REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiausia Baltijos šalyse mažmeninės prekybos įmonė „Maxima LT“ per ilgiau nei pusmetį Lietuvoje pardavė daugiau nei 16 tūkst. nesaugių žaislų, kurie galėjo sukelti pavojų vaikų sveikatai, įskaitant ir padidintą riziką susirgti vėžiu.

REKLAMA
REKLAMA

Tai rodo Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Klaipėdos skyriaus duomenys.

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėjo pavaduotoja Vijoleta Budriuvienė BNS pasakojo, kad nuo 2007 gegužės iki šių metų vasario „Maxima LT“ prekiavo trijų rūšių žaislais, kurie pripažinti nesaugiais.

REKLAMA

Bendrovė dar 2007-ųjų rugpjūtį į šalį įvežė 9,6 tūkst. žaislinių automobilio ir garvežio, garlaivio ir lėktuvo, autobuso ir automobilio rinkinių „Baba mama“, o kai buvo nustatyta, kad šis žaislas yra nesaugus, jos parduotuvėse ir sandėliuose tebuvo likę apie 1,5 tūkst. šių žaislų.

„Jie pavojingi tuo, kad juose nustatytas vienos chemines medžiagos kiekis viršijo visas leistinas normas. Šie žaislai skirti vaikams iki 3 metų, o vaikas, pakramsnojęs tokio žaislo, gali apsinuodyti“, - sakė V.Budriuvienė.

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, rasta cheminė medžiaga yra stalatai. Ši medžiaga priskiriama kancerogeninių medžiagų grupei ir didina susirgimo vėžiu riziką.

Į inspektorių nemalonę pateko ir „Maxima LT“ pernai gegužę įvežti 5,76 tūkst. žaislinių policininko rinkinių „Police set“. Anot V.Budriuvienės, šie žaislai buvo komplektuojami su itin mažais švilpukais, kuriems patekus į nosį, vaikas gali lengvai uždusti.

Praėjusių metų pabaigoje patikrinus „Maxima LT“ prekybos padalinius, buvo likę vos apie 300 neparduotų „Police set“ rinkinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Maxima LT“ pernai rugpjūtį į šalį įvežė ir 3,4 tūkst. drugelio formos buteliukų su skysčiu burbulams pūsti „Puul-push butterfly of ease“.

Pasak inspekcijos pareigūnų, šis žaislas vaikams pavojų kėlė dėl to, kad turėjo daug smulkių prastai pritvirtintų detalių. Patikrinus „Maxima LT“ parduotuves, buvo likę daugiau nei 200 neparduotų šių žaislų.

Inpekcija bendrovei „Maxima LT“ uždraudė visais šiais žaislais toliau prekiauti ir įpareigojo įmonę išimti žaislus iš prekybos. Visi šie žaislai pagaminti Kinijoje, tačiau konkretus gamintojas nežinomas.

REKLAMA

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Gaminių kontrolės skyriaus vyriausioji valstybinė inspektorė Vitalija Skrinskienė BNS teigė, jog informacija apie pusmetį Lietuvoje pardavinėtus vaikų sveikatai pavojingus žaislus buvo paskelbta inspekcijos tinklapyje ir - jau priėmus sprendimą - „Valstybės žiniose“.

Jos teigimu, „Maxima LT“ nebuvo įpareigota paskelbti informacijos apie jos parduotuvėse platintus pavojingus ir nuodingų medžiagų turinčius žaislus.

„Kai kurios bendrovės kartais paskelbia informaciją žiniasklaidoje, tačiau tai priklauso tik nuo jų pačių“, - sakė V.Skrinskienė.

REKLAMA

„Maxima LT“ atstovė ryšiams su visuomene Viktorija Jakubauskytė BNS informavo, kad visi minėti žaislai, pripažinus juos netinkamais ar nesaugiais naudoti, išimti iš prekybos.

Jos teigimu, visose „Maxima LT“ parduotuvėse, kuriuose šiais žaislais buvo prekiaujama, iškabinti pranešimai, kuriuose skelbiama, kad pirkėjai, turintys žaislų pirkimo čekį, gali žaislus atnešti atgal į parduotuvę ir atgauti sumokėtus pinigus.

Tačiau, pasak V.Jakubauskytės, „Maxima LT“ neturi informacijos apie tai, kiek žmonių pasinaudojo galimybe susigrąžinti už nesaugius žaislus pinigus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rūpinamės mūsų pirkėjais, todėl ėmėmės papildomų saugumo priemonių ir papildomai tiriame mūsų parduodamus žaislus tiek šalių, iš kurių importuojame žaislus, tiek Lietuvos ar Latvijos laboratorijose“, - sakė „Maxima LT“ atstovė spaudai.

Tuo tarpu Valstybinės vartotojų teisių apsaugos (VVTA) tarnybos vadovas Felikas Petrauskas BNS teigė, kad „Maxima LT“ jau ne kartą buvo bausta už nesaugių žaislų platinimą Lietuvoje.

„Ši bendrovė už tai jau buvo bausta ir šiais metais, ir tai buvo pakartotinis nusižengimas per pastaruosius metus“, - sakė VVTA vadovas.

2007 metais VVTA už pavojingų žaislų platinimą pernai nuobaudas skyrė 17 kartų. Be „Maximos LT“ taip pat buvo nubaustos bendrovės „Senukai“, „Viskas už vieną eurą“, „Rivona“, „Vaikutis“, „Mevasta“, „Voira ir kitos.

REKLAMA

Daugiausiai baudų už nesaugių ar sveikatai pavojingų žaislų platinimą pernai buvo skirta „Maximai LT“ - ji bausta penkis kartus, baudos dydis svyravo nuo 3000 iki 5000 litų.

F.Petrausko teigimu, VVTA jau pradėjo tyrimą dėl „Maximos“ tinkle šiemet platintų nesaugių žaislų. Pasak F.Petrausko, įstatymas už tokius pažeidimus numato baudas iki 20 tūkst. litų.

Sprendimą VVTA turėtų priimti balandžio pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų