REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinėje Karalystėje viešintis Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus susitiko su pasaulinio finansų centro Londono Sičio meru lordu Deividu Levisu (David Lewis) bei finansų ir verslo bendruomenės atstovais.

REKLAMA
REKLAMA

Susitikime taip pat dalyvavo Lietuvos vadovą lydintys Lietuvos bankų ir finansų sektoriaus atstovai.

REKLAMA

Valstybės vadovas pareiškė įsitikinimą, kad Lietuvos ekonomika ir toliau stabiliai augs nepaisant dabartinės situacijos pasaulio finansų rinkose.

„Lietuvos ekonomika įrodė savo lankstumą po ištikusių krizių ir nuo 2000 metų išlaiko spartų ekonomikos augimo tempą. Nors šiemet yra pastebimas infliacijos augimas ir Lietuva turi deficitinį biudžetą, mūsų valstybė yra pakankamai stipri įveikti šiuos sunkumus“, - pažymėjo Prezidentas V. Adamkus.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies vadovas pabrėžė Lietuvos ekonomikos atvirumą, dinamiškumą, kviesdamas finansų sektoriaus atstovus investuoti Lietuvoje.

Prezidento V. Adamkaus nuomone, nors Lietuva ir nėra didelė valstybė, tačiau turi neabejotinų pranašumų – atvirą ir lankstų verslą, kvalifikuotą ir konkurencingą darbo jėgą. Lietuvos vadovo nuomone, toks šalies potencialas turėtų sudominti Londono finansų centro atstovus.

Susitikime dalyvavęs finansų ministras Rimantas Šadžius apžvelgė Lietuvos finansinę situaciją, svarbiausius makroekonominius veiksnius ir pristatė valstybės ateities vystymosi perspektyvas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susitikime Didžiosios Britanijos verslo atstovai domėjosi valstybės ir privataus verslo projektais energetikos, transporto, socialinės apsaugos srityse. Pabrėžta, kad Lietuva yra investicijoms palanki šalis, toliau kurianti verslui patrauklią aplinką.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus ir jį lydinti Finansų ministro Rimanto Šadžiaus, Ūkio vice-ministro Vytauto Naudužo, Lietuvos Banko valdybos pirmininko pavaduotojos Ramunės Zabulienės bei finansinių ir teisinių paslaugų sektoriaus verslininkų delegacija lankėsi Jungtinės Karalystės sostinėje Londone. Verslo delegacijos tikslas buvo Lietuvos ekonomikos pasiekimų ir perspektyvų pristatymas, investicijų pritraukimas.

REKLAMA

Vasario 13 d. Prezidentas ir jį lydinti verslo delegacija susitiko Jungtinėje Karalystėje gyvenančių, dirbančių ar sėkmingai verslą vystančių lietuvių bendruomenės atstovais, Lietuvos prekybos rūmų Jungtinėje Karalystėje atstovais. Vasario 14 d. LR ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje Vygaudo Ušacko pastangomis ir iniciatyva buvo suorganizuotas susitikimas su trečiu pagal svarbą Jungtinės Karalystės pareigūnu, Londono Sičio meru p. David Lewis, Sičio atstovais ir verslo bendruomene. Susitikime potencialiems investuotojams buvo pristatyti Lietuvos makroekonomikos pasiekimai bei perspektyvos. Diskusijos metu Lietuvos finansinio sektoriaus atstovai taip pat susitiko su užsienio tarptautinių institucijų, besidominčių tarptautinėse kapitalo rinkose planuojama platinti Lietuvos euroobligacijų emisija, atstovais. Vizito metu verslininkai taip pat lankėsi „Bank of England" bei Londone neseniai įsteigtoje banko „Snoras" būstinėje.

REKLAMA

Dalykinių pietų su Londono Sičio meru David Lewis apvalaus stalo diskusijoje LR Finansų ministras R. Šadžius pristatė Lietuvos makroekonominės ir finansinės situacijos apžvalgą ir perspektyvas. Ministras pabrėžė, jog Lietuvos rinka yra itin palanki tiesioginėms užsienio investicijoms, minėdamas sparčias struktūrines reformas, liberaliausias regione ir vienas geriausių Europoje kapitalo apmokestinimo sąlygas. Po diskusijos vykusių individualių pokalbių su britų finansų sektoriaus atstovais metu, Lietuvos verslininkai išreiškė viltį Jungtinėje Karalystėje užmegzti stiprią ir lygiavertę finansinę partnerystę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Britai ypač domėjosi PPP (viešo ir privataus finansavimo) projektais, ES struktūrinių fondų praktika ir vykdymu Lietuvoje, Lietuvos bankų sistema. Ambasadorius V.Ušackas pažadėjo: „Siekiant užtikrinti partnerystę tarp Londono Sičio ir Lietuvos, svarbu įvardinti potencialų mišraus finansavimo projektų sąrašą, kuris būtų patrauklus Londono Sičiui ir Lietuvai".

Pasak Lietuvos verslininkų, pagrindinės kliūtys, stabdančios Lietuvos ir Didžiosios Britanijos bendradarbiavimą, yra vieningo Lietuvos įvaizdžio nebuvimas, taip pat dažnai pasitaikančios britų abejonės ir atsargumas dėl mūsų šalies bankų patikimumo, mokestinių sąlygų verslui vystyti stabilumo. Ministras patikino: „Į britų abejones dėl mūsų šalies bankų patikimumo galime atsakyti argumentu, kad Lietuvoje sėkmingai veikia bankų priežiūros sistema, atitinkanti Europos Sąjungos šalims narėms priimtus standartus, investuotojams galime pasiūlyti itin palankias kapitalo apmokestinimo sąlygas, naujausias bankininkystės technologijas ir šiuolaikinę vadybą".

REKLAMA

Lietuvos verslininkų delegaciją sudarė 14 finansinių ir teisinių paslaugų sektoriaus - bankų, vertybinių popierių biržos, investicinių įmonių ir advokatų kontorų - atstovų. Vizitą, bendradarbiaudami su LR Prezidentūra ir LR Lietuvos ambasada Jungtinėje Karalystėje, organizavo Tarptautiniai prekybos rūmai ICC Lietuva. Iš Jungtinės Karalystės pusės diskusijoje dalyvavo Citigroup, ING, Nomura, Barclays, HSBC, UBS, Royal Bank of Scotland, SEB, JP Morgan. Norton Rose, KPMG, Deloitte & Touche, AIG, Marsh, Willis, Royal & Sun Alliance, Aviva, Baring Asset Management, EDS, Chown Dewhurst, PPP Solutions, Smith & Williamson ir kt. atstovai.

REKLAMA

ICC Lietuva Generalinis Direktorius Algimantas Akstinas susitiko su p. John B. Wright, Didžiosios Britanijos smulkiųjų verslininkų federacijos vadovu ir aptarė abipusiai naudingus projektus smulkaus verslo atstovų bendradarbiavimo plėtrai.

Asociacija Tarptautiniai prekybos rūmai Lietuva (ICC Lietuva) 1994 metais įsteigė įvairios Lietuvos verslo organizacijos ir įmonės. Šiuo metu asociacija Tarptautiniai Prekybos rūmai Lietuva jungia 41 narys ir priklauso pasaulinei Tarptautinių prekybos rūmų (International Chamber of Commerce) organizacijai, kuri dabar dažniau vadinama Pasaulio verslo organizacija (The World Business Organisation).
 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų