REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gegužės 24-25 d. Naujosios dramos akcijos kvietimu Vilniuje viešėsiantis garsus Belgijos teatro režisierius Johanas Simonsas surengs dviejų dienų seminarą lietuvių teatro profesionalams. Užsiėmimų pagrindu taps NDA’08 programoje pristatomi du Simonso režisuoti spektakliai – „Platforma“ pagal to paties pavadinimo Michelio Houellebecqo romaną ir „Dešimt Dievo įsakymų“ pagal Krzysztofo Kieślowskio „Dekalogą“. Seminaro metu Johanas Simonsas kartu su dramaturgu Koenu Tachelet pristatys savo darbo su nedramine medžiaga ypatumus bei kūrybinius principus, dalinsis patirtimi, koks vaidmuo jų kūrybos procese tenka dramaturgui, kaip dirbama su aktoriais. Antroji seminaro diena bus skirta spektaklių „Platforma“ ir „Dešimt Dievo įsakymų“ kūrybinių procesų analizei.

REKLAMA
REKLAMA

Johanas Simonsas (1946) studijavo šokį Roterdamo šokio akademijoje ir aktorystę Mastrichto teatro akademijoje. Simonso karjeros pradžią ženklina moto „kurti teatrą ten, kur jo niekada nebuvo“. Jo kūryboje labai svarbūs ryšiai tarp teatro ir socialinės tikrovės, o jis pats drauge su bendraminčiais siekia ne tik kurti aktualius spektaklius, bet ir apmąstyti šiuolaikinio teatro paskirtį ir galimybes.

REKLAMA

1985 m. Simonsas įsteigė „Theatergroep Hollandia” ir susitelkė vien režisūrai. Vadovaujant Simonsui ir Paului Koekui ši trupė tapo vienu svarbiausių flamandų teatrų, jautriai ir aktyviai reaguojančių į savo aplinką. Meniniam „Hollandia“ braižui būdingas gilus muzikinis išmanymas ir fizinės aktorių raiškos virtuoziškumas. Ypatingą vaidybos stilių pirmiausia ženklino reguliariai repertuare pasirodydavę graikų tragedijų pastatymai. Ypač didelės sėkmės sulaukė „Prometėjo“, „Persų“ ir „Bakchančių“ interpretacijos, sujungusios Simonso režisūrą ir Koeko muzikinį apipavidalinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Po „graikiškojo“ periodo meniniai Simonso interesai ėmė keistis. Jei anksčiau Simonsą domino žmogus, sąmoningai atsiskyręs nuo visuomenės, dabar jis tyrinėja žmogų, ieškantį kontakto su ja. Kartu su šiais pasaulėžiūros pokyčiais keičiasi ir repertuaras, įgyjantis vis daugiau socialinio ir politinio atspalvio. Iš šio periodo lietuvių publikai žinomas Simonso spektaklis „Balsai“ su neprilygstamuoju aktoriumi Jeroenu Willemsu (2005 m. spektaklį Lietuvoje pristatė Naujosios dramos akcija). Su „Balsais“ ir tokiais spektakliais kaip „Dievų žlugimas“, „Quick Lime“ ir „GEN“ prasidėjo tikrasis tarptautinis Johano Simonso pripažinimas. Angliškos ir vokiškos šių spektaklių versijos apkeliavo visą Europą. „Hollandia“ pelnė keletą reikšmingų apdovanojimų, tarp jų – Europos Naujosios teatro realybės prizą už teatrines novacijas.

Pastaruoju metu Simonsas vadovauja vienam svarbiausių Belgijos repertuarinių teatrų NTGent. Tarp naujausių jo dramos pastatymų – „Platforma“, „Gyvenimas – tai sapnas“, „Orestėja“, „Merlinas“, „Dešimt Dievo įsakymų“. Simonsas dažnai dirba užsienyje, jo darbus prodiusuoja ir pristato didžiausi Europos teatro forumai – Avinjono ir Vienos festivaliai, Rūro trienalė. Nuo 2008 metų sezono pradžios Simonsas pakviestas vadovauti vienam garsiausių Vokietijos repertuarinių teatrų Münchner Kammerspiele.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų