• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei Lietuvai būtų pavykę įgyvendinti planus nuo 2007 metų sausio įsivesti eurą, kainų augimas šalyje būtų buvęs mažesnis, tvirtina Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu būtume turėję eurą, kainos tiek nebūtų pašokusios. Aišku, jos mažesnės nei ES valstybėse ir jos turi prilygti ES šalių kainoms, tačiau kai kurias jau yra pavijusios ir viršijusios. Todėl tikrai jau nesame mažiausių kainų šalis Europoje“, - dienraščiui „Verslo žinios“ tvirtino R. Šarkinas.

REKLAMA

Lietuvai euro nepavyko įsivesti dėl per didelės infliacijos, kuri nuo 2007-ųjų pradžios dar labiau išaugo. Anot R. Šarkino, LB yra visiškai pasirengęs įsivesti eurą, tačiau tai pavyks padaryti tik susitvarkius su infliacija.

„Kad infliacija sumažėtų iki tokio dydžio, kuris leistų įsivesti eurą, šiuo metu tikrai neverta tikėtis. Galime tik manyti, kad į 2009 metų pabaigą galime artėti prie Mastrichto kriterijaus. Bet tai irgi priklausys nuo to, kas dėsis pasaulio rinkose“, - sakė LB vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

R. Šarkino teigimu, LB pritaria bet kokioms priemonėms, kurios yra skirtos infliacijai mažinti, ir daugelis jų vykdomos, tačiau tikėtis, kad artėjant rinkimams Vyriausybė imsis nepopuliarių infliacijos stabdymo priemonių, sunku.

„Visos infliacijos stabdymo priemonės būtų nepopuliarios - atlyginimų įšaldymas, kiti dalykai. Padėtis bus stebima, ir jeigu ji blogės, tuomet reikės taikyti ir nepopuliarias priemones. Tada jau bus priverstinis taikymas“, - sakė R. Šarkinas.

Jis taip pat pabrėžė, kad lito stabilumas yra tvirtai išlaikomas, jokio pavojaus jam nėra ir jis teisingai įvertintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų