REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar degalų kainos šalies degalinėse pasiekė naujas aukštumas.  Baiminamasi, kad dar vienas kainų smūgis vairuotojų kišenes sukrės jau po trijų savaičių.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar mažmeninei dyzelino kainai iki simbolinės 4 litų ribos tetrūko vieno cento, tačiau popiet ją jau pasiekė ir perkopė „Statoil“ degalinės. Populiariausio A-95 markės benzino kainos tvirtai artėja link 3,80 Lt/l žymos. Tačiau prognozuojama, kad neprireiks nė mėnesio, ir litras populiariausio benzino taip pat pabrangs iki 4 litų.



Neregėtos kainos

REKLAMA

Per savaitę populiariausias benzinas mažmeninėje prekyboje pabrango 6-9 centais. Netgi pigiausius degalus siūlančiose automatinėse degalinėse beveik neįmanoma įsipilti A-95 markės benzino už mažesnę kaip 3,70 Lt/l kainą. Stambiuosiuose degalinių tinkluose kainos jau artėja link 3,80 lito.

A-98 markės benzinas per savaitę vidutiniškai pabrango 4-6 centais.  Didžiuosiuose degalinių tinkluose jo kainos jau siekia 3,90 Lt/l ir daugiau, automatinėse degalinėse - iki 3,77 Lt/l.

REKLAMA
REKLAMA

Dyzelinas rekordus muša sparčiausiai. Nors neseniai prognozuota, kad A-95 markės benzinas pagal kainą susilygins ir pralenks dyzelinį kurą, prognozes teko perrašyti. Dyzelinas vakar jau perkopė simbolinę 4 Lt/l ribą „Statoil“ tinkle ir netrukus procedūrą gali pakartoti ir „Lukoil“ bei „Orlen Lietuva“ degalinėse. Per savaitę šios rūšies kuras pabrango 6-10 ct/l.

Didmeninės kainos aukštyn kopia kone tiesia linija. „Mažeikių naftos“ Mažeikių terminale 1000 litrų A-95 markės benzino vakar kainavo 3344,14 lito - 7,2 proc. daugiau nei prieš mėnesį. Didmeninė dyzelino kaina per mėnesį pašoko 7,8 proc. - iki 3572,36 Lt/1000 l.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, Latvijoje visų rūšių kuras kur kas pigesnis. „Lukoil“ degalinės Latvijoje litras A-95 markės benzino vakar kainavo iki 0,722 lato (3,57 Lt), A-98 - iki 3,72 Lt/l, litras dyzelino - iki 3,87 Lt/l.



Keturi litai - gegužės vidury

Pirmasis „Respublikoje“ apie 4 litų kainą prabilo UAB „Mažeikių naftos“ prekybos namų rinkodaros direktorius. Dar kovo viduryje jis pranašavo, kad litras A-95 markės benzino 4 litus kainuoti gali jau gegužę. Regis, prognozė pildosi.

„Kainos kyla. Niekas neturėtų keistis, kol akcijų rinkos krenta. Naftos kainas veikia ne tik, pvz., įvykiai Nigerijoje ar galimi streikai Škotijoje, bet ir pinigų atitraukimas iš akcijų rinkos į naftos rinką“, - „Respublikai“ vakar sakė S.Zakalskis.

Pašnekovo teigimu, jeigu įvykiai JAV susiklostys nepalankiai, 4 Lt/l ribą populiariausio benzino kainos perkops jau po trijų savaičių. „Tai priklausys nuo JAV naftos produktų atsargų statistikos. Jeigu paaiškės, kad benzino atsargos JAV gerokai sumažėjo, daugiau kaip 3 mln. barelių, keturis litus po trijų savaičių pasieks ir benzino kainos“, - svarstė S.Zakalskis.

Kol kas duomenys optimizmo neįkvepia - balandžio 18 d. pasibaigusi1 savaitę JAV benzino atsargos sumažėjo 3,2 mln. - iki 212,6 mln. barelių.S.Zakalskio teigimu, kitą savaitę paskelbti duomenys bus lemiami ir iš esmės nuspręs, ar degalų kainos artimiausiu metu viršys ir dabartinius rekordus.



Šarūnas Černiauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų