REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors anksčiau į tarptautinę misiją Irake Lietuvos karių žadėta nebesiųsti, tačiau trečiadienį Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) posėdyje parlamentarai buvo informuoti, jog karinė Lietuvos misija šioje konfliktų draskomoje Vidurio Rytų šalyje bus vis tik pratęsta.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip BNS informavo UR komiteto pirmininkas Justinas Karosas, bendras prezidento, krašto apsaugos bei užsienio reikalų ministrų sprendimas priimtas atsiliepiant į koalicijos sąjungininkų amerikiečių prašymą nesitraukti iš karinės misijos.

REKLAMA

Pernai gruodį partijos ,,Tvarka ir teisingumas“ frakcijos posėdyje krašto apsaugos ministras Juozas Olekas sakė, jog pamaina Lietuvos koviniam būriui LITCON-10, tarnaujančiam Irake tarptautinėje taikos misijoje, nebus siunčiama. Šio būrio misija baigiasi gegužę ir manyta, jog Irake galėtų likti tik mokymo štabuose tarnaujantys karininkai.

Tačiau neva JAV karinė vadovybė bei užsienio reikalus kuruojantys pareigūnai prašę Lietuvos pratęsti karinę misiją ir kol kas likti tarnauti amerikiečių vadovaujamoje pėstininkų divizijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak J.Karoso, tikėtina, jog Lietuvos karinė misija bus pratęsta iki JAV vyksiančių prezidento rinkimų šį rudenį, nes po jų gali keistis pačių amerikiečių prioritetai: laimėjus bet kuriam demokratų kandidatui, tikėtina, jog būtų dedamos pastangos kuo greičiau išvesti JAV karius iš Irako.

Irake lietuviai kartu su amerikiečiais tarnauja JAV pėstininkų divizijos atsakomybės zonoje Al Kuto rajone, į pietryčius nuo Bagdado.

LITCON-10 būryje yra maždaug 40 motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono karių, jam vadovauja vyresnysis leitenantas Gediminas Ališauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš misijos Irake 2007-ųjų rugpjūčio pradžioje grįžus LITCON-9 būriui, Lietuvos karinis dalyvavimas ten buvo tapęs veikiau simboliniu - Irake liko tarnauti devyni lietuviai karininkai, iš jų keturi - NATO vadovaujamoje mokymo misijoje, likusieji - įvairiuose misijos „Irako laisvė“ štabuose.

Praėjusių metų pradžioje Didžiajai Britanijai paskelbus apie savo pajėgų, kurių sudėtyje tarnavo ir lietuviai, Pietų Irake mažinimą, o Danijai - apie savo kontingento, kuriame tarnavo ir Lietuvos kariai, visišką išvedimą iki vasaros pabaigos, Lietuva kurį laiką nebesiuntė pamainos LITCON-9 būriui.

REKLAMA

Tačiau vėliau, po Lietuvos užsienio reikalų ir krašto apsaugos ministrų susitikimų su aukštais JAV gynybos ir užsienio reikalų pareigūnais patvirtinta, kad Lietuva tęs dalyvavimą tarptautinėje operacijoje Irake ir siųs ten kovinį būrį.

Iš viso misijoje Irake dalyvauja 26 valstybės. Lietuva prie jos prisidėjo 2003 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų