REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Valdas Adamkus rengiasi pasveikinti būsimą Rusijos prezidentą pasiekus pergalę prieštaringai įvertintuose rinkimuose. Tuo metu Lietuvos politikai svarsto, kodėl jis to nepadarė iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Meksikos Ikstapos kurorte tradiciškai atostogas leidžiantis Lietuvos prezidentas V.Adamkus kol kas niekaip nereagavo į svarbiausią pastarojo meto įvykį Rusijoje - prezidento rinkimus ir juose iš anksto prognozuotą pergalę pasiekusį Dmitrijų Medvedevą. Kaip vakar LŽ pavyko sužinoti prezidentūroje, sveikinimas gegužės 7-ąją tikruoju Rusijos prezidentu tapsiančiam D.Medvedevui dar tik rengiamas. Kada konkrečiai jis bus išsiųstas adresatui, išsiaiškinti nepavyko. „Artimiausiu metu“, - sakė atostogaujančią prezidento spaudos tarnybos vadovę Ritą Grumadaitę pavaduojanti Jurga Vilpišauskaitė. Kol prezidentas ilsisi, proga atsipūsti naudojasi ir kiti prezidentūros darbuotojai. Todėl pasikalbėti su Užsienio politikos grupės patarėjais LŽ nepavyko.

REKLAMA

Sutrukdė atostogos.

Dauguma vakar LŽ kalbintų politikų spėjo, kad V.Adamkus būsimo Rusijos prezidento dar nepasveikino tik dėl „techninių“ priežasčių. Pavyzdžiui, tam galėjo sukliudyti atostogos. Tačiau poilsis prie Ramiojo vandenyno nesutrukdė Lietuvos vadovui pasveikinti antrą kartą Čekijos prezidentu perrinktą Vaclavą Klausą bei pasidžiaugti Kosovo nepriklausomybės paskelbimu, Estijos vadovui Tomui Hendrikui Ilvesui perduoti linkėjimų šalies 90-ųjų nepriklausomybės metinių proga, taip pat nusiųsti užuojautą Slovėnijos vadovui dėl buvusio prezidento ir premjero Jašeko Drnovšeko mirties.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad mūsų prezidentas tikrai turi pasveikinti naująjį Rusijos vadovą. Paprastai tokie dalykai daromi iškart po rinkimų sužinojus rezultatus. Gal prezidentui sutrukdė atostogos, motyvų tikrai nežinau“, - LŽ sakė Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Justinas Karosas. Jis prognozavo, kad V.Adamkus sveikinimą gali atidėti ir iki gegužę vyksiančios D.Medvedevo inauguracijos.

„Rinkimai Rusijoje labai svarbus įvykis ne tik jai, Europos Sąjungai, bet ir pasauliui, nes ši šalis - aktyvi užsienio politikos veikėja. Todėl mums reikėtų pasveikinti naująjį jos vadovą. Manau, kad mūsų prezidentas tai ir padarys“, - vakar LŽ teigė Seimo URK narys Vaclavas Stankevičius. Parlamentaras mano, kad pasveikinimas sudarytų prielaidas dviejų šalių dialogui ateityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitos nuomonės laikosi konservatorė Rasa Juknevičienė. „Nežinau, ar mūsų prezidentas turėjo sveikinti D.Medvedevą išrinkimo proga, nes rinkimų juk nebuvo“, - LŽ sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narė. Ji taip pat spėjo, kad būsimasis Rusijos vadovas Lietuvos sveikinimų greičiausiai sulauks inauguracijos proga.

Terminas nenumatytas

Kaip LŽ vakar paaiškino Prezidento protokolo skyriaus vedėjas Ernestas Mickus, tikslus terminas, per kiek laiko turi būti pasveikintas naujasis kitos šalies vadovas, diplomatijoje nenustatytas. „Dažniausiai sveikinama, kai nelieka jokių abejonių dėl rinkimų rezultatų. Tada, nelaukiant inauguracijos, siunčiamas laiškas, nota, ypatingu atveju - skambinama“, - sakė jis.

REKLAMA

E.Mickus teigė, kad tikrai nebūtų keista, jei V.Adamkus, nepasveikinęs D.Medvedevo su pirmąja Europos lyderių banga, tai padarytų grįžęs iš atostogų. Vis dėlto geriau būtų palaukti inauguracijos, tada ir sveikinti išrinkimo bei inauguracijos proga.

Pasak E.Mickaus, gretimų valstybių vadovus įprasta kviesti į inauguracijos iškilmes. Atsisakyti atvykti galima tik dėl labai rimtų priežasčių (pavyzdžiui, ligos).

Sveikino santūriai

Pirmadienį, paaiškėjus rinkimų rezultatams, pirmieji D.Medvedevą, tiesa, gana santūriai, pasveikino Europos Sąjungos ir didžiųjų Europos valstybių vadovai. Europos Komisijos prezidentas Jose Manuelis Barrosas pareiškė įsitikinimą, kad strateginė Europos Sąjungos ir Rusijos partnerystė bus plėtojama ir toliau. Vokietijos sveikinimas buvo atmieštas nusivylimu dėl akivaizdžių pažeidimų per rinkimus. Tačiau visus nesusipratimų ledus greičiausiai ištirpdys jau kovo 8-ąją numatytas Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vizitas į Maskvą, kur ji susitiks su Vladimiru Putinu ir D.Medvedevu.

REKLAMA

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Gordonas Brownas sveikindamas naująjį Rusijos lyderį pareiškė, kad apie naująją administraciją bus sprendžiama pagal darbus. Didžiosios Britanijos vyriausybė išreiškė viltį, kad D.Medvedevo išrinkimas prezidentu pataisys pastaruoju metu įtemptus dvišalius santykius.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Bernardas Kouchneris teigė, kad ES ir Rusija turi pradėti naują dialogą. JAV prezidentas George‘as W.Bushas D.Medvedevą antradienį pasveikino telefonu. Daugybės sveikinimų būsimasis Rusijos prezidentas sulaukė iš NVS lyderių.

Raimonda Ramelienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų