• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybės nutarimu nuo kovo 1 d. bus įsteigtos penkios naujos Lietuvos Respublikos kultūros atašė pareigybės Lietuvos diplomatinėse atstovybėse Airijoje, Austrijos Respublikoje, Baltarusijos Respublikoje, Ispanijos Karalystėje ir Latvijos Respublikoje. Atašė Austrijoje taip pat vykdys atašė funkcijas Kroatijos Respublikoje, o Latvijoje reziduosiantis – dirbs ir Estijos Respublikoje.

REKLAMA
REKLAMA

Airijoje gyvena apie 100 tūkst. lietuvių. Airijos lietuvių bendruomenė inicijuoja aktyvią mūsų tautos atstovų veiklą, intensyvėja Lietuvos ir Airijos kultūrinis dialogas, didėja profesionalaus lietuvių meno pristatymo galimybės. Atašė veikla padės efektyviai išnaudoti esamą situaciją ir praturtinti lietuviško meno sklaidą Airijoje naujais aspektais.

REKLAMA

Su Austrija Lietuvą sieja Europos kultūros sostinės statusas. 2009 m. Europos kultūros sostinėmis paskelbti du miestai: Vilnius ir Lincas. Kai kurie tarptautiniai Lietuvos ir Austrijos projektai jau vykdomi. Europos kultūros sostinių bendradarbiavimas tapo postūmiu užmegzti daugiau dvišalių ryšių, inicijuoti naujus ilgalaikius bendrus projektus ir nuolatinius mainus.

2007 m. vasario 20 d. buvo pasirašytas susitarimas tarp Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Kroatijos Respublikos Vyriausybės dėl bendradarbiavimo kultūros, švietimo ir mokslo srityje. Lietuvos kultūros atašė Kroatijoje, užtikrins efektyvesnį šio susitarimo įgyvendinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Atašė pareigybė Baltarusijos Respublikoje taip pat užtikrintų dar sėkmingesnį numatytų ilgalaikių bendradarbiavimo programų vykdymą. Kultūrinės veiklos puoselėjimas šiame regione atitinka Lietuvos užsienio politikos tikslus – remti demokratinius procesus plėtojant geros kaimynystės ryšius ir vystant bendradarbiavimą su ES rytinėmis kaimynėmis.

Ispanijoje veikia net septynios lietuvių bendruomenės, įsteigtas Lietuvių švietimo ir kultūros informacijos centras Almerijoje, tačiau profesionalaus lietuvių meno sklaida nėra intensyvi ir išplėtota. Kultūros atašė sudarys tinkamas sąlygas pristatyti jį Ispanijos lietuvių bei vietinių gyventojų visuomenei. Be to, 1995 m. lapkričio 22 d. buvo pasirašyta sutartis dėl bendradarbiavimo kultūros, švietimo ir mokslo srityje, kurios įgyvendinimui atašė pareigybės įsteigimas buvo būtinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įsteigiant atašė pareigybę Latvijoje ir nustačius, kad atašė vykdys funkcijas ir Estijoje, užtikrinamas dar glaudesnis Baltijos šalių bendradarbiavimas ir efektyvesnis 1994 m. visų trijų valstybių kultūros ministrų pasirašytos sutarties įgyvendinimas. Lietuvos Respublikos kultūros atašė, vykdydamas savo funkcijas Latvijoje ir Estijoje, ženkliai prisidės siekiant svarbaus Lietuvos užsienio politikos tikslo – skatinti ir plėsti regioninį bendradarbiavimą ir puoselėti trišalį Baltijos valstybių dialogą.

Dabar Lietuvos kultūrai atstovaus 17 Lietuvos Respublikos kultūros atašė Lietuvos diplomatinėse atstovybėse užsienio šalyse, įgalioti vykdyti funkcijas 22-ose valstybėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų