REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Rusijos prezidento posto besitraukiant Vladimirui Putinui ir į jį žengiant pirmajam vicepremjerui Dmitrijui Medvedevui, Kremliuje prasideda arši kova dėl galios ir pinigų, skelbia „Newsweek“.

REKLAMA
REKLAMA

D. Medvedevas Rusijos prezidentu bus inauguruotas gegužės 7 dieną vyksiančių iškilmių metu. Kaip ironizuoja „Newsweek“, ceremonijoje neabejotinai dalyvaus ir pats V. Putinas, kuris yra vienintelis lyderis per visą Rusijos istoriją savanoriškai atsisakęs aukščiausio posto pačioje galių žydėjimo viršūnėje. Tačiau netrukus V. Putinas griebsis ministro pirmininko darbo, o jo protežė D. Medvedevas bent jau ant popieriaus taps V. Putino šefu.

REKLAMA

Daugumos inauguracijoje dalyvausiančių žmonių politinė karjera būtent ir priklausys nuo to, kaip jie sugebės prisiderinti prie naujos galių sanklodos, t. y. vadinamojo dualizmo. V. Putinas jau paskelbė, kad ministro pirmininko postas suteikia jam galią būti viršiausiu įstatymų įgyvendinimą vykdančiu politiku. Tai reiškia, kad nuo V. Putino valios gali priklausyti daugelio biurokratų likimai. Tačiau 1993 metais priimta Rusijos Konstitucija suteikia prezidentui galią valdyti dekretais bei įgalina jį skirti bei atleisti Vyriausybę. D. Medvedevas jau pažadėjo įvykdyti apsivalymą. „Viešoji tarnyba neturi būti pajamų šaltinis“ – paskelbė D. Medvedevas taip pasiųsdamas perspėjimą nacionaliniam valdžios elitui.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau D. Medvedevo užduotis bus ne iš lengvųjų. Vyriausybė, vadovaujama V. Putino, neabejotinai taps alternatyvios galios šaltiniu. Be to, V. Putinas vis dar išlaikys galias dominuoti bet kokiame politinio gyvenimo aspekte. Iš Kremliaus besitraukiantis politikas teigė tapsiąs „vyriausiuoju vykdytoju“, o tai gali reikšti, kad D. Medvedevui planuojama palikti nedaug įtakos sferų. Manoma, kad D. Medvedevui bus leista laisvai veikti nebent užsienio politikoje, tuo tarpu visose kitose srityse dominuos V. Putinas. D. Medvedevo galią taip pat ribos ir giliai biurokratijoje įsišakniję klanai. Kremliaus administracijos vadovo pavaduotojas Igoris Sečinas yra ne tik valstybei priklausančios naftos kompanijos „Rosneft“ vadovas, bet ir kartu su Federalinės Saugumo Tarnybos (FST) vadu Nikolajumi Patruševu vadovauja galingam buvusių saugumo tarnybų darbuotojų klanui, taip vadinamiems „silovikams“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Medvedevo gebėjimas sąveikauti su tais klanais didžiąja dalimi lems jo prezidentavimo kadencijos sėkmę. Būsimasis prezidentas teigia, kad baus visus, kurie bando pasinaudoti užimamomis pozicijomis asmeniniais tikslais. Tačiau praėjusiais metais paaiškėjo, kad I Sečino klanas yra atskira galia, didžiąja dalimi nepriklausoma ir nuo paties V. Putino. Rusijos antikorupcinio komiteto galva Kirilas Kabanovas teigia, kad „verslininkai su antpečiais“ (taip vadinami I Sečino grupuotei priklausantys buvę saugumiečiai, dabar tapę verslininkais bei valstybinių įmonių vadovais) savo rankose turi sukaupę turto, kurio vertė siekia 300 mlrd. dolerių. Tad „silovikai“ darys viską, kad išlaikytų savo galią bei įtaką.

Susidoroti su „silovikais“ gali būti itin sudėtinga ir tai netgi gali sukelti pilietinį karą saugumo tarnybų viduje. Su Kremliumi susijęs Dūmos narys Sergejus Markovas teigia, kad V. Putinas kartu su D. Medvedevu svarsto veiksmų planą, kaip išvengti blogiausio scenarijaus, t. y. įvairių klanų, kovojančių dėl išlikimo, tarpusavio mūšių. Kremliaus užkulisius puikiai išmanantis analitikas Stanislavas Belkovskis nemano, kad D. Medvedevas ims keršyti „silovikams“, kurie užkulisinėje kovoje dėl prezidento posto rėmė buvusį gynybos ministrą Sergijų Ivanovą. Priešingai, mainais už ramybę „silovikai“ bus apdovanoti aukštais, jaukiais postais valstybės valdomose įmonėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų