REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kilus skandalui dėl vaikų seksualinio išnaudojimo globos namuose Seime pasigirdo raginimai atstatydinti socialinės apsaugos ir darbo ministrę, vaikų teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė išreiškė nuomonę, jog reiktų atleisti didelę dalį globos namų personalo. Tuo tarpu kai kurie visuomenininkai ir politikai įsitikinę, jog už susidariusią padėtį atsakinga ir R. Šalaševičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Išaiškėjus seksualinio išnaudojimo atvejams vaikų namuose, svarstoma galimybė jų tyrimui sukurti specialią parlamentinę komisiją. Seime kalbama, kad vaikų teisių apsaugos kontrolierė R. Šalaševičiūtė reikalauja atleisti du trečdalius visų Lietuvos vaikų globos namų personalo darbuotojų.

Išgirdusi klausimą apie seksualinio išnaudojimo atvejus būtent Marijampolės globos namuose, R. Šalaševičiūtė iškart pareiškė neabejojanti, jog „Balsas.lt” turi savų šaltinių Seime. „Niekas, išskyrus Seimo narius, informacijos apie tai, jog tokių atvejų buvo Marijampolėje, dar neturi. Jei jūs jau žinote, vadinasi iš ten”, - neabejojo kontrolierė.

REKLAMA

Vaiko teisių apsaugos kontrolierės tarnyba turės atlikti tyrimą visose šalies vaikų globos namuose dėl galimo auklėtinių seksualinio išnaudojimo. Pareigūnus, tyrusius įvykius, stebino faktas, kad daugeliu atvejų vaikų namų darbuotojai į savo auklėtinius žvelgė kaip į trukdį ir problemą. Baiminamasi, kad tokiomis sąlygomis vaikai nebus linkę atsiskleisti. Dėl komisijos kūrimo tikimasi apsispręsti gegužės pradžioje.

Pasak R. Šalaševičiūtės, Marijampolėje buvusios sujungtos dvi globos institucijos, ir dėl to kolektyve atsiradusi trintis. Tai, anot jos, lėmė darbo trūkumus. Ji kategoriškai paneigė, jog informacija apie seksualinį išnaudojimą minėtoje įstaigoje buvo dvi savaites slepiama. Marijampolės globos namuose šia tema darbuotojai kalbėti su žurnalistais griežtai atsisako.

REKLAMA
REKLAMA

R. Šalaševičiūtė taip pat neigė tvirtinusi, kad iš globos namų personalo Lietuvoje reikėtų atleisti du trečdalius personalo. Anot R. Šalaševičiūtės, ji vien per 2005 m. aplankiusi daugiau nei 30 globos įstaigų visoje Lietuvoje, tad kaltinimus, jog tiesiog laukia skundų ir nieko neveikia, laiko nepagrįstais. „Obeliuose seksualinio išnaudojimo atvejį išsiaiškinome patys. Apskritai – visais išsiaiškintais atvejais yra atliekami ikiteisminiai prokurorų tyrimai, nors tokius atvejus aiškintis yra tikrai sudėtinga”, - sutiko R. Šalaševičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Profsąjungų atstovės kaltinimus irgi atmeta

Mažeikių profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkė Judita Čejauskienė teigia, jog atsistatydinti turėtų pati R. Šalaševičiūtė.

„Jei ūkyje auga piktžolės - reikia atstatydinti ūkininką“, - sakė  J. Čejauskienė. Pasak jos, Šalaševičiūtė reagavusi tik į anoniminius skundus, o reikėję dar ir anksčiau pasidomėti, apsilankyti įstaigose, kur susiklostė seksualiniam išnaudojimui palanki situacija. Be to R. Šalaševičiūtę ji kaltina nekompetencija ir kerštavimu.

REKLAMA

Pasak profsąjungų veikėjos, tai, kas iškilo aikštėn, esanti ledkalnio viršūnė. Ji apskritai suabejojo Šalaševičiūtės kompetencija bei nuoširdumu ir pavyzdžiu pateikė jai asmeniškai esą žinomas istorijas. Pirmoji – Mažeikiuose veikusių vaikų globos namų „Ištiesk ranką” veikla, kurią, J. Čejauskienės teigimu, neva sužlugdė R. Šalaševičiūtės vadovaujama įstaiga.

Mažeikiuose mokytoja dirbanti  J. Čejauskienė taip pat teigė, jog už jos profsąjunginę veiklą keršyta pasinaudojant R. Šalaševičiūtės vadovaujama institucija. „Buvo tiesiog atsiųsta revizija, vadovaujantis anoniminiu skundu, esą rašau vaikams per daug vienetų. Taip ir nesupratau, nes nei tų vienetų per daug surado, nei vienetas yra išimtas iš vertinimo sistemos kaip pažymys”, - stebėjosi J. Čejauskienė.

REKLAMA

Anot profsąjungos veikėjos, taip jai tiesiog keršyta už mokytojų streikus, kurie vykę dar prieš pusantrų metų. Portalui „Balsas.lt” kai kurie šaltiniai teigė, jog minėti skundai ir revizijos prasidėję esą po to, kai J. Čejauskienė R. Šalaševičiūtės akivaizdoje įteikusi streikuotojų reikalavimus socialinės apsaugos ir darbo ministrei Vilijai Blinkevičiūtei.

R. Šalaševičiūtė portalui „Balsas.lt” teigė, jog minėtus globos namus uždarė patys juos įsteigę norvegai, kurie ir atliko auditą, įtarę, jog pinigai panaudojami ne visai pagal paskirtį. „Pagal įstatymus užsienio steigėjai net neprivalo pateikti mums detalios ataskaitos. Pati visada buvau už nedidelius globos namus, kaip anie. Nes ten vaikams patogiau”, - teigė Šalaševičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ponios J. Čejauskienės kontrolierė teigė apskritai nelabai atsimenanti, tačiau sakė nemananti, jog kokia nors vaikams nepagrįstai žemų pažymių rašymo atvejį tyrusi komisija galėtų būti neobjektyvi. Anot kontrolierės, specialistai, kuriuos siunčia įstaiga, būna pakankamai kvalifikuoti. Apie 700 skundų per metus išnagrinėjančios įstaigos viršininkė teigė negalinti atsiminti visų niuansų.

Pasak J. Čejauskienės, R. Šalaševičiūtė yra paruošusi teikimą ministerijai, kuriame siūloma atleisti mokytojus, naudojančius fizinį ir moralinį smurtą. „Fizinį – sutinkame, vaiko mušti negalima. Bet paaiškinkit -  kas yra moralinis ir psichologinis smurtas? Jei du kartus vaikui pasakysi, kad pasidėtų mobilųjį telefoną – tai jau moralinis smurtas? Bet koks draudimas traktuojamas kaip smurtas. Mes su tuo nesutinkame. Net vaikams susimušus mes negalime jų išskirti – reikia kviesti policiją. Nenormalu, kad vaiko teisių gynėjai kišasi ir į mokymosi procesus“, – piktinosi J. Čejauskienė.

REKLAMA

Mokinių tėvams, anot jos, turėtų būti taikoma kokia nors administracinė atsakomybė už vaiko elgesį ir mokymąsi.

Ministrės neatstatydintų

Seimo nariams vis aktyviau keliant klausimą dėl galimo vaikų seksualinio išnaudojimo globos namuose, pasigirsta siūlymai atsistatydinti ir socialinės apsaugos bei darbo ministrei Vilijai Blinkevičiūtei. Apie tai siūlantis pagalvoti Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Algis Kašėta teigė, kad „tikėtis efektyvių priemonių iš už situaciją globos namuose atsakingų asmenų, kurie sugebėjo iki šiol nepastebėti, kas ten vyksta, nėra pagrindo“.

REKLAMA

R. Šalaševičiūtė sakė tokiems siūlymams nepritarianti, nes tam nematanti pagrindo. Taip pat atmetė teiginius, esą pati yra remiama pirmiausia socialliberalų lyderio ir Aplinkos ministro Artūro Paulausko. „Puikiai žinau iš kur tokios kalbos sklinda. Taip – esame kurso draugai, bet tai ir viskas. Iš visų frakcijų Seime su Naująja sąjunga bendraujame mažiausiai, nes jie mažiausiai ir domisi vaikų ar šeimos politika”, - teigė R. Šalaševičiūtė.

R. Šalaševičiūtė neneigė, jog ir į postą ją pasiūlė tuometinis Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas. „Atkreipkite dėmesį ir pagalvokite, kodėl nuo 2007-ųjų gruodžio, kai tik ėmėme kelti opiausius klausimus, aplink mane pradėta eskaluoti tokia kampanija“, - sakė kontrolierė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikalauja atstatydinimo

Į Seimą dėl R. Šalaševičiūtės esą netinkamų veiksmų kreipėsi neparlamentinės Lietuvos socialdemokratų sąjungos vadovybė.

Kreipimesi, kurį pasirašė partijos pirmininkas A. Akstinavičius, pabrėžiama, jog Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga ir jos vadovė atlieka vaiko teisių apsaugos padėties Lietuvoje stebėseną, teisės aktų, susijusių su vaikais, analizę ir taikymo praktikos vertinimą, individualius tyrimus dėl vaiko teisių ir jo teisėtų interesų pažeidimų. Nurodoma, jog vienu pagrindinių Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus uždavinių yra „koordinuoti valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų, nevyriausybinių organizacijų, kitų juridinių ir fizinių asmenų veiksmus, sprendžiant su vaiko teisių ir jo teisėtų interesų apsauga ir užtikrinimu susijusius klausimus bei skatinti tarpžinybinį bendradarbiavimą“. Tokiu būdu atsakomybė esą tenka ir Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigai bei jos vadovei.

REKLAMA

LSDS nuomone, Vaiko teisių apsaugos kontrolierė turimus faktus pateikia pavėluotai, kuomet jie jau būna tapę vieša paslaptimi. Be to, įstaigos darbas esą iš esmės nukreiptas baudžiamąja linkme, nėra sukurtos veiklos sistemos, kuri padėtų šalinti problemų priežastis. Vaiko teisių apsaugos kontrolierė akivaizdžiai neatlieka dalies jai priskirtų aukščiau paminėtų funkcijų. Prastas Rimantės Šalaševičiūtės vadovaujamos institucijos darbo rezultatas – tik vaikų teisių akcentavimas, neskiriant dėmesio jų pareigoms.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų