REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienis Lietuvos ir pasaulio akcijų biržose

Po vakar rinkoje praūžusio tornado šiandien VVPB investuotojai elgėsi santūriau. Bendra biržos apyvarta siekė 4 mln. litų, sandorių buvo 754, o brangusių ir pigusių pozicijų santykis atitinkamai 13/13. OMXV indeksas pakilo 1,06 proc. iki 427,46 punkto ribos.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar atrodė, kad į VVPB būtų įsisukęs tornadas, kuris akcijų kainas mėto kaip tik nori. Toks akcijų kainų svyravimas turbūt jau nieko nebestebina, tačiau reikia pripažinti, kad pastaruoju metu investuotojų–spekuliantų prekyba vadovaujasi principu „kas kurį apgaus“. Tuo pačiu bendrovių rinkos kainos jau nelabai turi ką bendro su jų vertėmis, rezultatais, prognozėmis ir pan. Šiandien bendra VVPB apyvarta siekė 10,26 mln. litų, sandorių buvo 815, o brangusių ir pigusių pozicijų santykis atitinkamai sudarė 9/18. Nenuostabu, kad OMXV indeksas sumenko net 1,42 proc. iki 422,97 punkto ribos.

REKLAMA

Investuotojų optimizmas ir lūkesčiai vakar padėjo pakilti visiems JAV biržų indeksams: Dow Jones kilo 0,5 proc., Standard & Poor's 500 – 0,4 proc., o Nasdaq – 0,06 proc. Mažesnis nei tikėtasi vartojimo kainų indekso CPI (+ 0,2 proc.) augimas rinkos žaidėjams suteikė vilties, kad infliacija jau nebekils taip sparčiai ir tai leis FED ilgiau išlaikyti nepakitusią bazinę palūkanų normą. Be to, buvo paskelbta keletas optimistinių kompanijų naujienų, pavyzdžiui, mažmeninės prekybos tinklas „Macy‘s“ (+ 3,6 proc.) patikino, kad nežiūrint ekonomikos lėtėjimo, jų pelnas bus stabilus. Apskritai, JAV biržose kotiruojamų bendrovių pirmo ketvirčio veiklos rezultatai pasirodė ne tokie jau prasti. Šiuo metu savo ataskaitas yra pateikę  434 kompanijos įeinančios į indeksą  Standard & Poor's 500. Net 68 procentų iš jų gautas pelnas gerokai viršijo analitikų prognozes.        

REKLAMA
REKLAMA

Azijos biržose taip pat vos ne visi indeksai šovė aukštyn, šiandien labiausiai kilo technologijų bei oro transporto bendrovių akcijų kainos. Po kompanijų „Sony Corp.“ ir „NEC Electronics Corp.“ pateiktų prognozių apie didesnį nei analitikai prognozavo jų pelnų augimą,  pakilo ir kitų buitinės elektronikos gamintojų akcijų kainos. Be to, investuotojai jau antrą dieną iš eilės nepraleidžia progos įsigyti ir automobilių gamintojų akcijų. Iš oro transporto bendrovių šiandien paklausiausiomis buvo „China Airines“ bei „Eva Airways Corp.“ akcijos.

Tuo tarpu Europos biržose vieningos tendencijos šiandien nesimato: labiausiai pakilęs buvo Norvegijos biržos indeksas (+2,55 proc.), o labiausiai nukritęs Belgijos (- 0,93 proc.). Investuotojus nuliūdino paskelbtos kai kurių kompanijų ataskaitos bei Londono ir Šanchajaus biržose krentančios metalų kainos. Pavyzdžiui, Prancūzijos telekompanijos „TF1“ (- 8 proc.) pelnas pirmą šių metų ketvirtį buvo 20 proc. mažesnis dėl sumažėjusių reklamos užsakymų. Dienos bėgyje Europos akcijų indeksas Dow Jones Stoxx 600  buvo pakilęs  0,13 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų