REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar teisingumo ministrui prisiekė ir prie gausaus advokatų būrio prisidėjo dar du pagarsėję žmonės - buvęs saugumo šefas Arvydas Pocius ir iš pareigų po avarijos turėjęs pasitraukti buvęs teisėjas Giedrius Baziulis, - praneša dienraštis "Vakaro žinios".

REKLAMA
REKLAMA

VSD specialistas

Lietuvos advokatūra vis labiau panėši į prieštaringai vertinamų žmonių prieglaudą. Vakar teisingumo ministrui Petrui Baguškai iš viso prisiekė 13 naujų advokatų. Tarp jų - dvi žinomos pavardės.

REKLAMA

Nusikaltėlių arba nukentėjusiųjų interesams teisme nuo šiol galės atstovauti buvęs Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius A.Pocius. Šio posto jis neteko pasibaigus Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto tyrimui dėl vadinamojo VSD skandalo. A.Pocius išgarsėjo ir sugebėjimu pusvelčiui privatizuoti brangų tarnybinį butą gražiame Vilniaus Jeruzalės rajone.

Buvęs saugumietis po priesaikos nebuvo linkęs džiaugtis, kad ir jam pavyko prasmukti ten, kur bando sulįsti visi susikompromitavę asmenys. "Ką? Nieko nekomentuosiu", - kategoriškai nenorėjo savo laime su "Vakaro žiniomis" dalytis A.Pocius.

REKLAMA
REKLAMA

Garsus bedarbis

Vilniaus apygardos teismo teisėjo mantiją į advokato iškeitęs G.Baziulis šnekesnis: "Pasirinkau advokato darbą, nes tokia mano specialybė. Advokatūra nėra skandalistų prieglauda, kaip sakote. Pavyzdžiui, aš iš darbo buvau atleistas nepagrįstai. Be to, nepažįstu nė vieno advokato, kuris iš ankstesnių pareigų būtų buvęs atleistas už savo veiklą."

Šio žmogaus pavardė per Lietuvą nuskambėjo 2004-aisiais. Jo nemalonumai prasidėjo piko metu sukėlus nedidelę techninę avariją. Policijos pareigūnams jis kažkodėl neprisipažino, kas esąs, pareiškė esąs bedarbis. Iš darbo išmestas už teisėjo vardo pažeminimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skylėti įstatymai

Advokatais tapti prieštaringoms asmenybėms leidžia švelnus Advokatūros įstatymas. Jame teigiama, kad žmogus, norintis tapti advokatu, turi būti ES valstybės narės pilietis, turėti teisinį išsilavinimą ir nors 5 metų teisinio darbo stažą, neturėti pareigoms eiti trukdančių sveikatos sutrikimų, mokėti valstybinę kalbą, turi būti išlaikęs advokato kvalifikacinį egzaminą. Ir dar mažytė smulkmena - būti nepriekaištingos reputacijos.

Nepriekaištingos reputacijos asmeniu laikomi net žmonės, teisti už nesunkius nusikaltimus, jei teistumas yra išnykęs. Taip pat tie, kurie buvo atleisti iš ankstesnių pareigų už tarnybines nuobaudas arba šiurkščius darbo pažeidimus, jei nuo atleidimo praėjo treji metai.

REKLAMA

Ir tarp advokatų yra neišmanėlių

Parlamentaras Vidmantas Žiemelis įsitikinęs, kad advokatūroje pilna ne tik prieštaringai vertinamų, bet ir teisę prastai išmanančių žmonių. "Blogiausia tai, kad kurį laiką įstatymas leido advokatu tapti be kvalifikacijos egzamino. Atidarius šią landą į advokatūrą ir priėjo visokių prieštaringai vertinamų asmenybių. Dabar bent jau šis reikalas sutvarkytas, egzaminai - būtini", - džiaugėsi V.Žiemelis.

Parlamentaras Advokatūros įstatymą nori keisti. "Sakoma, kad reikia nepriekaištingos reputacijos norint tapti advokatu. Bet kas tai yra? Jei žmogus, sulaužęs priesaiką, priimamas į advokatūrą? Neturėtų būti priimamas! Blogiausia, kad advokatais leidžiama tapti tiems, kurie spėja laiku atsistatydinti iš ankstesnės tarnybos jausdami, kad bus atleisti. Negerai ir tai, kad advokatais gali tapti teisti asmenys. Tačiau jau užregistruota pataisa. Jei ji bus priimta, teisti žmonės į advokatūrą nebebus priimami", - dėstė V.Žiemelis.

REKLAMA

V.Ž. info

Arvydas Pocius ir Giedrius Baziulis - toli gražu ne pirmieji skandalingai pagarsėję ponai, tapę advokatais. "Vakaro žinios" pristato dar kelis žinomus žmones, tapusius advokatais po skandalingų istorijų.

* Erikas Kaliačius. Buvęs Vilniaus policijos šefas, iš pareigų pasitraukęs dėl tarnybinių įgaliojimų viršijimo. Prisiekė advokatauti 2005 m. Vėliau nuteistas laisvės atėmimo bausme lygtinai. Šiuo metu nebeadvokatauja.

* Algirdas Bauža. Advokatu tapo 2006-aisiais. Prieš tai dirbo Klaipėdos teisėju, bet atsistatydino paaiškėjus, kad į namus langų plauti buvo pasikvietęs laisvo elgesio merginą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

* Valdas Kairys. Buvęs Šiaulių teisėjas, iš pareigų spėjęs atsistatydinti kilus skandalui dėl bylų vilkinimo. Advokatauja nuo 2006-ųjų.

* Kęstutis Virketis. Advokatu tapo 2006-aisiais, kai teko atsisveikinti su Seimo Teisės departamento vadovo pareigomis už tai, kad tarnybiniu automobiliu vežiodavo savo šunį pasivaikščioti.

* Jonas Liaučius. Buvęs valstybės kontrolierius, pripažintas sumaišęs viešuosius ir privačius interesus. Dėl šios nuodėmės jam 2005-aisiais teko susirasti prieglobstį advokatūroje.

Danas NAGELĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų