REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinio operos ir baleto teatro uždanga penktadienį pakils premjerai. Teatro scenoje – du spektakliai, skirti talentingajam meno antrepreneriui S. Diagilevui.

REKLAMA
REKLAMA

Sergejus Diagilevas 20-ojo amžiaus pradžioje Rusijos baletą iškėlė iki svaiginančių aukštumų. Pasirodymai Paryžiuje 1909-aisiais nulėmė vėlesnę Vakarų Europos baleto raidą.

REKLAMA

Nacionaliniame operos ir baleto teatre vienam žymiausių baleto istorijoje artistų skiriami du spektakliai: „Ugnies paukštė“ ir „Diagilevas. Fantazijos“.

„Būtent S. Diagilevo artistai, S. Diagilevo choreografai 1925-aisiais metais padarė nuostabiai gražią pradžią Lietuvos profesionaliam baletui su baletu „Kopelija“, – pasakoja Tatjana Sedunova, Nacionalinio operos ir baleto teatro Baleto trupės meno vadovė.

„Diagilevas. Fantazijos“ – tai specialiai Lietuvos teatrui sukurta pasaulinė premjera, parengta JAV choreografo Peterio Anastoso. Šis spektaklis – tarsi S. Diagilevo darbų retrospektyva, kupina to meto dvelksmo.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindiniai personažai – žymiausia Europos homoseksualų pora Sergejus Diagilevas ir Vaclovas Nižinskis – tarsi keliauja iš vieno spektaklio į kitą, vaikščiodami Venecijos pakrante.

Kita premjerinio vakaro dalis – Igorio Stravinskio ir Michailo Fokino „Ugnies paukštė“ – praėjusio amžiaus pradžioje sukurta būtent S. Diagilevo užsakymu.

Istorijai apie Caraitį, kuris padedant Ugnies paukštei nugali piktąjį Kaščėjų Nemirtingąjį ir laimi Caraitės meilę, pasirinktas vokiečių choreografo Uwe`s Scholzo pastatymas. Jau mirusio menininko choreografiją į Vilnių perkėlė kartu dirbęs bulgaras Ivailas Iljevas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Spektaklis, kaip ir daugelis kitų U. Scholzo baletų, turi daug sluoksnių. Negali pasakyti, kad jis tik klasikinis, ar tik modernus, kad jis apie Ugnies paukštę, princą ar tik apie princesę. Jis apie viską gyvenime“, – įsitikinęs Ivailas Iljevas, „Ugnies paukštės“ choreografas.

Baletuose šoka Nerijus Juška, Aurimas Paulauskas, Eglė Špokaitė, Olga Konošenko, Edvardas Smalakys, Andrius Žužžalkinas, Igoris Zaripovas ir kiti. Abiejų spektaklių dirigentas – Martynas Staškus, dailininkai – Dieteris Schoras ir Inara Gauja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų