REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš rytoj tvirtinant šių metų Klaipėdos miesto biudžetą į laisvę paleistas džinas: neva atsisakius Danės krantinių rekonstrukcijos ir universalios arenos statybos būtų galima „pamaitinti“ mokytojus ar suremontuoti ugdymo įstaigas, rašo „Vakarų ekspresas“.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš miesto Tarybos opozicijos lyderių, konservatorius Naglis Puteikis jau kone mėnesį kišenėje nešiojasi savo auksines frazes: pinigai kišami į betoną, krantines, areną, o mokytojai gauna skurdžias algas.

REKLAMA

Tokius savo lozungus jis naudoja pasitaikius kiekvienai progai: miesto Tarybos Ūkio komitete, Tarybos posėdžiuose.

„Valdančioji dauguma užsiima demagogija. Aš tikrai nesu prieš Danės krantinių rekonstrukciją, tačiau nemanau, kad darbus visa apimtimi reikėtų vykdyti šiemet, kai biudžetas prognozuojamas deficitinis. Juk krantinių rekonstrukcijai trūksta 18 mln. litų, o Vyriausybė tų pinigų neduoda. Vadinasi, darbų rangovai galės reikšti savo pretenzijas, nes sutartys - pasirašytos“, - „Vakarų ekspresui“ sakė N. Puteikis.

REKLAMA
REKLAMA

Jo nuomone, pagrindinis klausimas ir yra toks: iš kur pavyks gauti tuos 18 mln. litų ir kokia situacija susiklostys, jei lėšas teks skirti iš Savivaldybės biudžeto?

„Iš to vargano biudžeto. Dėl statybinių projektų nei mokyklų virtuvių nesutvarkysim, nei mokyklų renovuosim. Negali studentas skųstis tėvams, kad trūksta pinigų, jei vietoje kruopų perka apelsinus. Jei krantines numatyta rekonstruoti iki Biržos tilto, tai darbus atlikime tik iki Pilies tilto“, - siūlė jis.

Jam taip pat buvo juokinga, kad pagal Finansų ministerijos prognozes, kuriomis rėmėsi Klaipėdos savivaldybės biudžeto sudarytojai, fizinių pajamų mokesčio surinkimas išaugs 20 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Didžiausi bankai tokias prognozes kritikuoja, tad biudžete bus skylių. Reikia rūpintis elementariausiais dalykais: vaikais, miesto saugumu, o dabar visi pinigai nuplauks sporto arenai ir krantinėms“, - piktinosi jis.

Jo manymu, pernelyg remiamasi Vyriausybės pažadais, neva geriau jais netikėti, o lėšas skirti kitoms miesto ir jo gyventojų reikmėms.
Tarybos konservatoriai siūlomam biudžeto projektui nepritars.

Prabangos dalykas

Klaipėdos miesto tarybos opozicijos lyderis Artūras Šulcas pripažino, kad mokytojams algas skirsto ne Savivaldybė, o Vyriausybė.

REKLAMA

„Areną būtina statyti, šimtą metų miestas tokių objektų nestatė, tačiau prieš tvirtinant biudžetą reikia išsiaiškinti, ar Vyriausybė skirs 40 mln. litų. O dėl krantinių galiu pasakyti tiek: jei darbai pradėti neturint garantijų, kad bus skirti Europos Sąjungos, Vyriausybės pinigai, tai - atsakomybė tų žmonių, kurie projektą kūrė“, - dienraščiui sakė jis.

A. Šulco tvirtinimu, pagrindinis klausimas ir yra toks: skirs Vyriausybė lėšų projektams, ar ne?

„Jei paaiškės, kad neskirs, nebalsuosiu už biudžetą, kuris bus deficitinis. Kitas dalykas - pernelyg mažai pinigų skirta ikimokyklinėms įstaigoms, kiemų valymo kaštus ketinama užkrauti ant gyventojų pečių, gatvių remontui taip pat lėšų nėra. Biudžetas - skylėtas ir pavojingas, įsipareigojimų prisiimta daugiau nei yra pinigų. Turėti naują automobilį - gerai, bet ir pavalgyti reikia“, - samprotavo liberalas.

REKLAMA

Jo įsitikinimu, tiek arena, tiek rekonstruotos Danės krantinės - būtinos, tačiau tai - prabangos dalykai ir privaloma užtikrinti investicijas.

Prestižas ir pažadai

Uostamiesčio vadovas R. Taraškevičius „Vakarų ekspresui“ teigė, kad Danės krantinių rekonstrukcija yra ne tik Klaipėdos, bet ir visos Lietuvos projektas.

„Tai Respublikos prestižo reikalas. Kaip jūrinės valstybės, kaip jūrinio miesto įvaizdžio formavimo dalis. Mes juk 2009 metais pakvietėme į Klaipėdą atvykti didžiulę tarptautinę regatą „The Tall Ships‘ Racing Baltic-09“. Šis renginys turėtų būti įtrauktas į valstybės vardo paminėjimo tūkstantmečio programą. Todėl tuo, kad darbai vyktų sklandžiai, netrūktų lėšų, suinteresuota ir Vyriausybė. Ne kartą apie tai teko kalbėti su premjeru, kuris pažadėjo, kad pinigai bus skirti“, - sakė R. Taraškevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo manymu, tik tie žmonės, kurie negalvoja apie miesto perspektyvas, jo nemyli, gali pasakyti, kad tokių projektų nereikia.

„Tai - lozungai, skirti siauriems, priešrinkiminiams interesams tenkinti. Prasidėjo rinkiminė kampanija. Pažvelkite į pačių konservatorių programą: joje įrašyta, kad bus suremontuotos Danės krantinės“, - teigė jis.

Meras prisiminė ir kaip dalies miesto bendruomenės buvo apkaltintas, kad uostamiesčio krepšinio komanda „Neptūnas“ buvo priversta atsisakyti dalyvauti ULEB varžybose.

„Todėl, kad nėra normalios arenos, kuri atitiktų FIBA reikalavimus“, - sakė meras.

Jis paskaičiavo, kad per 355 mln. litų 2008-ųjų miesto biudžetas bus jau aštuonioliktas, kurio svarstyme teks dalyvauti.

REKLAMA

„Šis biudžetas yra nei blogesnis, nei geresnis nei ankstesni. Visais laikais buvo dvi nuomonės, nesame išskirtinė savivaldybė. Ir Seime tas pats: vieni - už, kiti - prieš. Vieni nori pataikauti tautai, o kitiems reikia subalansuoti biudžetą. O dėl mokytojų algų - norėčiau priminti, kad jas skiria Vyriausybė iš mokinio krepšelio, ne Savivaldybė. Be to, švietimo sektoriui skirta pusė metų biudžeto“, - tvirtino meras.

Jo nuomone, universalios arenos statyba galėtų kainuoti iki 90 mln. litų. Šiaulių arena atsiėjo 75 mln. litų, o Kauno arenai numatoma skirti 160 mln. litų.

REKLAMA

„40 mln. litų - iš Europos Sąjungos lėšų. Iš valstybė investicinės programos - iki 40 mln. litų. Savivaldybė šiais metais numatė skirti arti 3 mln. litų. Miestas subrendo dideliems projektams. Juk ir Šiaurės prospekto statybą N. Puteikis prieš rinkimus vadino „bamu į niekur“, o dabar, pastačius, pritilo, nes miestiečiams labai patogu“, - svarstė R. Taraškevičius.

Denisas NIKITENKA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų