REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nemažai žmonių, paskubėjusių elektroniniu būdu deklaruoti pajamas, kad kuo greičiau atgautų dalį sumokėtų mokesčių, šią procedūrą turi kartoti net po kelis kartus, rašo dienraštis „Vakarų ekspresas“.

REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai tokių procedūrų prireikia dėl to, kad įmonės iki šiol vėluoja pateikti duomenis, reikalingus pildant deklaracijas, nors tai privaloma padaryti iki vasario 15-osios. Už tokių duomenų nepateikimą arba pateikimą ne laiku yra numatytos baudos iki 4 000 litų. Tačiau Mokesčių inspekcija tvirtina kol kas siekianti ne bausti, o informuoti apie pareigą. Dėl konkrečių baudų bus sprendžiama gegužę, kai baigsis pajamų deklaravimo procesas.

REKLAMA

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininko pavaduotojas Dainius Daugirda teigia, kad pernai išanalizavus apie 102 tūkst. įmonių pateiktų deklaracijų, nustatyta, jog dažniausiai darbdaviai klaidingai nurodydavo pajamų rūšies kodus, įrašydavo neteisingus darbuotojų asmens duomenis.

„Dar daugiau klaidų, dėl kurių mokesčių mokėtojai laiku nesulaukė gyventojų pajamų mokesčio permokos grąžinimo, darė kompiuteriais prekiaujančios bendrovės. 23 įmonės pateiktą informaciją koregavo daugiau nei 15 kartų, o viena įmonė tai darė net 54 kartus. Vis dėlto klaidų rekordininkė - draudimo bendrovė, tikslinusi duomenis 59 kartus“, - sakė D. Daugirda.

REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos apskrities VMI duomenimis, šiemet problemų iškilo dėl Klaipėdos universiteto duomenų. Uostamiesčio alma mater deklaraciją pateikė laiku, tačiau ją reikėjo tikslinti, todėl duomenys nebuvo laiku pateikti preliminariosiose deklaracijose ir pažymose.

Jis aiškino, kad tuo atveju, jei gyventojo elektroniniu būdu pateiktos deklaracijos duomenys nesutampa su VMI turima informacija, kurią klaidingai pateikė darbdaviai ar tretieji asmenys, dalis išlaidų grąžinama vėliau nei per 10 dienų nuo elektroninės deklaracijos pateikimo - tik tada, kai pateikiama tiksli informacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot viršininko pavaduotojo, šiemet iš bendrovių tikimasi tikslesnių deklaracijų, mat tiek 2007-aisiais, tiek ir šiemet įmonės, dariusios daug klaidų teikiant informaciją apie gyventojų pajamas ir išlaidas, buvo konsultuojamos.

Pokalbininkas akcentavo, kad gyventojai, praėjusiais metais pirkę kompiuterį, turėtų patys pasirūpinti, kad prekeiviai informuotų VMI apie jų patirtas išlaidas.

VMI viršininko pavaduotojo teigimu, pasibaigus bus analizuojami turimi duomenys ir sprendžiama dėl baudų bendrovėms.

Trečiadienio duomenimis, VMI jau buvo grąžinusi beveik 69 mln. litų gyventojų pajamų mokesčio permokos 91 tūkst. mokesčių mokėtojų. Klaipėdos apskrityje šią permoką jau susigrąžino 8 500 gyventojų. Į jų sąskaitas pateko 6,8 mln. litų.



Martynas Vainorius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų