REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Standard&Poors“ agentūra sumažino ilgalaikio Lietuvos Respublikos skolinimosi litais ir užsienio valiuta reitingą nuo A iki A–, o trumpalaikio – nuo A–1 iki А–2. „SEB“ ekspertai mano, kad dėl atskirų rodiklių vertinimo galima ginčytis, tačiau pripažįsta, kad nurodyta ekonomikos kryptis - teisinga.

REKLAMA
REKLAMA

Tai yra pirmasis mūsų šalies kredito reitingo sumažinimas po Nepriklausomybės atkūrimo. Be to, nustatyta neigiama reitingo perspektyva, taigi reitingas po tam tikro laiko gali būti dar kartą pablogintas.

REKLAMA

Prieš šūvį buvome įspėti – praėjusį rudenį agentūros atstovai pasiuntė signalą Lietuvos valdžiai, teigdami, kad blogėjant makroekonominei situacijai būtinos konkrečios priemonės, kitaip reitingas bus pakoreguotas. Kadangi buvo imtasi tik verbalinių, o ne realių veiksmų, šis nemalonus pažadas buvo įvykdytas. Belieka praryti šią piliulę ir padaryti tinkamas išvadas.

Jei toliau gyvensime svaidydamiesi užkeikimais ir kaltinsime dėl ūkio bėdų „klaidingai“ analizuojančius ekspertus, o ne save, kitų reitingo agentūrų reakcija taip pat bus adekvati. Po 2007 m. rugpjūčio mėnesio JAV būsto paskolų krizės kredito reitingų agentūros atsižvelgė į joms pareikštą kritiką ir išmoko savo pamokas. Ko jau ko, bet „rožinių akinių“ jų kišenėje atvykus į mūsų šalį nebesitikėkime.    

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto labiau nei pats „Standard&Poors“ sprendimas sudomino pateiktas lydintis komentaras. Agentūra atkreipė dėmesį į besikaupiančias šalies fiskalines problemas ir pakartojo Lietuvos ekonomistų anksčiau išsakytas abejones dėl pernelyg įtempto 2008 m. valstybės biudžeto pajamų plano. „Standard&Poors“ kur kas atsargiau nei mūsų Finansų ministerija vertina vidaus vartojimo ir investicijų plėtrą artimiausioje ateityje, todėl prognozuoja netiesioginių mokesčių (PVM, akcizų) surinkimo sunkumus tiek šiais, tiek ateinančiais metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot agentūros, 2008 m. Lietuvos fiskalinis deficitas bus 2,8 proc., o 2009 m. – net 3,0 proc. BVP. Jei tikėtume šia prognoze, po poros metų mūsų šaliai įstoti į euro zoną trukdys jau ne tik infliacijos, bet ir fiskalinio deficito Mastrichto konvergencijos kriterijus. Kaip nesižavėsi didžiausiu Nemuno šalies optimistu finansų ministru R. Šadžiumi, kuris pasišovė kitais metais padovanoti Lietuvai fiskalinį perteklių.

„Standard&Poors“ pranašauja mūsų šaliai „kietojo nusileidimo“ scenarijų. Anot agentūros specialistų, 2008 m. Lietuvos BVP išaugs 3,7 proc., o kitais metais – tik 3,0 proc. Tai bene pesimistiškiausia prognozė iš visų Lietuvos ūkio plėtrą prognozuojančių institucijų. Kita vertus, džiugina reitinguotojų įsitikinimas, kad litas nebus devalvuotas.

REKLAMA

Jų nuomone, Lietuvos bankas gins fiksuotą lito kursą iki galo ir, prireikus pirks litus bei parduos eurus, absorbuodamas nacionalinę valiutą ir „eurizuodamas“ ekonomiką. Netikėto lito devalvavimo pasekmės ekonomikai būtų katastrofiškos, o agentūra svarstytų reitingo pabloginimą iš karto keliais laipteliais.

Galima ginčytis dėl konkrečių „Standard&Poors“ rodiklių prognozių, tačiau perbraižyti nurodomo Lietuvos ekonomikos judėjimo vektoriaus nekyla ranka.

Komentarą pateikė „SEB“ banko Prezidento patarėjų grupė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų