltarusijos ekonomikos klestėjimo ankstesniais metais priežasčių.

Nuo metų pradžios taip pat buvo pakelta Rusijos dujų kaina - iki 100 dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų. Anksčiau už jas reikėjo mokėti 46,68 dolerio.

A.Lukašenkos skaičiavimais, Minsko išlaidos už perkamas dujas padidės 2,5 mlrd. dolerių , už naftą - 1 mlrd. dolerių.

Siekdamas tai kompensuoti Minskas gali įvesti žemės, kuria eina vamzdynai, nuomos mokestį. Tai A.Lukašenka pirmą kartą pareiškė sausio 14 dieną ir pakartojo antradienį per kelionę į Vitebsko sritį.

REKLAMA

"Mes turime pasiūlyti Rusijai pagal tarptautinės teisės principus taip pat mokėti už žemę po vamzdynu, už naftos transportavimą ir kitas paslaugas", - pareiškė jis.

"Mes neturime prarasti šių 3,5 mlrd. dolerių", - įspėjo A.Lukašenka.

"Jeigu kuri nors iš Rusijos naftos perdirbimo kompanijų nenorės dirbti su Baltarusija, mes turime imti iš jų didesnį mokestį už jų naftos transportavimą į Europą", - pridūrė jis.

Baltarusijos Ludwigo von Miseso (Liudviko fon Mizeso) analitinio centro vadovas Jaroslavas Romančiukas sako, kad naftos ir dujų pabrangimo kol kas Baltarusijos biudžetas nepajuto, nes šiandien dar naudoja gruodį surinktus mokesčius.

REKLAMA

"Procesas kol kas vyksta inerciškai, bet jau vasarį naujos tendencijos bus akivaizdžios", - sakė jis agentūrai "Reuters".

"Sumažėjus Baltarusijos naftos perdirbėjų pajamoms, finansuoti biudžeto išlaidas bus sunku. Nedidelis įtampos padidėjimas gali sukelti neproporcingą sprogimą", - mano ekspertas.

J.Romančiukas prognozuoja, kad iki metų vidurio pabrangs būstų nuoma ir komunalinės paslaugos, ims vėluoti atlyginimai ir sumažės socialinės išmokos. Jo nuomone, gali sumažėti dotacijos žemės ūkio gamintojams.

Tuo tarpu A.Lukašenka nepraranda optimizmo, sakydamas, kad "Baltarusijai nėra nieko neišsprendžiamo" ir kad "reikia kovoti už viską".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Rusija turi unikalių gamtinių išteklių - angliavandenilių. Mūsų strateginiai ištekliai - geopolitinė padėtis. Mes turime naudoti juos taip, kaip Rusija naudoja savo išteklius", - sakė A.Lukašenka, pareikalaudamas, kad vyriausybė parengtų priemones, kaip taupyti energetikos išteklius.

Konkrečiai - valstybės vadovas pareikalavo atsisakyti tradicinių energetikos išteklių, apšildant mažas gamybines patalpas.

"Mes nedotuosime. Yra malkų - imkite ir kūrenkite", - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų