REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pakeliui iš Tauragės – smūgis į vežimą

Antradienį Tauragės rajone lankėsi Žemės ūkio ministerijos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros pareigūnų „desantas", kartu su jais - ir ministrė Kazimira Prunskienė. Tauragės kultūros rūmuose apskrities savivaldybių merams, žemės ūkio specialistams, ūkininkams buvo surengta konferencija. Vakare grįždamas į sostinę ministrę ir dar du Žemės ūkio ministerijos darbuotojus vežęs Vyriausybės autoūkio BMW automobilis pateko į avariją - trenkėsi į ta pačia kryptimi važiavusį kaimiečio vežimą. Apie incidentą Žemės ūkio ministerija buvo linkusi nutylėti. 

REKLAMA
REKLAMA

       Linksmai šerdama ūkininkų Šegždų karvutę ministrė Kazimira Prunskienė nė nenujautė, kad tą patį vakarą jos mašina trenksis į girto ūkininko vežimą 

REKLAMA


Nugeležinimo įrenginiams - prašyti ES paramos

Visą dieną, nuo 9 iki 17 valandos, vykusi konferencija sulaukė didelio susidomėjimo - ūkininkai domisi Europos Sąjungos teikiamomis galimybėmis. Konferenciją pradėjo ir baigė žemės ūkio ministrė K.Prunskienė. Vietos žiniasklaidos atstovams ministrė surengė spaudos konferenciją.

K.Prunskienė Tauragėje stengėsi kuo daugiau pabendrauti su ūkininkais ir verslininkais - lankėsi žuvų perdirbimo bendrovėje „Lignesa", Zitos ir Antano Šegždų pieno fermoje Kalniškių kaime. Beje, vakare grįžtant į Vilnių avarija įvyko prie pat kelio, kuris iš automagistralės suka į Kalniškių kaimą.

REKLAMA
REKLAMA

Žiniasklaidos atstovams ministrė sakė, kad Tauragės rajono ūkininkų pastangas gauti ES paramą ji vertina kaip vidutiniškas, pasidžiaugė, kad per pastaruosius keletą metų čia padvigubėjo ekologinių ūkių (šiuo metu yra 66), kad daugėja ūkininkų, dalyvaujančių jaunųjų ūkininkų įsikūrimo programoje (jų yra 19). Paklausta, kuo labiausiai ūkininkai skundžiasi kituose rajonuose, K.Prunskienė atsakė, kad pastaruoju metu skundai beveik visur panašūs: ūkininkai nepatenkinti kaimo kelių būkle, lėtai gerėjančia gyvenimo kokybe kaime. Iš „Tauragės kurjerio" išgirdusi, kad Tauragės rajono kaimų gyventojai skundžiasi bloga vandens kokybe, ministrė priminė, kad nugeležinimo įrenginiams statyti galima gauti dalinį finansavimą iš ES.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Domėjosi pieno ferma

Visą dieną ministrę lydėjęs rajono savivaldybės administracijos direktorius valstietis liaudininkas Kęstutis Balašaitis vėliau pasakojo, kad lankydamasi „Lignesoje" K.Prunskienė buvo sužavėta šiuolaikine įmone, savo produkciją realizuojančią ne tik Lietuvoje, bet ir turinčią parduotuvę Londone.

Kol vyko konferencija, žemės ūkio ministrė, lydima Žemės ūkio ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjo Viliaus Rekevičiaus, patarėjo Erik Počobut, savivaldybės administracijos direktoriaus Kęstučio Balašaičio ir Kaimo reikalų skyriaus vyr. specialistės Daivos Jacikevičienės, aplankė Kalniškių kaime gyvenančių Zitos ir Antano Šegždų pieno fermą. Šegždos iš miesto grįžo ūkininkauti į Zitos tėviškę po nepriklausomybės atkūrimo. Valdo 77 hektarus žemės, laiko amerikiečių, vokiečių holšteinų ir mišrios veislių 44 melžiamas karves, 30 telyčių. Pernai iš kiekvienos karvės vidutiniškai primelžta 7,2 tūkst. kg pieno. Tai penktas rezultatas rajone. Pasinaudodami ES parama Šegždos įsirengė srutinę, nusipirko pieno liniją, pateikė paraišką paramai, kad galėtų nusipirkti žemės ūkio technikos, reikalingos pašarams ruošti. 

REKLAMA

Atsakydamas į ministrės klausimą, ar neketina dar plėsti ūkio, A.Šegžda papasakojo, kad nedideliame Kalniškių kaime yra keturios stiprios pieno fermos - jų, Žalandauskų, Loveikių ir Jankauskų, todėl neįmanoma nusipirkti ar išsinuomoti žemės. Bet visi šio kaimo pieno ūkių savininkai, vieni iš kitų mokydamiesi, esą draugiškai lenktyniauja.

Ūkininkai Šegždos atviri naujovėms - jų fermoje ne pirmus metus rengiamos melžėjų varžybos. Zita sakė, kad kiti fermų savininkai šio renginio galbūt nenori priimti iš kuklumo arba vengia pašaliniams rodyti visus užkaborius, be to, saugo karves nuo streso.

REKLAMA

Šegždų karvės nebaikščios, bandė lyžtelėti norėjusių jas paglostyti svečių rankas, drabužius. Žemės ūkio ministrė vieną juodmargę sumanė pašerti šienu, bet šioji labiau domėjosi viešnia, o ne pašaru.

Pieno fermos savininkė svečius vaišino savo gamintais sūriais, dešra. Svečiai atkreipė dėmesį į fermos poilsio kambaryje ant sienos sukabintas padėkas ir į sekcijoje išdėliotus šeimininkų renkamus eksponatus, susijusius su jų laikomais gyvuliais. Tai įvairūs žaislai, karvių atvaizdais puošti indai ir kiti malonūs niekučiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sustabdė avarija

Po vizito pas ūkininkus K.Prunskienė grįžo į Tauragę baigti konferencijos, po kurios su kitais ministerijos darbuotojais išsiruošė į Vilnių. Kas įvyko antradienio vakarą ties Gedgaudiškės kaimu, sužinojome trečiadienio rytą.

Todėl, kad niekas incidento metu nenukentėjo, šis eismo įvykis nebuvo užfiksuotas policijos įvykių suvestinėje, apie jį nepranešė jokia žiniasklaidos priemonė. Netrukus kaime pasklido gandas - esą Gedgaudiškės kaimo ūkininkas Jonas Jankauskas vežimą su arkliu ministrei skersai kelio pastatė tyčia. Mat vakarykščiai lankydamasis savivaldybėje buvo žadėjęs eiti pas žemės ūkio ministrę aiškintis, kodėl jam nepriklauso parama iš ES. Pagyvenęs keturių hektarų žemės sklypo savininkas neįstengė suprasti, kad norint gauti ES paramą reikia rašyti projektą, teikti paraišką Nacionalinei mokėjimo agentūrai.

REKLAMA

Tačiau ūkininkas taip ir nenuvažiavo į Tauragę, kai ten lankėsi žemės ūkio ministrė, neužsuko ir pas gretimame Kalniškių kaime gyvenančius Šegždas. Septintą dešimtmetį įpusėjęs ūkininkas ministrę atsitiktinai susitiko kelyje, kai automobilis ją vežė į Vilnių, o jis pats skolintu arkliu važiavo namo. Mat J.Jankausko arklį pasiglemžė ilgapirščiai. Žmonės kalbėjo, kad taurelės nevengiantis žmogus ir tąkart buvo neblaivus, kad tuoj po avarijos policininkai jį išsivežė, tą naktį J.Jankauskas praleido Tauragėje.

REKLAMA

Iki Kauno vežė Tauragės mašina

Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorius K.Balašaitis „Tauragės kurjeriui" sakė, kad netrukus po to, kai maždaug 18 valandą išlydėjo svečius, sulaukė skambučio, pranešusio apie avariją. Į įvykio vietą jis tuoj pat išsiuntė savivaldybės automobilį, kad svečiams pakelėje nereikėtų laukti iš Vilniaus atvykstančios transporto priemonės, į vietą nuvažiavo pats.

Į J.Jankausko vaidelioto vežimo galą atsitrenkęs K.Prunskienės BMW buvo apdaužytas, juo tęsti kelionės nebebuvo įmanoma. Vairuotojas ir visi trys keleiviai (tarp jų - ir viceministrė Virginija Žostautienė) nesusižeidė. Jie sėdo į Tauragės rajono savivaldybės automobilį „Hyunday Sonata" ir tęsė kelionę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tauragės savivaldybės administracijos vairuotojas Vytautas Samoška pasakojo svečius radęs sėdinčius automobilyje apdaužytu priekiu. BMW vairuotojas jam pasakojęs, kad priekyje be atšvaitų važiavusį vežimą pastebėjo labai arti, nors nuspaudė stabdį, išvengti smūgio nepavyko. Bet stabdymas jį ir keleivius apsaugojo nuo didesnių nemalonumų. Lenkti vežimo ministerijos valdininkus vežęs vairuotojas tikino negalėjęs, nes priešpriešiais važiavęs vilkikas. Per susidūrimą nenukentėjo ir Kelių eismo taisyklių pažeidėjas. Esą sudavęs arkliui vadelėmis J.Jankauskas iš įvykio vietos paspruko. 

REKLAMA

Savivaldybės automobilis žemės ūkio ministrę ir du ministerijos darbuotojus nuvežė iki Kauno, ten jie persėdo į iš Vilniaus atvažiavusią transporto priemonę ir grįžo namo. Apdaužytas tarnybinis BMW tralu dar tą patį vakarą buvo nugabentas į valstybinį autoūkį Vilniuje.

Ministerija nutylėjo

Nei trečiadienį, nei vakar jokia šalies žiniasklaidos priemonė nei pati Žemės ūkio ministerija apie incidentą automagistralėje netoli Kryžkalnio nepranešė, lyg jo išvis nebūtų įvykę. Tik sklido įvairūs gandai. Vakar apie paslaptingo tylėjimo priežastis paklaustas Tauragėje kartu su ministre viešėjęs Žemės ūkio ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Vilius Rekevičius sutriko ir iš karto į klausimą atsakyti negalėjo - pažadėjo pasitarti su ministrės patarėja ir redakcijai perskambinti.

REKLAMA

- Neviešintas šis įvykis buvo todėl, kad nebuvo jokių sužalojimų, - po keleto valandų paskambinęs „Tauragės kurjeriui" sakė V.Rekevičius.  

„Tauragės kurjerio" pakalbintas rajono Policijos komisariato Eismo priežiūros skyriaus viršininkas Vytautas Bartkus patvirtino, kad vežimą, į kurį trenkėsi ministrę vežęs BMW, J.Jankauskas vaideliojo girtas. Jis buvo sulaikytas, Policijos komisariate išblaivintas ir rytojaus dieną išleistas namo. Pasak V.Bartkaus, kaip bus baudžiamas Kelių eismo taisyklių pažeidėjas, paaiškės po atlikto tyrimo.  
Jovita STRIKAITIENĖ  

     

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų