REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos politikai ir diplomatai pasveikino keturių Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrų sekmadienį vakare Vilniuje pasiektą principinį susitarimą derybose su Rusija dėl strateginės partnerystės kelti ir Lietuvos pasiūlytus klausimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Norime tikėti, kad Rusija įvertins šį geros valios žingsnį, o neišspręstas problemas ES ryžtingai kels derybose su Rusija“, - dienraščiui „Rzeczpospolita“ sakė buvęs Lenkijos užsienio reikalų viceministras Pawelas Kowalis.

REKLAMA

Lenkijos Seimo užsienio reikalų komisijos pirmininkas Krzysztofas Lisekas pabrėžė, kad „veto atšaukimas - labai gera žinia, nes ginčytinais klausimais geriau kalbėti“. Kartu politikas pridūrė, kad „Rusija turės atsakyti į daugelį sunkių klausimų“.

Sekmadienį vakare Lietuvos, Švedijos, Lenkijos ir šį pusmetį ES pirmininkaujančios Slovėnijos UR ministrai sutarė, kad derybose su Rusija bus keliami Lietuvai aktualūs klausimai - dėl naftotiekio „Družba“, įšaldytų konfliktų Gruzijoje ir Moldovoje sprendimo, bendradarbiavimo tiriant Sausio 13-osios įvykių, Medininkų žudynių bylas ir dėl pagalbos tremtiniams, grįžtantiems į tris Baltijos valstybes.

REKLAMA
REKLAMA

2006-ųjų vasarą priėmus sprendimą „Mažeikių naftos“ perdirbimo įmonę parduoti Lenkijos kompanijai, Maskva uždarė naftos tiekimo vamzdyno „Družba“ atšaką į Lietuvą tvirtindama, kad ji esanti techniškai netvarkinga.

Lietuva tikisi, kad principiniam Vilniuje priimtam keturių ministrų susitarimui pritars likusios 23 ES narės.

ES siekia derybas su Rusija pradėti birželį, tačiau praėjusią savaitę Liuksemburge vykusiame ES Bendrųjų reikalų ir išorinių santykių tarybos (BRIST) posėdyje Lietuva vienintelė iš 27 šalių nepritarė siūlymui pradėti ES ir Rusijos dialogą dėl strateginės partnerystės sutarties, iškeldama jai aktualias nuostatas.

Visos 27 ES narės diskusijas dėl derybų su Rusija pradžios turėtų pratęsti gegužės 26 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų