REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šių metų biudžeto asignavimus partijoms paskirsčiusi Vyriausioji rinkimų komisija pirmadienį nusprendė 10 mln. valstybės lėšų duoti tik toms partijoms, kurios per praėjusius Seimo ir savivaldybių tarybų rinkimus peržengė 3 proc. barjerą.

REKLAMA
REKLAMA

2008 metų valstybės biudžete iš viso yra numatyta 20 mln. asignavimų politinėms partijoms, tačiau šiame VRK posėdyje buvo skirstomos tik pirmojo pusmečio lėšos, t.y. 10 mln.

REKLAMA

Posėdyje virė diskusijos, ar asignavimus padalinti tik atsižvelgiant į dotacijas, kurios priklauso pastaruosiuose rinkimuose 3 proc. balsų surinkusioms 8 partijoms, ar 10 mln. padalinti atsižvelgiant ir į įstatymuose numatytą prievolę dalį šių lėšų skirti ir partijų rinkimų išlaidų kompensavimui. Tokiu atveju biudžeto parama būtų pasiekusi 17 partijų.

„Dotacijos yra skiriamos politinių partijų veiklai, jos skaičiuojamos pagal anksčiau rinkėjų duotus balsus - Seimo, savivaldybių ir ateityje turėtų būti Europos Parlamento rinkimuose. Kita suma asignavimų yra skiriama kompensacijoms.

REKLAMA
REKLAMA

Tam, kad partijos nurodytų visas savo išlaidas ir rinkimuose dalyvautų apgalvotai, yra numatyta, kad 25 proc. iš tų išlaidų, kurias patikrina mokesčių inspekcija, būtų iš valstybės biudžeto irgi kompensuojama“, - žurnalistams po posėdžio sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Po svarstymų buvo nuspręsta, kad rinkimų išlaidų kompensavimo mechanizmas yra neaiškus ir suteikia pernelyg daug erdvės interpretacijoms, todėl 2008-ųjų pirmojo pusmečio asignavimai buvo paskirstyti tik atsižvelgiant į partijoms priklausančias dotacijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Todėl, kad nėra kompensacijoms skirta biudžete, mes paprasčiausiai neturim teisės skirstyt to, ko nėra. Jeigu būtų nustatytos kompensacijos, mes turėtumėm jas paskirstyt. Kadangi kompensacijų nėra nustatyta, mes jų paprasčiausiai negalim paskirstyt“, - VRK sprendimą komentavo Z.Vaigauskas.

Kartu VRK savo nutarime pažymėjo, kad šis klausimas turi būti išspręstas ateityje įstatymų leidėjams patikslinant kompensavimo paskirstymą bei priimant Vyriausybės nutarimus.

Pasak VRK vadovo, kad nekiltų ginčų ir nebūtų kaltinimų politikavimu, buvo priimtas protokolinis nutarimas nustatyti politinių kampanijų finansavimo kontrolės įstatyme taisyklę, pagal kurią būtų išskiriama iš biudžeto visų asignavimų dalis kompensacijoms.

REKLAMA

„Mes svarstėm, ar nevertėtų rezervuoti ar kažkaip kitaip numatyt, jeigu atsirastų Vyriausybės nutarimas, bet nusprendėm, kad to neverta daryt, nes jeigu bus toks nutarimas, tą puikiausiai bus galima įgyvendinti ir antrame pusmetyje“, - kalbėjo Z.Vaigauskas.

Iš dotacijoms paskirstytų lėšų didžiausia dalis teko Darbo partijai - 2 542 490 litų, antri konservatoriai, gavę 1 798 583 litus, socialdemokratams atseikėta - 1 630 247 litai, liberalcentristams - 1 294 427, partijai „Tvarka ir teisingumas“ - 924 221 litas, valstiečiams liaudininkams - 743 593 litai, socialliberalams 611 772, Lietuvos lenkų rinkimų akcijai - 454 663 litai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų