REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienio posėdyje Seimas pradėjo svarstyti nutarimo projektą, kuriame  siūloma surengti privalomąjį referendumą dėl Ignalinos atominės elektrinės (IAE) darbo pratęsimo iki 2015 metų. Už šio projekto tolesnį svarstymą balsavo 46, prieš – 1, o susilaikė 7 Seimo nariai.

REKLAMA
REKLAMA

Toliau nutarimo projektas bus svarstomas Seimo komitetuose.

Jau vien tai, kad sprendimą siūloma priimti tik birželio mėnesį, yra siekis referendumo ir IAE pratęsimo reikalą sužlugdyti.

REKLAMA

Tokią nuomonę portalui "Balsas.lt" išsakė Lietuvos socialdemokratų sąjungos pirmininkas Arvydas Akstinavičius. "Puikiausiai žinoma, kad spręsti reikia kuo greičiau, o žaidžiami tokie žaidimai. Techniškai reikia laiko užsisakyti branduolinį kurą, tad jeigu Seimo nariai, kurie "remia referendumą", būtų nuoširdūs, sprendimus priimtų tuoj pat,"- sakė A. Akstinavičius. Pasak jo, panašiau, jog Seimo partijos mėgina perimti ir kontroliuoti ne jų pasiūlytas visuomenines iniciatyvas. Politikas teigė, jog parašai bus toliau renkami ir dėl antrojo referendumo klausimo - siūlymo suteikti piliečiams teisę referendumu paleisti Seimą.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Liberalų ir centro sąjungos (LiCs) frakcijos seniūnas Vytautas Bogušis, pristatydamas dokumentą, tvirtino, kad jį parėmė absoliučiai visos Seimo frakcijos.

„Aš suprantu, kad mes stodami į Europos Sąjungą (ES) referendumu pasakėme savo verdiktą. Bet dabar viskas yra ne taip pat, nes pasikeitė situacija, energetinių resursų kainos, puikiai žinote, kas nutiko su „Družba“, – dėstė parlamentaras.

Jis priminė, kad pradėjus laiku uždaryti jėgainę Lietuvos situacija būtų pakankamai sudėtinga.

„Supraskime, kad Europos biurokratams tautos valia yra labai svarbi, be to, mes turime išnaudoti visas galimybes ir priemones“, – ragino liberalcentristas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iniciatyva gera, bet truputį pavėluota. Mes susidursime su labai rimtomis techninėmis problemomis, nes jeigu liepą mes neužsakome kuro, kai referendumas įvyks mes jo jau nebeturėsime, be to, dar reikia gauti TATENOS (Tarptautinės atominės energijos agentūros) leidimus“, – priminė Pilietinės demokratijos frakcijos narys Andrius Baranauskas.

Jokiai Seimo frakcijai nepriklausantis parlamentaras Vidmantas Žiemelis apskritai abejojo šios iniciatyvos pagrįstumu: „Ką jūs darysite, jei žmonės nuspręs, kad reikia pratęsti IAE darbą, o ES nusprendžia nebeskirti paramos jos uždarymui ? Ar Jūs atlikote ekonominius skaičiavimus, kad Lietuvai tai visiškai neapsimoka, reikia ilgesnio termino?“

REKLAMA

Tėvynės sąjungos narys Kazys Starkevičius klausė, ar ši iniciatyvė nėra tiesiog politikavimas, kai „broliai“ renka parašus, o LiCs inicijuoja referendumą per Seimą.

„Balsas.lt“ primena, kad iniciatyv1 rengti referendumą pirmiausia iškėlė profesinės sąjungos ir Lietuvos socialdemokratų sąjunga. Vėliau prisidėjo ir Liberalų sąjūdis.Šiuo metu renkami parašai. Tam, kad piliečių iniciatyva būtų skelbiamas referendumas, reikia surinkti 300 tūkst. parašų.

Parašus po nutarimo projektu padėję 48 Seimo nariai siūlo referendumą rengti kartu su Seimo rinkimais 2008 metų rudenį. Lietuva prieš stodama į Europos Sąjungą įsipareigojo, kad iki 2010 metų uždarys antrąjį IAE bloką. Pirmąjį, laikydamasi to paties susitarimo, Lietuva uždarė 2004 metų pabaigoje.

Trys Baltijos šalys kartu su Lenkija vietoj dabar Visagine stovinčios atominės jėgainės planuoja statyti naują, tačiau vis labiau abejojama, ar tai pavyks padaryti iki 2015 metų, kaip skelbta anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų