REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusų projektas „Šiaurinis srautas“ (Severnyj potok) brangsta. Dabar jo kaina numatoma apie 8 mlrd. eurų. Brangimą ekspertai aiškina įrangos ir žaliavų brangimu bei dolerio silpnumu, tačiau tikisi, kad didesnė statybos kaina neturės įtakos dujotiekio rentabilumui.

REKLAMA
REKLAMA

„Gazprom“ gauna pajamas doleriais, o jo išlaidos – rubliais. Per praėjusius metus žymiai pabrango vamzdžiai, rangovų paslaugos ir transporto išlaidos.

REKLAMA

Nuo pernai sudarytos pradinės sąmatos kaina paaugo beveik dvigubai. „Gazprom“ ketina išleisti šio dujotiekio obligacijas, susietas su euru.

2005 metais įsteigtos bendrovės 51 proc. akcijų priklauso „Gazprom“, 40 proc. – „BASF“ ir „E.On“, o 9 proc. – olandų „Gasunie“.

Akcininkai 30 proc. statybos kainos finansuos savomis lėšomis, o 70 proc. lėšų skolinsis. 27,5 mlrd. kubinių metrų našumo dujotiekio pirmoji šaka turi būti baigta 2010 metų pabaigoje, o tokio pat našumo antroji šaka – 2013 metais.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas statybos jūroje nepradėtos. Estijos atsisakymas leisti tiesti dujotiekį per jos teritorinius vandenis kainavo papildomus 1 mlrd. JAV dolerių – vamzdžio maršrutas pasuko per Suomiją.

Rusų ekspertai mano, kad projekto kaina ir toliau augs. Jie tikisi ir tolesnio dujų kainų augimo, nes dujų kainos formulėje greta daugelio parametrų yra įskaičiuojama ir naftos kaina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų