• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per tris šių metų mėnesius vagysčių iš butų Vilniuje padaugėjo beveik 50 proc., palyginti su analogišku praėjusių metų laikotarpiu.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu 2007 m. sausio-kovo mėnesiais tokių vagysčių buvo užregistruota 309, tai šiemet - net 463.

REKLAMA

Lyginamuoju laikotarpiu vagysčių iš butų skaičius ypač išaugo 6-ojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje - nuo 49 iki 100. Šis komisariatas prižiūri Šeškinės, Justiniškių, Pašilaičių ir Fabijoniškių rajonus.

2-ajam policijos komisariatui priskirtoje teritorijoje vagysčių iš butų padaugėjo nuo 27 iki 72. Šio komisariato veiklos teritorijoje yra Naujininkų, Rasų, Panerių ir Grigiškių seniūnijos.

Didelį rūpestį vilniečiams kelia ir nemažėjantis vagysčių iš transporto priemonių skaičius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato, efektyvi policijos veikla saugant žmonių turtą neįmanoma neprisidedant pačiai visuomenei, tačiau gyventojai paprastai nusikalstamumo problemomis susirūpina tik tuomet, kai nusikaltėliai įsibrauna į jų pačių gyvenimą.

Buto ar automobilio saugumą užtikrina ne tik techninės priemonės, bet ir žmonių bendruomeniškumas, organizuota tarpusavio pagalba prižiūrint bendrą gyvenamąją aplinką. Kolektyvinis saugumas itin svarbus, kadangi dauguma butų apvagiami dienos metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto vyriausiasis policijos komisariatas aktyviai plėtoja "Saugios kaimynystės" programą, galinčią stipriai padėti žmonių ir jų turto saugumui. Apie programą plačiau galima pasiskaityti čia: http://www.vilnius.policija.lt/?lang=1&sid=208

Policija apgailestauja, kad ne visose miesto seniūnijose "Saugios kaimynystės" grupių veikla yra deramai aktyvi ir neatitinka šios iniciatyvos principų bei siekinių, grįstų pilietiškumu, bendruomeniškumu, socialiai aktyvia gyvensena.

Vilniečiai dar kartą maloniai kviečiami pasidomėti su programos teikiamais pranašumais, kreiptis į jų gyvenamąją vietą aptarnaujantį policijos komisariatą ir prisijungti prie labai perspektyvios ir naudingos iniciatyvos. Ne mažiau svarbu susipažinti su turto saugumą stiprinančiomis rekomendacijomis ir jų laikytis.

REKLAMA

Policija pateikia kai kuriuos Viešosios policijos apsaugos tarnybos parengtus patarimus, esančius leidinyje "Kaip apsisaugoti pačiam ir apsaugoti savo turtą".

Bendrieji buto saugos patarimai: neįsileiskite nepažįstamų žmonių į butą, reikalaukite, kad pareigūnai parodytų tarnybinį pažymėjimą, prieš atidarydami duris, atidžiai apžiūrėkite lankytoją, nepasirašykite jokių dokumentų skubotai, juo labiau tarpduryje, nedelsdami kreipkitės į policiją, jeigu buvote apvogti arba apgavo. Skubiai pranešus ir tiksliai apibūdinus įtariamus asmenis bei jų automobilius, bus galima greičiau sulaikyti nusikaltėlius ir apsaugoti nuo nelaimių kitus žmones.

REKLAMA

Policija taip pat pataria palaikyti šiltus ir draugiškus santykius su kaimynais - kaimynai nebus abejingi, jei pamatys įtartinus asmenis prie durų.

,,Paženklinkite vertingus daiktus, išgraviruokite ant jų numerius ar inicialus. Neatidarykite durų "atsitiktiniams" žmonėms, "draudimo agentams", įvairiems "specialistams" - pirmiausia pro duris, nenukabinę grandinėlės, patikrinkite jų dokumentus ir įsitikinkite, kas iš tiesų aplankė", - įspėja sostinės policija.

,,Atminkite, kad net patys geriausi užraktai geri tik tuomet, kai jais tinkamai naudojamasi: užrakinkite duris visais užraktais, net kelioms minutėms išeidami į parduotuvę. Patikrinkite užraktus ir, jei būtina, sutvirtinkite buto duris", - sako pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sutemus būtina uždengti langus užuolaidomis. Pastebėjote, kad butas stebimas ar prie jo sukinėjasi įtartini žmonės, reikia skambinti telefonu 112.

,,Jei grįžę namo pastebėjote, kad bute svečiavosi piktadariai (atviros durys, išdaužtas langas ir pan.), neikite į vidų - gal nusikaltėliai dar neišėjo. Užeikite pas kaimynus ir iškvieskite policiją", - pataria pareigūnai.

Išsamių žinių apie savisaugą, viešąjį bei turto saugumą, galite gauti skaitydami patį leidinį, kurį galima rasti pasinaudojus interneto nuoroda http://www.policija.lt/info/apsauga.pdf

REKLAMA

Kaip apsisaugoti nuo vagysčių iš automobilių plačiai aiškinama Nusikalstamumo prevencijos Lietuvoje centro parengtame leidinyje, su kuriuo galite susipažinti sekdami šia nuoroda -

http://64.233.183.104/search? q=cache:Hi1AuVFkKv0J:www.nplc.lt/vz/vz8.htm+turto+apsaugos+patarimai&hl=lt&ct=clnk&cd=3&gl=

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų