• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opozicinė nušalintojo prezidento Rolando Pakso partija "Tvarka ir teisingumas" dėlioja kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą. Politikai įsitikinę, jog Atominės elektrinės įstatymo pataisomis, kurias antradienį pasirašė prezidentas, nėra užtikrinami valstybės interesai būsimojoje nacionalinio investuotojo bendrovėje "Leo LT".

REKLAMA
REKLAMA

"Mes kreipimąsi dabar dėliojame. Manau, kad nėra didelės skubos dabar, nes prezidentas jau pasirašė įstatymą. Bet mes neįsitikinę, kad vykstant deryboms nebuvo pažeistas viešasis interesas, todėl norime aiškumo", - trečiadienį sakė "tvarkiečių" frakcijos Seime vadovas Valentinas Mazuronis.

REKLAMA

"Tvarkos ir teisingumo" atstovų teigimu, Vyriausybė negalėjo derėtis su VP dešimtuko "NDX energija" dėl nacionalinio investuotojo kūrimo naujos patronuojančios bendrovės pagrindu, nes neturėjo tam įgaliojimų. Tuo metu galiojo įstatymas, kuris numatė, jog "Leo LT" bus kuriamas "Lietuvos energijos" pagrindu.

Be to, partijai "Tvarka ir teisingumas" nepatinka, jog pagal Vyriausybės ir "NDX energijos" sutartis pastarajai tenka daugiau nei trečdalis nacionalinio investuotojo akcijų (38,3 proc.) bei veto teisė priimant sprendimus dėl įstatų pakeitimo, pelno nuostolio paskirstymo, bendrovės reorganizavimo, pertvarkymo, restruktūrizavimo ir likvidavimo, įstatinio kapitalo mažinimo arba didinimo (įskaitant dividendų skyrimą ir neskyrimą), taip pat dėl obligacijų išleidimo, rezervų sudarymo, naudojimo ir naikinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Minėtus sprendimus "NDX energija" turės galimybę blokuoti, nes būsimo nacionalinio investuotojo bendrovės akcininkų susirinkime jai priklausys daugiau nei vienas trečdalis balsų, o šie sprendimai turi būti priimami ne mažiau nei dviejų trečdalių balsų dauguma.

Rankų nenuleidžia ir Atominės elektrinės įstatymų pataisoms oponavęs opozicinis Liberalų sąjūdis. Antradienį liberalai pradėjo rinkti parašus, jog pataisos būtų apskųstos Konstituciniam Teismui.

Konstitucinis Teismas sprendžia, ar teisės aktai neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą turi Vyriausybė, teismai ir ne mažiau nei 29 parlamentarų grupė, tačiau jeigu į Teismą kreiptųsi visas Seimas, tuomet klausimas būtų nagrinėjamas pirmumo tvarka.

Premjeras Gediminas Kirkilas iniciatyvas kreiptis į Konstitucinį Teismą vadina "politinėmis".

"Aš manau, kad svarstant šitą įstatymą pakankamai buvo atsižvelgta į Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pastabas, jie kaip tik pirmieji suabejojo ir būtent į jų pastabas buvo atsižvelgta ir jų pataisoms buvo pritarta", - trečiadienį žurnalistams sakė premjeras.

REKLAMA

Pasak jo, Socialdemokratų frakcija Seime neparems iniciatyvos visam parlamentui kreiptis į Konstitucinį Teismą.

"Socialdemokratų frakcija galvoja kaip Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, kad į tas pastabas dėl galimo nekonstitucingumo yra atsižvelgta. Aš manau, kad mums reikia priimti sprendimus ir nereikia žaisti šitoje vietoje", - sakė G.Kirkilas.

Nacionalinio investuotojo bendrovė "Leo LT", turėsianti statyti naują atominę jėgainę ir elektros jungtis su Lenkija bei Švedija, bus steigiama, sujungiant valstybės valdomas "Lietuvos energijos" ir Rytų skirstomųjų tinklų (RST) akcijas bei "NDX energijos" valdomas bendrovės VST akcijas.

"Leo LT" sutartys numato, kad "NDX energija" valdys 38,3 proc. akcijų, valstybė - 61,7 proc. energetikos milžino akcijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų