REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas pirmadienį pasirašė Atominės elektrinės įstatymo pataisas ir išsiuntė prezidentui Valdui Adamkui. Tuo tarpu liberalcentristai, kurie buvo užsimoję surinkti reikiamą kiekį parlamentarų parašų ir stabdyti įstatymo pataisų įsigaliojimą, teigia, kad V.Muntianas teisės akto pasirašymą paskubino specialiai.

REKLAMA
REKLAMA

"Jis žinojo apie mūsų iniciatyvą, bet specialiai pasirašė ir nelaukė, kada įteiksime parašus. Mes jį informavom apie 12 valandą, o sako, kad jau 13 valandą 15 minučių jis (įstatymas - BNS) jau buvo išvežtas (prezidentui - BNS)", - BNS sakė liberalcentristas Algis Čaplikas.

REKLAMA

Pasak jo, Seimo vadovas apie parlamentarų prašymą stabdyti įstatymo pataisų įsigaliojimą ir ištirti, ar jas priimant nebūta procedūrinių pažeidimų buvo informuotas tiek raštu, tiek žodžiu.

Tuo metu parlamento vadovo V.Muntiano teigimu, parašus renkantys parlamentarai apie savo iniciatyvą informavo jau pasirašius teisės akto pataisas. Parlamento vadovo teigimu, žinia apie rengiamą Seimo narių kreipimąsi jo ausis pasiekė tik apie 14 valandą 30 minučių.

REKLAMA
REKLAMA

Valdančiajai koalicijai priklausantys liberalcentristai parašus rinko siekdami, kad praėjusį penktadienį priimtos Atominės elektrinės įstatymo pataisos nebūtų perduodamas pasirašyti prezidentui - parlamentarų teigimu, svarstant teisės akto pataisas, buvo padaryta šiurkščių Seimo Statuto pažeidimų.

Savo kreipimesi parlamento vadovui V.Muntianui jo autoriai pažymėjo, kad svarstant Atominės elektrinės įstatymo pataisas Seimas ignoravo tiek Teisės ir teisėtvarkos komiteto, tiek Teisės departamento išvadas, kuriose buvo konstatuota, jog kai kurios įstatymo projekto nuostatos galimai prieštarauja Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Šiuo atveju Seimo Statutas yra pakankamai įsakmus. Pagal jį Seimo pirmininkas negali teikti svarstyti įstatymų projektų, jeigu Teisės ir teisėtvarkos komitetas padaro išvadą, kad jie prieštarauja Konstitucijai. Be to, Teisės departamentui pateikus išvadą, kad projektas prieštarauja Konstitucijai, Teisės ir teisėtvarkos komitetas privalo preliminariai apsvarstyti šį projektą. Deja, nei viena, nei kita nebuvo padaryta", - pranešime spaudai buvo cituojamas Seimo vicepirmininkas A.Čaplikas.

Kreiptis į Seimo pirmininką ir prašyti sustabdyti įstatymo įsigaliojimą įtarus, jog būta procedūrinių pažeidimų, gali ne mažiau nei 29 parlamentarai.

REKLAMA

Pagal Seimo Statutą, sulaukęs parlamentarų prašymo "užlaikyti" teisės aktą Seime, parlamento vadovas perduoda klausimą nagrinėti Etikos ir procedūrų komisijai, o ši ne vėliau kaip per 5 darbo dienas turi pateikti Seimui išvadas ir pasiūlymus.

Kol komisija nepateikė savo išvadų, Seimo pirmininkas negali perduoti įstatymo pasirašyti šalies vadovui. Lietuvoje įstatymai įsigalioja juos pasirašius ir paskelbus prezidentui.

Atominės elektrinės įstatymo pataisos, kurios nustato, jog nacionalinis investuotojas bus kuriamas naujos patronuojančios bendrovės pagrindu, praėjusį penktadienį buvo priimtos socialdemokratų, socialliberalų, valstiečių liaudininkų, pilietininkų ir "darbiečių" balsų dauguma.

REKLAMA

Be valdančiajai koalicijai priklausančių liberalcentristų, nepasitenkinimą priimtu teisės aktu išreiškė ir opoziciniai konservatoriai bei Liberalų sąjūdis. Pastarieji ragina prezidentą Valdą Adamkų vetuoti Atominės elektrinės įstatymo pakeitimus.

Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė BNS sakė, kad šalies vadovas sprendimus priims įvertinęs visas aplinkybes bei visus argumentus - tiek už, tiek prieš. Ji nekomentavo, kada gali būti paskelbtas sprendimas, tačiau priminė, kad pagal įstatymus šalies vadovas turi 10 dienų nuo projekto gavimo momento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Planuojama, kad Vyriausybė valdys 61,7 proc. nacionalinio investuotojo bendrovės "Leo LT" akcijų , "NDX energija" turi atitekti 38,3 proc.

"Leo LT" užsiims naujos jėgainės ir elektros jungčių su Lenkija ir Švedija statybų reikalais ir bus kuriama ne "Lietuvos energijos", kaip buvo numatyta anksčiau, o naujos patronuojančios įmonės pagrindu.

"Leo Lt bus steigiama sujungiant valstybės valdomas "Lietuvos energijos" ir Rytų skirstomųjų tinklų (RST) įmones bei privačią bendrovę VST, kurią kontroliuoja VP grupė.

Įstatymas nesuteiks nacionalinio investuotojo bendrovei išskirtinių teisių kitų įmonių atžvilgiu, įgyvendinant projektą dėl elektros jungčių su Lenkija ir Švedija statybos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų