REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos šalims pradėjus importuoti pigią medieną iš už Atlanto tai palietė ir lietuvišką medieną eksportuojančias įmones. Rinkoje susidarė žaliavos perteklius, krito kainos.

REKLAMA
REKLAMA

Užplūdo pigi mediena iš Amerikos

„Turint omenyje drastišką JAV dolerio nuvertėjimą euro atžvilgiu, akivaizdu, kad ES šalių medienos gaminiai tampa mažiau konkurencingi pasaulinėse rinkose. Iš Amerikos žemyno atplukdytos lentos kainuoja pigiau, nei išpjautos Lietuvoje. O šiai tendencijai sutapus su JAV prasidėjusiu globaliniu ūkio nuosmukiu ir ženkliu infliacijos šuoliu, tampa dar sunkiau realizuoti pagamintą produkciją“, - Verslosavaite.lt teigė Lietuvos miško savininkų asociacijos pirmininkas dr. Algis Gaižutis.

REKLAMA

Šiuos pokyčius pajuto įmonės, eksportuojančios lietuvišką medieną į kitas šalis.

„Pavyzdžiui, Klaipėdos įmonė „Pajūrio mediena“, kuri spygliuočių medieną eksportuodavo į D. Britanijos rinką turėjo pakeisti savo kryptį, nes pastaruoju metu šios šalies rinka yra „užkišta“ produkcija iš Kanados, JAV, o taip pat kitų Europos šalių. Dauguma Lietuvos įmonių, kurios eksportavo produkciją į D. Britaniją, keičia kryptį, stabdo savo veiklą arba bankrutuoja. O tai didina vietinės rinkos medienos perteklių“, - pastebėjo UAB „Ekomediena“ komercijos direktorius Liudas Tvardauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Krizės požymiai

Nepaisant to, pirmąjį 2008 metų ketvirtį Lietuvos medienos rinka kentėjo ir nuo aukštų žaliavos kainų, nes medieną parduodančios miškų urėdijos jas gali keisti tik pasibaigus ketvirčiui. Medienos perdirbimo įmonės, perkančios iš urėdijų, taip pat pakėlė produkcijos kainas.

„Kainos buvo „kosminės“, didesnės negu Švedijoje ar Vokietijoje. Dabar jos krenta“, - sakė asociacijos „Lietuvos mediena“ direktorius Raimundas Beinortas.

Dėl visame pasaulyje šiuo metu pastebimų mažėjančių statybų mastų, vartojimo struktūros pokyčių, pramonės įmonių nemokumo ir net bankrotų jau susiduriama su atsiskaitymo problemomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Negalinčios realizuoti produkcijos medienos pramonės įmonės jau susiduria su apyvartinių lėšų trūkumu, o tai tiesiogiai veikia ir nesulaukiančius pinigų už parduotą medieną miškų savininkus ir valstybines urėdijas. O skolintis tampa vis brangiau, nes palūkanų normos euro zonos valstybėse didėja.

Tačiau ne visiems ši situacija neša nuostolius. Žaliavos perteklius džiugina įmones, perdirbančias medieną. Tokia veikla užsiimanti UAB „Girių bizonas“ atstovai teigia, kad antrasis šių metų ketvirtis jų veiklai yra palankesnis, nes urėdijos ir įmonės, teikiančios medieną mažina produkcijos kainas.

REKLAMA

Kai kurios medienos rūšys brangsta

Pavienės medienos rūšys, palyginti su praėjusiais metais, šiemet pigo nuo 10 iki 50 proc. Krito trijų ketvirtadalių medienos asortimentų kainos. Greičiausiai „subliūško“ išpūstos popiermedžio kainos. Šios rūšies žaliava jau atpigo perpus.

Tačiau vienareikšmiškai sakyti, kad mediena tik pinga, negalima. Smunka ne visos medienos kainos. Lapuočių medžių: beržo ir ąžuolo, rąstai po truputį brangsta. Pavyzdžiui, palyginti vien su praėjusiais metais, ąžuolas pabrango apie 10–15 proc.

 

Aistė Liudvinaitytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų