REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didieji grąsina kaimus palikti be parduotuvių

„Maximos“ atidarymas Skaudvilėje pirkėjams buvo gera naujiena, žadanti didesnį prekių pasirinkimą. Tauragės rajono biudžetui nuo šio prekybos centro atidarymo momento mokesčių bus sumokama mažiau – pelno ir pridėtinės vertės mokesčius prekybos gigantas moka Vilniuje. „Maximos“ atėjimas į Skaudvilę jau paskatino uždaryti vieną seniai ten dirbusią parduotuvę ir gerokai apkarpė kitų, net tolimesniuose kaimuose įsikūrusių parduotuvėlių apyvartą.  

REKLAMA
REKLAMA

 

Apyvarta krito dviem trečdaliais

Vienos Batakių parduotuvės apyvarta tą dieną, kai Skaudvilėje atidaryta „Maxima“, buvo vos 300 litų. Iki tol šioje parduotuvėje per dieną būdavo surenkama apie 1000-1100 litų. Pirkėjų srauto sumažėjimas jaučiamas ir dabar. Parduotuvės savininkės Angelijos Skačkauskienės teigimu, ji savo prekybos įmonėje kasdien surenka vis mažiau pinigų.

REKLAMA

Apsukresnieji batakiškiai net sugalvojo naują „verslą“. Suburia keturių žmonių grupę, surenka po dešimt litų ir veža juos apsipirkti į vos už kelių kilometrų Skaudvilėje įsikūrusią „Maximą“.

A.Skačkauskienė save vadina senu vilku prekyboje, tačiau abejoja, ar pavyks nuosavą verslą išlaikyti dar bent dešimtmetį.

- Konkurencija su gigantais neįmanoma, ir jei niekas nepasikeis, visuose kaimuose išnyks parduotuvės, - liūdnai prognozuoja ji.

REKLAMA
REKLAMA

Verslą perkelia

Tauragiškio Vytauto Gedmino įmonė „Nomera“, be kitų sričių, verčiasi didmenine ir mažmenine prekyba maisto produktais. Įmonės interneto tinklalapyje skelbiama, kad ji valdo keturias parduotuves, kurios orientuotos į vidutines pajamas gaunančius pirkėjus. Viena parduotuvių iki vakar veikė Skaudvilėje. Šiandien ji nebedirba.

Įmonės savininkas „Maximos“ atėjimo į Skaudvilę neįvardija tiesiogine parduotuvės uždarymo priežastimi. Jis sako, jog parduotuvė uždaroma dėl to, kad verslą ketinama perkelti kitur. Tačiau V.Gedminas pripažįsta, kad Skaudvilės „Nomeroje“ apyvarta po „Maximos“ atėjimo pakito. Verslininkas nedaug kalbėjo apie tai, ar jam nėra pikta dėl to, kad į Tauragės rajoną ateina didieji prekybininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kas kiek sugebame, tiek ir turime parduotuvių, atidarome jas ten, kur pajėgiame, - „Tauragės kurjeriui“ sakė V.Gedminas.

Pinigai keliauja į Vilnių

Tauragės parduotuvės nuolat jaučia, kaip pirkėjai siurbiami į didžiuosius prekybos centrus. Vien „Maximos“ parduotuvės Tauragėje - keturios, trys „Norfos“ prekybos centrai, „Iki“, „Super netto“, „Cento“. Dar keletą jų ketinama pastatyti šiemet.

Vietiniai verslininkai įžvelgia ir tai, ko eilinis pirkėjas galbūt nepastebi – tauragiškių pinigai iškeliauja į Vilnių. Mat daugumos prekybos tinklų centriniai biurai įkurti Vilniuje, tad ir didžioji dalis mokesčių mokama būtent ten. Sostinėje sumokamas pelno ir pridėtinės vertės mokestis. Tauragėje paliekamas tik nekilnojamojo turto ir gyventojų pajamų mokesčiai. Vietinių verslininkų nuomone, dėl to nukenčia vietos biudžetas.

REKLAMA

Krinta apyvarta ir pelnas

Didžiausią prekybos tinklą „Ravita“ Tauragėje turintis tauragiškis Vytautas Liutkus sako, kad didžiųjų prekybos tinklų atėjimas vietiniams verslininkams smogė keliose vietose. Labiausiai vietinis verslas tai pajuto per smukusią apyvartą – iš pirkėjų surenkamų pinigų sumos sumažėjo kone perpus, kai netoli vietinių parduotuvių išdygo didieji prekybos centrai. Antrasis smūgis - teko mažinti prekių kainas. Mažųjų tinklų savininkams tai teko daryti savo pelno sąskaita.

- Didieji tinklai, imantys didžiulius kiekius prekių, gali gauti didesnes nuolaidas nei mes. Smulkieji ir toliau prekes gauname tokiomis pat kainomis, tačiau esame priversti jas parduoti pigiau dėl konkurencijos. Mažiname antkainius, o tuo pačiu mažėja ir mūsų pelnas, - sakė V.Liutkus.

REKLAMA

Jį stebina didžiuosiuose prekybos tinkluose vykstantys išpardavimai, kurių metu taikomos nuolaidos iki 75 procentų.

- Galima tik įsivaizduoti, kokia kaina jie gauna prekes, jei gali taikyti tokias nuolaidas. Kyla klausimas - kokį antkainį jie taiko, kai parduoda netaikydami nuolaidos? - stebisi verslininkas.

V.Liutkus svarsto galimybę uždaryti vieną savo tinklo parduotuvių.

- Elektros, transporto, darbuotojų atlyginimų išlaidos kyla ir niekas neklausia, ar aš turiu iš ko šias išlaidas didinti, - sakė V.Liutkus.

Verslininkas džiaugiasi, kad jo verslas susideda iš kelių šakų:

- Kai parduotuvės nuostolingos, pelno gaunu iš degalinių, kai ten sumažėja pirkimas, daugiau duoda transportas.
Gintaras GRAŽINSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų